19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kılıçdaroğlu'ndan 'istifa' sorusuna kaçamak cevap: Ağır bir yenilgi almadık

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlerde aldığı yenilgiden 12 gün sonra ekran karşısına çıkabildi. Fondaş bir kanalda kendisine yöneltilen 'neden istifa etmediniz?' sorusuna kaçamak yanıt verdi. 'Yaptıklarımdan pişmanlık duymuyorum. CHP Genel Başkanları için adaylık çok önemli değildir, birinci öncelik ülkemiz ikinci önceliğimiz partimiz üçüncü de genel başkanlıktır.' diye konuşan Kılıçdaroğlu, sözlerinin devamında, 'Ortaya çıkan tabloyu ağır yenilgi olarak kabul etmek doğru değil.' ifadelerini kullandı.

9 Haziran 2023 Cuma 21:38 - Güncelleme:
Kılıçdaroğlu'ndan 'istifa' sorusuna kaçamak cevap: Ağır bir yenilgi almadık

Kılıçdaroğlu, Sözcü TV'nin canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, "Geriye dönük pişmanlığınız oldu mu?" sorusu üzerine, "Yok, pişmanlığım olmadı. Yapılan her şey doğruydu benim açımdan." ifadesini kullandı.

Seçimlerden 12 gün sonra kamera karşısına çıkabilen Kılıçdaroğlu, CHP'nin fondaş gazetecileri tarafından kendisine yöneltilen sorulara kaçamak cevaplar verdi.

"YENİLGİ OLARAK KABUL ETMEK DOĞRU DEĞİL"

Neden istifa etmediniz sorusuna cevap veren Kılıçdaroğlu, "Bu toplumun yarısı demokrasiden yana oy kullandı. CHP Genel Başkanları için adaylık çok önemli değildir, birinci öncelik ülkemiz ikinci önceliğimiz partimiz üçüncü de genel başkanlıktır." diye konuştu.

Vekil ve cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki sonuçların 'ağır bir yenilgi' olmadığını savunan CHP lideri, "Ortaya çıkan tabloyu ağır yenilgi olarak kabul etmek doğru değil." diye konuştu.

ANKET İTİRAFI

Suçu CHP yandaşı anket firmalarına yükleyen Kılıçdaroğlu, "Bütün anket firmaları kazanacağımızı söylüyordu biz de kazanacağımıza inanıyorduk." dedi.

Kılıçdaroğlu'nun yaptığı açıklamalar şöyle:

"Tabi biz kazanacağımıza inanıyorduk sadece biz değil neredeyse tüm anket firmaları kazanacağımızı söylüyordu biz de kazanacağımıza inanıyorduk. O bağlamda altı lider ve iki Büyükşehir belediye başkanı arkadaşımızla beraber alanları çıktık. Beklediğimizin olmaması bizim üzerimizde üzüntüye yol açtı. Biz de insanız sonuçta... Yani emek harcadınız çaba harcadığınız belli bir yere geldiniz, üzüldük. "

CHP Genel Başkanları asla ve asla geri adım atmamıştır. Önce MYK'mızı vekillerimizi topladık. Parti Meclisi'ndeki her bir arkadaşımızı topladık. Seçilmeyen vekiller dahil olağanüstü çaba harcadılar. Oturduk sonrasında şu karara vardık, toplumda bir talep var biz de hukuk kuralları çerçevesinde gerekeni yapacağız. Yetkiyi tümüyle partiye bıraktık. Kurultay yerel seçimlerden önce. Benim düşüncem yerel seçimlerden önce genel başkanın seçilmesi ve bitmesi. Bu toplumun yarısı demokrasiden yana oy kullandı. Evet, kazanamadık gayet iyi biliyorum ama bu umutsuz olmamamızı sağladı. İkinci turda yüzde 60-40 olsaydı sonu felaket olan bir seçim olurdu.

CHP Genel Başkanları için adaylık çok önemli değildir, birinci öncelik ülkemiz ikinci önceliğimiz partimiz üçüncü de genel başkanlıktır. Biz olaya bakarız. Bizim için kural budur. Biz nerede kaybettik? CHP üç sandık konulan yerlerde etki oluşturmamış. Kentlerde oy kullananlar demokrasiye yönelik oy kullanmış kişiler. Gazeteyi televizyonu okuyan tartışanlar yüzde 51 oranında Kılıçdaroğlu demiş. Ortaya çıkan tabloyu ağır yenilgi olarak kabul etmek doğru değil."

KIRSALDAKİ VATANDAŞLARIN İRADESİNİ KÜÇÜMSEDİ

Kılıçdaroğlu, seçimlerde ağır bir yenilgi almadıklarını öne sürüp kendisine oy veren vatandaşlar üzerinden skandal bir ayrımcılığa girişti.

