25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Danıştay’ın verdiği kararlar CHP ve çetelerin işine yaradı

Danıştay’ın tarafların savunmasını dahi almadan Adli Kolluk Yönetmeliği’nin yürütmesini durdurması, başörtüsü, katsayı, özelleştirmeler gibi birçok konuda CHP ve çetelerin işine yarayan kararları akıllara getirdi.

30 Aralık 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Danıştay’ın verdiği kararlar CHP ve çetelerin işine yaradı

Başbakan Erdoğan’ın dün Manisa’da dikkat çektiği CHP yargısı yine harekete geçti. Adalet Bakanlığının ‘Adli kolluk Yönetmeliği’nin yürütmesini durduran Danıştay eskiden olduğu gibi yine CHP yargısı gibi hareket etti. Başörtüsü, katsayı, özelleştirmeler gibi konularda CHP’nin yargısı gibi hareket eden Danıştay kaosa neden olacak bir uygulamaya daha imza attı.

Başvuruyu Feyzioğlu yaptı

Geçtiğimiz 11 yıl içerisinde Ak Parti hükümetinin altına imza attığı birçok kararı alelacele iptal eden Danıştay, bugün de aynı ivedilikle tarafların dahi savunmasını almadan adli kolluk yönetmeliğinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Yönetmeliğin yürütmesi aynı zamanda CHP parti meclisi üyesi Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu tarafından açılan iptal davası sonrası geldi.

Çetelerin önü açılmış oldu

Dün başörtüsü konusu da dâhil olmak üzere CHP lehine hızlı kararlar alan Danıştay bugün de verdiği kararla devlet içerisindeki çetelerin istedikleri gibi at koşturabilmelerinin önünü açmış oldu. Danıştay tüm temayüllerini yıkarak, 10.daire başkanlığınca toplanıp yürütmeyi durdurma istemini ivedi olarak karara bağladı. Danıştay Başkanı dava dosyasını tetkik hâkime dahi vermeyerek kendi inceledi. Danıştay’ın daha önceki kararlarına bakıldığında, hukukçular bu kararın jet hızıyla ve idarenin savunması beklenmeksizin verildiğine vurgu yaptı.

Savcıdan sonra YARSAV

Daire kararını henüz resmi olarak duyurmadan, kararın yürütmeyi durdurma şeklinde olacağı bilgisi YARSAV tarafından duyurulması, savcı Muammer Akkaş’ın İstanbul Adliyesi önünde bildiri dağıtmasından sonra ikinci bir skandal olarak kabul ediliyor.

Daire’nin kararı etkilendi

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) kararın açıklanmasından bir gün önce, Adli Kolluk Yönetmeliğinin Anayasa ve yasalara açıkça aykırı olduğunu belirterek dairenin kararını etkilemişti.

YENİ SORU İŞARETLERİ

İptal davasının, aynı zamanda CHP PM üyesi olan Metin Feyzioğlu ve aynı görüşteki diğer barolarca açılan iptal davalarının birleştirilip tek dosya üzerinden karara bağlanması “kimin işine yarayacak” sorusunun sorulmasına neden oldu.

HSYK RÜZGARA GÖRE YÖN DEĞİŞTİRİYOR

12 Eylül darbesini gerçekleştiren Kenan Evren hakkında soruşturma başlattığı için HSYK tarafından 2000 yılında meslekten ihraç edilen Emekli Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu, HSYK’nın son dönemdeki çıkışlarına tepki gösterdi. Kurumun siyasi iklime göre tavır geliştirdiğini belirten Kayasu, “HSYK şu an da rüzgara göre yön değiştiriyor. HSYK’nın çıkıp açıklamalar yapması görevi dahilinde olan birşey değildir. Tek görevi sadece hakim ve savcılarla ilgilenmek. Ama bunun aksini yapıyor ve siyasi bir kurummuş gibi davranıyor. HSYK içinde de bir cemaat yapılanması var. Savcı Muammer Akkaş’ın yaptığı basın açıklamasının arkasında HSYK var. Bugün muhalif bir tavır içinde olduklarına göre orada da bir cemaat ayrımı var. Artık çok geç cezvedeki süt taşmıştır” dedi.