20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Milli teknolojide şahlanış dönemi

Başkan Erdoğan, Türkiye’nin ilk teknoloji festivali TEKNOFEST’ten yerli ve milli atılım mesajı verdi: Artık projelerin önünü açan bir iktidar var. Dünyanın her yerindeki bilim insanlarımızı teknoloji atılımlarımıza katılmaya davet ediyorum.

İREM ERBAŞ 23 Eylül 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Milli teknolojide şahlanış dönemi

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, TEKNOFEST’te önemli açıklamalarda bulundu. Gençlerin her alanda teknolojiyi sevdireceğine inandığın belirten Erdoğan şunları söyledi: “Günümüz dünyasında gerçek anlamda bağımsızlığın birinci şartı teknolojiyi üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmaktır. Teknolojik gelişmelerin ilk aşaması hayal edebilmektir. Ecdadımız asırlar boyunca hep daha fazlasını hayal etmiş, bunun peşinden gitmiş ve çoğunlukla da hedefine ulaşmıştır. Biz de Türkiye’ye ne kazandırdıysak hep hayallerimizin peşinden giderek kazandık.TEKNOFEST’in bir sıçrama vesilesi olmasını düşünüyorum. Ülkemizin milli teknoloji hamlesinin başarıya ulaşması, teknoloji üreten bir toplum haline dönüşmemizle mümkündür. Sadece bu etkinliğin düzenlendiği şu havalimanı ülkemizin teknoloji alanındaki vizyonunun en somut ifadesidir.”   

ECDADIMIZ ÖNCÜYDÜ 

“Bizim ecdadımız yıllarca kendi döneminin teknolojilerine öncülük etmiş, daha sonra ne yazık ki liderliği elinden kaçırmıştır. Dönemin padişahları bu sorunun çözümünü batının teknolojisini ülkemize taşımakta görmüştür. Teknolojiyi kullanacak insan kaynağında da Batı’da eğitilme yoluna gitmiştir. Şimdi bakınca bu tercihin çok da isabetli olmadığını anlıyoruz. Asıl olan teknolojiyi tasarlamak, geliştirmek ve öğretmektir. 1925’te Haliç’te yerli sermayeyle gerçekten önemli bir savunma sanayi fabrikası kurulmuştur. İkinci Dünya savaşı yılları sırasında bu çabalar hız kazanmıştır. İngiltere ve ABD’nin askeri yardımları bahane edilerek bu fabrika atıl hale getirilmiştir. Nuri Demirağ’ın uçak fabrikasının dışarıya ihracat yapmasına bile fırsat verilmemiştir.” 

YENİ ATILIM

“59 yıl önce Bandırma Füze Kulübü’nü kurarak füze denemeleri yapan Kirkor Divancı ve ekibinin başına gelmeyen kalmamıştır. Yerli otomobilimiz Devrim’in hikayesi malumdur. Rahmetli Özal bu gerçeği fark ettiği için Savunma Sanayi Müsteşarlığı kurdu. Dönemin şartları çerçevesinde bir takım önemli çalışmalar başlatılmışsa da 2003’te savunma sanayi ihtiyacımızın yüzde 20’si yerli imkanlarla sağlanabiliyordu. Başbakanlığım dönemimde bu alanı kişisel himayeme alarak büyük bir atılım başlattım. Tank, helikopter, insansız hava aracı gibi pek çok ürünün hazır alım projelerini iptal ederek, milli ve özgün model geliştirme çalışmaları başlattık. 600’ün üzerinde savunma sanayi projesi yürütülüyor.” 

PROJELERİMİZ SABOTE  EDİLMEYE ÇALIŞILDI

“Bu dönemde de elbette projelerimiz sabote edilmeye çalışılıyor. Ama artık bu projeleri sabote edecek bir iktidar yok, bu projelere ön açan bir iktidar var. Attığımız her adımda ‘boşverin’ teklifleri ile karşılaştık. Sürekli daha iyisini daha ucuza verme vaadiyle kandırılmaya çalışıldık. Şu insansız hava aracını vermediler. Paramızla vermediler. Ama terör örgütlerine 19 bin TIR silah mühimmat gönderiyorlar. Bunlar bize dost, stratejik ortak görünenler. İma yoluyla Nuri Demirağ’ların, Nuri Killigil’lerin akibeti ile tehdit edildiğimiz anlar oldu. Hiçbirine eyvallah etmedik. Allah’ın verdiği ömrü kimse kısaltamaz. Önceliklerimiz çerçevesinde başlattığımız projeleri sabırla dirayetle takip ettik, ediyoruz. Hala attığımız her adımda benzer sıkıntıları yaşamaya devam ediyoruz.” 

