20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Krize davetiye

Başbakan Davutoğlu, AYM’nin ‘dershanelerin kapatılmasını düzenleyen yasayı iptal kararı’yla yargının yürütmeye müdahale ettiğini söyledi. Davutoğlu, “Eğitim politikalarını belirleme makamı halkın seçtiği hükümettir” dedi.

Tuğba Ceyhan14 Temmuz 2015 Salı 07:00 - Güncelleme:
Krize davetiye

Anayasa Mahkemesi (AYM), önceki gün verdiği kararla dershane dönüşümünü öngören yasayı kısmi olarak iptal etti. AYM’nin dershane dönüşüm programına başlanmasının üzerinden 16 ay geçmiş olmasına ve dönüşüm programının bitmesine yakın aldığı bu karar kaosa sebep oldu.

Şimdiye kadar mevcut 3 bin 107 dershaneden, 2 bin 280’i dönüşüm için başvuruda bulundu. Başvuru yapan dershanelerden 907’si dönüşüm için ruhsat aldı. Dönüşümde bu aşamaya gelinmişken mahkemenin iptal kararı  milyonlarca öğrenci ve veliyi telaşlandırdı. Velil ve öğrenciler bundan sonra izlenecek yolu merak ederken MEB atılacak adım için gerekçeli kararı bekliyor. Öte yandan AYM kaynakları, iptal edilen yasanın dershane tabirini eğitim sisteminin dışına çıkardığını, eğer yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa dershanelerin “yok” hükmünde sayılacağını ifade etti.

5 üye muhalif oy kulandı

İptal kararı, 5 üyenin muhalefetiyle 12 oyla alındı. Nuri Necipoğlu, Hicabi Dursun, Muammer Topal, Kadir Özkaya ve Rıdvan Güleç’in iptal isteminin reddi yönünde oy kullandığı öğrenildi. Başkan Zühtü Arslan, Başkanvekili Burhan Üstün ve bir başka üyenin iptal yönünde ağırlıklı görüş oluşunca, iptal yönünde karar bildirdikleri öğrenildi.  İlk oylamada 9 iptal, 7 muhalefet oy Başkan Zühtü Arslan’a sunuldu. Çoğunluk iptal yönünde olunca Arslan’ın da iptal yönünde kanaat bildirdiği bunun üzerine iki üyenin daha kararının değiştirerek iptal yönünde görüş bildirdiği belirtildi.

Kayıt yaptıranlar ne olacak?

Temel liseler şuanda kayıt ve e-kayıttan nakil aldıklarını belirten Özder Genel Başkanı Ahmet Akça, “Temel liselere kayıt olan öğrenciler ne yapacak? Buraya kayıt yapan öğrenci, “benim okulum yeniden dershaneye dönüşecek” dediğinde ne olacak? Kendi okuluna dönemeyebilir. Çünkü okullarında kayıt kontenjanı dolmuş olabilir” diye konuştu.

Paralele hayat öpücüğü

Eğitim-Bir-Sen Başkanı Ali Yalçın, AYM’nin, kanunun günün dolmasına yakın günde açıklama yapması manidar. Karar AYM’ye yakışmamıştır. Ülkedeki genel seçim sonrası koalisyon görüşmelerinin devam ettiği bir dönemde veriliyor olması toplum tarafından çok olumlu karşılanmamakta. Herkes bu kararları manidar olarak görüyor. ‘Acaba siyasi boyutu var mıdır?’ sorusa akla geliyor. Bu karar sadece kargaşaya hizmet eder. Verilen kararla sil baştanbaşa dönülmesi sadece toplumu tedirgin eder. Bu karar sadece paraleli memnun eder. Çünkü toplum psikolojik olarak hazırlanmışken AYM, Paralel Yapı’ya hayat öpücüğü verdi” dedi.

Niye o kadar beklediniz?

Dershane temsilcileri ve eğitim sendikaları ise AYM’nin verdiği kararın zamanlamasını manidar buldu. Özder Genel Başkanı Akça, “Sektörde bir belirsizlik oluşturdu. Biz karardan önce iyi yada kötü hangi yöne gittiğimizi biliyorduk. Ama bugün ne yapacağımızı bilemiyoruz” dedi. Dershanelerin birçoğunun dönüştüğünü belirten Ahmet Akça, kaosa neden olacak bu kararla ekonomik kayıpların da yaşanacağını ifade ederek şöyle konuştu: Dershaneyi okula dönüştürmenin maliyeti 300 bin lira. 2 bin 280 dershane dönüşüm sürecine girdi. Bu da yaklaşık 1 milyonluk bir rakam oluyor. Bunlar eğer tekrar dershane olmak istediklerinde bir o kadar parayı bir daha harcayacaklar.”

