20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Katiller doymuyor

Suriye’de Esad rejimi ve Rusya’nın, ülkenin kuzeybatısındaki İdlib ve orta kesimlerindeki Hama illerinde düzenlediği hava saldırılarında şimdiye kadar 29 kişi öldü. Rejim uçakları hastane ve okulları da hedef alarak sivillere bomba yağdırdı.

11 Eylül 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Katiller doymuyor

Rusya ve Esad rejimine ait savaş uçakları ile helikopterler, dün saatlerinden itibaren İdlib’in güneyindeki, Habit, Hiş, Temenia, ve Hama’nın Latamne bölgeleri havadan vuruldu. Cercenaz beldesinde de bir okula hava saldırısı düzenlendi. Bu saldırılarda 2’si çocuk en az 17 sivilin yaralandığı öğrenildi.

İKİ DOKTOR YARALANDI

Rejim varil bombasıyla hastaneye ölüm yağdırdı. Rejimin İdlib’e bağlı Has beldesinde havadan vurduğu yer altındaki sivil hastanede 2 doktor yaralandı. İçindeki ilaçlarla birlikte kullanılamaz hale gelen hastanedeki hastalar kaderine terk edildi. Bu saldırılarda en az 7 kişi yaralandı. Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Müdürü Mustafa Hac Yusuf “Sabah saatlerinden bu yana düzenlenen hava saldırılarında çoğunluğu kadın ve çocuk 17 sivil yaralandı” dedi. Muhaliflere ait uçak gözlemevi yetkilileri, saldırılara ilişkin sosyal medyadan yaptıkları paylaşımda, “Hmeymim askeri üssünden kalkan Rusya’ya ait savaş uçakları ve Esad rejimi savaş uçaklarıyla helikopterleri, Hama ve İdlib’in güneyindeki sivil yerleşimlere ve muhaliflerin cephe hatlarına hava saldırıları düzenledi. Cercenaz beldesindeki okulu Esad rejimine bağlı savaş uçakları vurdu”  ifadelerini kullandı.      

HASTANELER HEDEFTE

Sivil savunma kaynaklarına göre, bu ayın başından itibaren İdlib’in batısı, güneybatısı ve Hama’nın kuzeyine düzenlenen hava ve kara saldırılarında 29 sivil hayatını kaybetti. En az 71 kişi yaralandı. Söz konusu sürede, Hama’nın kuzeyinden Keferzita beldesinde bir sivil savunma merkezi ile Has köyündeki yer altı hastanesi ve Hama kırsalındaki Latamne beldesinde bir hastane, düzenlenen hava saldırısında hizmet dışı kaldı.

ASTANA’YA RAĞMEN

Suriye’nin kuzeybatısında, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib ve çevresindeki bazı bölgelerin 4-5 Mayıs 2017’deki Astana toplantısında “gerginliği azaltma bölgesi” ilan edilmesine karşın rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.     

BMGK’DA İDLİB GÖRÜŞMESİ

BMGK, Rusya’nın talebi üzerine bugün İdlib’deki gelişmeler ile Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin Tahran’da gerçekleştirdiği zirvenin sonuçlarını görüşmek için toplanacak.

KÖYLER HARABE OLDU 

Suriye rejiminin ele geçirmek istediği İdlib´e yönelik Rus savaş uçaklarının desteğiyle başlattığı hava harekâtları kenti yerle bir etti. Bombardıman 45 bin nüfuslu Cisr Eş Şuğur ilçesi ile kırsalındaki köy ve kasabaları viraneye çevirdi. Tüm dünyanın gözü önünde savaş uçaklarının bombaladığı köyler enkaza dönüşürken, hem hava saldırıları hem de kimyasal silah kullanılacağı iddiasının ardından İdlib kırsalındaki siviller çareyi göç etmekte buldu. İlçenin nüfusu 15 bine kadar düştü. Kaçan köylüler TSK´nın gözlem noktaları çevresine yerleşti. 

ATEŞKES SAĞLANMALI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Afganistan Milli Günü dolayısıyla verilen resepsiyona gelişinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Akar, İdlib’deki son gelişmelerle ilgili “Karadan, havadan yapılan tüm saldırıların bir an önce durdurularak bölgede ateşkesin ve istikrarın sağlanması en önemli gayretimizdir” ifadesini kullandı. Akar, kimyasal silahlar dahil her türlü silahlarla masum insanların öldürülmesine karşı durduklarının altını çizdi.