MÜHENDİS SAYIMIZ  YETERLİ DEĞİL

“Devletlerin ve milletlerin hayatında tesadüflere yer yoktur. Teknolojide ileri bir düzeye gelmek istiyorsak bunun tek yolu çalışmaktır, çalışmaktır, çalışmaktır. Her üniversitemizde mühendislik fakültemiz var, ama hala mühendis sayımız yeterli değil. Eğitimin kalitesini konuşmuyorum bile. Geldiğimiz yeri küçümsemiyoruz. Ama önümüzdeki yolun uzunluğunu da inkar etmiyoruz. Gençlerimize sesleniyorum lütfen hayallerinizin peşinden gidin. Siz yanınızda tüm imkanlarıyla devletinizi bulacaksınız. Bilim insanlarının yurda dönüş seferberliğini başlatıyoruz. Dünyanın her yerindeki bilim insanlarımızı ülkemizde başlattığımız bilim ve teknoloji atılımımıza katılmaya çağırıyorum.” 

Erdoğan alana böyle geldi

Türkiye’nin ilk havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’te 3.gün etkinlikleri devam ediyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, TEKNOFEST festivalinin gerçekleştirildiği İstanbul Yeni Havalimanı’na pilot kıyafetiyle geldi. Başkan Erdoğan, önceki gece resmi sosyal meyda hesabı üzerinden “Milli Teknoloji Hamlesi’ heyecanını gençlerimizle birlikte yaşamak üzere ben de TEKNOFEST’te olacağım. Hayallerinin peşinden giden herkesi yarın İstanbul Yeni Havalimanı’na bekliyorum” ifadelerini kullanmıştı.

BAKAN AKAR EŞLİK ETTİ

Başkan Erdoğan’ı taşıyan ATA uçağı, üç F-16’nın eşliğinde İstanbul üzerinde selamlama uçuşu yaparak 3. Havalimanına iniş yaptı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Başkan Erdoğan’a eşlik eden F-16’lardan biri ile alana indi.

PTT, TEKNOFEST’te ‘kargo drone’ uçurdu

PTT AŞ, TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde kargo drone uçurdu. PTT AŞ’den yapılan açıklamaya göre, şirket, sunduğu geleneksel posta hizmetlerini, talep ve beklentileri dikkate alarak güncelliyor. Bu kapsamda, çalışmalarını sürdüren PTT AŞ TEKNOFEST’te Ar-Ge çalışmaları ile yaptığı PTT Kargo Drone uçurdu. Kargo drone, -20 ila 50 santigrat derece arasında çalışabiliyor ve yağmurlu havalarda uçabiliyor.

EKSİKSİZ YERİNE GETİRİYOR

PTT Kargo Drone’un taşıma sandığından çıkarılıp yüküyle birlikte havalanması arasında geçen sürenin 5 dakikadan az olması, aracın hızlı şekilde kullanılmasına imkan tanıyor. Gerçek zamanlı veri transferi yaparak teslimat sürecinin bütün aşamalarının takip edilmesini mümkün kılan araç, otonom olarak verilen uçuş görevlerini eksiksiz yerine getirebiliyor. PTT Kargo Drone, paket tutma ve bırakma, yer kontrol istasyonuyla iletişimin kesilmesi durumunda geri dönme, acil iniş yapma ve askıda kalma gibi özelliklere sahip.

Başkan’a hediye takdimi

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, günün anısına Başkan Erdoğan’a hediye takdim etti. Erdoğan ise başarılı organizasyondan dolayı BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar ile Selçuk Bayraktar’a teşekkür etti. 

Dereceye girenlere ödül

Başkan Erdoğan, festival kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerini verdi. Erdoğan, gençlere hayallerinin peşinden gitmelerini söyledi ve “Devlet yanınızda olacak” dedi.

TEKNOFEST’te üçüncü gün ziyaretçi rekoru kırıldı

T3 Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Yeni Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Festivalin üçüncü gününde, Başkan Recep Tayyip Erdoğan da etkinliğe katıldı. Erdoğan’ın etkinliğe gelmesiyle ilk gün 100 bin olan ziyaretçi sayısı katlanarak arttı ve rekor kırıldı. 

ÇOCUKLARA SÜRPRİZ

Başkan Erdoğan, TEKNOFEST’in ardından Kasımpaşa Çocuk Evleri Sitesi’ni ziyaret etti. Çocuklarla sohbet edip, onlara hediyeler veren Erdoğan, esnaf ziyaretlerinde de bulundu.