Kılıçdaroğlu kırsaldaki vatandaşların iradesini küçümseyip 'kentlerde üstünüz' dedi:

Seçimi neden kaybettiklerine yönelik kendisine yöneltilen soruya 'kırda oy alamadık' diyerek bahane üreten Kılıçdaroğlu, kırsaldaki vatandaşların iradesini açıkça küçümsedi. "Kentlerde oturan insanların tamamı demokrasiden yana oy kullandı." diyen Kılıçdaroğlu, "Okuyan, tartışan, özgürlükçü, kentli dediğimiz kitle yüzde 51 oranında Kılıçdaroğlu demiş." diye konuştu.

"21 YILDIR KAYBEDİYORSUNUZ"

CHP yandaşı gazetecilerin "Cevaplarınız tatmin edici değil. 21 yıldır CHP zaten kırda kaybediyor" tepkisiyle karşılaşan, "Hayır efendim, anlatamıyorum galiba. Ayda 500 lira para alıyorlar harcayacakları yer yok." ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN İMAMOĞLU'NA DEĞİŞİM CEVABI

Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu'nun kendisini hedef alan 'değişim' çağrısına 12 gün sonra çıkabildiği ekrandan yanıt verdi.

"Belediye başkanları seçildikleri beldeye hizmet etmek zorundalar. Birinci öncelikleri budur. Çünkü halk onları kendilerine hizmet etsin diye seçti. Benim bunu dillendirmem kadar doğal ne olabilir? Halk sizi seçti İstanbul'a, sizi seçti Ankara'ya, sizi seçti Adana'ya, Mersin'e, İzmir'e siz buraları bırakın başka işlerle uğraşın. Olmaz. Siyasetin temeline aykırıdır bu. Bu, bunlar siyaset yapmasın anlamına gelmiyor ama öncelik budur çünkü İstanbullu seni seçti, Ankaralı seni seçti, İzmir'i, Manisa'yı, Aydın'ı seçti. Buralara hizmet edin. Vaatleriniz, taahhütleriniz var, bunları yapacaksınız. İşin kuralı budur, işin doğası da budur zaten. Bu, şu anlama gelmez, 'Siz sadece orada kalın başka hiçbir şey yapmayın.' Hayır, onu söylemedim ben. Oradan genel siyasete de girebilirler, genel siyasetin içinde de yer alabilirler. Şunu herkesin çok iyi bilmesi lazım, ben Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı olarak İstanbul Büyükşehir'in gelecekte ne olması gerektiğini de düşünmek zorundayım. Yine bir Cumhuriyet Halk Partili tarafından yönetilmesi gerekir."

"Dolayısıyla seçimden önce orası terk edilmemeli görüşündesiniz" yorumuna Kılıçdaroğlu, "Başka ne olabilir. Biz kazandığımız bir büyükşehir belediyesini başka bir partiye neden verelim. Bana bunun haklı bir gerekçesi önüme konursa bir sorun yok." şeklinde karşılık verdi.

Yapılacak kurultayda İmamoğlu'nun istemesi halinde aday olabileceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "akılcı düşündüğünü" İstanbul gibi bir şehri kaybetmemeleri gerektiğini, birinci önceliğinin İstanbul olduğunu vurguladı.

"MİLLETİN OYUYLA PARLAMENTOYA GELEN KİŞİYE HERKES SAYGI GÖSTERMELİ"

CHP'de 7 dönemdir milletvekili seçilen isimlerin bulunduğuna ilişkin eleştirilerin dile getirildiği hatırlatılan Kılıçdaroğlu, bunun kendi talebiyle olmadığını, değişim için kurultayda tüzük değişikliği gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye İşçi Partisinden milletvekili seçilen ve cezaevinde bulunan Can Atalay'ın durumuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, iktidarın demokrasiye inanmadığını ve millet iradesine saygı göstermediğini, hangi partiden olursa olsun milletin verdiği oyla seçilerek parlamentoya gelen kişiye herkesin saygı göstermesi gerektiğini aktardı.

"KUSURLAR, EKSİKLİKLER YÖNETİME DE YANSIYABİLİR"

"Ne olacak CHP'nin hali?" sorusunu da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, CHP'nin her zaman iyiye doğru gideceğini, zaman zaman aksaklıklar yaşanmış olsa da haktan ve hukuktan yana yoluna devam ettiğini anlattı. Kılıçdaroğlu, "Her şeyi mutlaka biz yüzde 100 doğru yaptık. Hayır. Yani yanlışlarımız da eksikliklerimiz de olmuştur. Sonuçta insanların hataları, eksikleri, kusurları olabilir. Dolayısıyla bu kusurlar, eksiklikler yönetime de yansıyabilir. Bütün mesele bunları olgunluk içinde kabul etmek ve yola devam etmektir." dedi.

Kılıçdaroğlu, seçim sonuçları belli olduktan sonra "Uyuyabildiniz mi o akşam?" sorusuna ise "Hayır efendim kim uyuyabilir?" yanıtını verdi.