13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

Büyükşehirlerin kapsama alanına 13 yeni il daha katıldı

13 ilin büyükşehir statüsüne alınmasını sağlayan yasa tasarısı TBMM’deki 62 saatlik maratonun ardından kabul edildi. Yasayla hizmet kalitesinin artması yerel idarenin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Neşe Sarıdoğan13 Kasım 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Büyükşehirlerin kapsama alanına 13 yeni il daha katıldı

13 yeni büyük şehir belediyesinin kurulmasını öngören yasa tasarısı 62 saatlik mesainin ardından Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasayla, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyük şehir belediyesi olacak. Meclis’te 5 gün, 62 saat süren mesainin ardından Büyükşehir Belediye yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu’ndan geçti. Yasa şu düzenlemeleri içeriyor:

Köyler ve beldeler mahalle olacak

-Büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırları olacak. Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içindeki köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak. Bu illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği sona erecek.

5 yıl emlak vergisi alınmayacak

-Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde emlak vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları 5 yıl süreyle alınmayacak.

Köy dükkanları ruhsatlı sayılacak

-Mahalleye dönüşen köylerde, tarım ve hayvancılık işletmeleri ile bakkal, manav, berber, fırın, kahve, lokanta, pansiyon ve büfeler işletme ruhsatı almış sayılacak. Mera, yaylak ve kışlak’ gibi yerlerdeki haklar korunacak.

-Vali ve büyükşehir belediye başkanlarına diplomatik pasaport verilecek.

Korucular göreve devam edecek

-Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde görev yapan köy korucuları, halen görev yaptıkları yerlerde görev yapmaya devam edecek.

-Belediyeler, sağlık, eğitim, kültür tesis ve binalarının yanı sıra mabetlerin de yapım, bakım ve onarımını sağlayacak.

56 MİLYON VATANDAŞ BÜYÜKŞEHİRLİ

Meclis’te kabul edilen yeni Büyükşehir Yasası’na göre, 13 ilin Büyükşehir belediyesi olmasıyla birlikte, büyükşehir belediyesi sayısı 29’a çıkacak. Toplam 56 milyon nüfus büyükşehirde yaşayacak. Mevcut 16 büyükşehirde 41 milyon 990 bin kişi yaşarken, yeni kurulan 13 büyükşehirde ise 13 milyon 542 bin kişi yaşıyor.  Yeni yasayla birlikte Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yarısı büyükşehir belediyesi sınırları içinde yer alacak. 814 bin kilometre kare olan Türkiye’nin yüzölçümünün 385 bin kilometre karesi büyükşehir belediye sınırları içinde bulunuyor. Mevcut 16 büyükşehir  belediyesinin yüzölçümü 232 bin iken, 13 yeni büyükşehrin yüzölçümü ise 153 bin kilometre kare oldu. Yeni yasayla birlikte 29 il özel idaresi, bin 591 belde, 16 bin 832 köy kapatılıyor. 

Başkana diplomatik pasaport

-13 yeni büyük şehir kuruluyor 814 ilin sınırları değişecek

-Belediyeler, mabetlerin de yapım, bakım ve onarımını sağlayacak

-Büyükşehir ile ilçe belediyeleri arasındaki ihtilafta büyükşehir belediyesi yetkili olacak

-Vali ve büyükşehir belediye başkanları diplomatik pasaport alabilecek.

Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu: Bütün hazırlıklarımızı tamamladık

Yeni yasayla birlikte büyükşehir statüsüne kavuşan Aydın’ın belediye başkanı Özlem Çerçioğlu, büyük mutluluk yaşadıklarını söyledi. Çerçioğlu, Aydın’ın büyükşehir beledeyisi olmayı yıllar öncesinden hakkettiğini, yasal düzenlemeyle birlikte bu hakka sahip olduklarını belirtti. Özlem Çerçioğlu, ‘’Aydın’ın büyükşehir olmasından mutluluk duyuyoruz. Kentimiz için çok iyi olacağını düşünüyorum ancak büyükşehir olduktan sonra kimsenin elinde sihirli değnek yok. ‘’Her şey çok güzel olacak’’ diye de bir beklenti içine girilmemeli. Büyükşehirle birlikte imar tek elden yapılacak, bu yönü pozitif. Arkadaşlarımız şu anda bütün çalışmalarını yapmış, bitirmiş durumda. Bütün projelerimiz hazır’’ diye konuştu. Aydın’ın büyükşehir olmasıyla ilgili vatandaşlar da memnuniyetlerini dile getirdi.

Esnaf İsmail Doğu, kentin büyükşehir olmasıyla birlikte aldıkları hizmetin fazlalaşacağını belirtti. Ömer Tanal ise, ‘’Hizmetler artık daha hızlı gelecek. Esnaf olarak daha çok müşteri toplarız . Hizmet kalitesi de bununla birlikte artacak’’ dedi.

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan: Bundan sonra artık iş bize düşüyor

Büyükşehir statüsüne kavuşan Denizli’nin belediye başkanı Osman Zolan, ‘’Artık büyüyen Denizlimiz projeleri ile büyüyecek, bütçesi ile büyüyecek, yaptığı işlerle büyüyecek, her türlü derdin de dermanı olma noktasında olağanüstü gayret sarf edecektir” dedi. Başbakan Erdoğan’ın yaklaşık 1,5 yıl önce Denizli’ye geldiğinde ilin büyükşehir olacağı konusunda müjdeyi verdiğini hatırlatan Zolan, şöyle konuştu: ‘’Başbakanımız, her söylediği sözün arkasında olduğu gibi büyükşehirle ilgili vermiş olduğu müjdeyi de resmileştirmiş oldu. Bu kararı veren herkese teşekkür ediyorum. Denizli 28 yıldır büyükşehir olma sevdası taşıyordu. 28 yıllık hasret sona erdi. Denizlimizin bugün bayramıdır. Artık büyüyen Denizlimiz projeleri ile büyüyecek, bütçesi ile büyüyecek, yaptığı işlerle büyüyecek. Artık  bundan sonra iş bize düşüyor. Bizim bu karar sonrasında tüm Denizlimizi imar etmekle, güzelleştirmekle, insanlarımızı mutlu etmekle ilgili görevimiz daha da ağırlaşmıştır. Bu verilen kararın güzelliklerini sunma gayreti içinde olacağız.’’