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: EĞİTİM POLİTİKALARINI BİZ BELİRLERİZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AYM’nin dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı iptal etmesiyle ilgili yaptığı açıklamada “Gerekçeli karar bize ulaşmadı, ulaşınca boşluk oluşmaması için gerekeni yaparız. AYM’nin kararı doğrultusunda yapılacaklarla ilgili kimsenin şüphesi olmasın. Eğitim politikalarının belirleme yetkisi hükümete aittir. Gerekçeli kararı sonrası temel ilkeler doğrultusunda tekrar gereken kararlar alınır. Koalisyon çalışmaları yapılırken bazı açıklamaların gündem gelmesi de düşündürücü. Hukuka saygımız var, gerekçeli kararı göreceğiz. Bu konularda kararlı tutumumuzda değişiklik olmadığını belirtmek isterim” dedi.

DERSHANECİLER ŞAŞKIN

AYM binlerce öğrenci, öğretmen ve öğretim kurumunu yakından ilgilendiren dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı iptal edince eğitimde kaos yaşandı. Kararın ardından konuşan Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel, AYM’nin kararını geç vermesi nedeniyle tüm tarafların olumsuz etkilendiğini söyledi. Taşel, “AYM’ye ders yılı bitmeden önce ilgili ‘karar verilsin’ diye başvuruda bulunmuştuk. Ayrıca bu konuda bir gelişme olmaz diye düşünüp pek çok adımlar attık” dedi.

AYM’nin kararı kaosumuz oldu

Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ise, AYM’nin kararıyla yeni bir sorun ve kaosun ortaya çıktığını söyledi. Kararın geç alındığını belirten Pehlivanoğlu, “Gerekçeli karar yayınlanmadı. İptali için başvurulan 7 maddenin kaçında değişiklik var, . Yayınlandıktan sonra MEB’in bir yol haritası ortaya koyması gerekiyor” diye konuştu. 

Dershaneciler mağdur edildi

Uğur Dershanesi Eski Genel Eğitim Koordinatörü ve eğitim bilimci Turgay Polat, da kararın zamanlama açısından pek çok insanı mağdur ettiğini söyledi. Eğitimde karmaşanın ortaya çıktığını kaydeden Polat, “MEB Çözüm olarak dönüşüme giren dershanelere 1 yıl süre verip hem okul, hem de dershane olarak çalışabileceklerini söyleyebilir.

Hükümet boşluk kaldırmaz erken seçim kaçınılmaz

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Anayasa Mahkemesi’nin, dershanelere dair verdiği kararın ardından tweet ile yorumda bulundu. Dershane düzenlemesine farklı bir açıdan yaklaşan Tayyar; “Yargıtay, Danıştay, YSK, RTÜK şimdi AYM. Yakında TSK zıplar. İktidar boşluk kaldırmaz. Vakit kaybetmeden erken seçim. Ya zillet, ya Millet” diyerek Türkiye için tekrar seçimin kaçınılmaz olduğunu savundu.

GEREKÇELİ KARARI BEKLEYECEĞİZ

Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin kapatılmasına yönelik kararı iptal etmesinin ardından konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “yönetmeliklerimizde ne tür değişiklikler yapacağımızı daha önceden planlamıştık. Gerekçeleri görelim gerekeni yaparız. Hangi gerekçe ile hangi madde iptal edilmişse onun karşılığında yapılacakları hep birlikte konuşuruz” dedi.  Böyle bir kararı beklemediğini ifade eden Avcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu dava bir yılı aşkın süre önce açıldı. Yürütmeyi durdurma talebi de vardı. Mahkeme o tarihte yürütmeyi durdurmayı reddetti. Bir yıl önce yürütmeyi durdurmayı reddettiği bir yasayı hangi gerekçelerle ne değişti de şimdi reddetti. Biz dönüşüm sürecini sektörü ayrıntılı istişare toplantıları yaparak yürüttük. Bu aşamada asıl dikkat etmemiz gereken öğrenci ve velilerimizdir. Müsterih olsunlar, karar ne olursa olsun çocuklarımızı, gençlerimizi ortada bırakmayız. Öğrencilerimize okullarda öğretmenlerimiz tarafından takviye kursları verildi geçen yıl. Bu yıl daha da arttırılarak takviye kursları verilmeye devam edilecek. Bu konuyu daha da yaygınlaştırarak devam ettireceğiz. Öğrenci ve velilerin ben nereden takviye kurs alacağım diye bir endişeyi taşımaması gerekir. İstişare süreci devam edecektir. Yine sektör temsilcileri ile istişareli götürürüz. MEB ile uyumlu çalışan sektör temsilcilerinin endişe etmesine gerek yok.”