19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Öğrencilere burs müjdesi

Erdoğan, üniversitelilere Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’nde müjdeyi şu sözlerle verdi: Önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için kredi burs miktarını lisansta 500, yüksek lisansta bin, doktorada bin 500 liraya yükseltme kararı aldık. 

4 Ekim 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Öğrencilere burs müjdesi

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’ne katıldı. Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’nde Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Musikisi Korosu konser verdi. Yükseköğretim Tanıtım filmiyle başladı. Törende, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bilim ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, YÖK üyeleri, büyükelçiler ile üniversiteleri temsilen akademisyen ve öğrenciler de yer aldı. Katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında Erdoğan, üniversitelerin 2018-2019 akademik yılının ülke ve millet için hayırlı vesile olmasını diledi, öğretim üyeleri ve öğrencilere başarılar temenni etti. 

Türk yükseköğrenim sisteminin, bugün çok ileri bir seviyede bulunduğuna işaret eden Erdoğan “Öncelikle sayısal bakımdan, artık ülkemizin sınırlarını da aşan bir kapasiteye ulaştık. Ülkemizde faaliyet gösteren 128 devlet, 72 vakıf üniversitesi ve 5 vakıf yüksekokulundan oluşan 205 yükseköğrenim kurumumuzda 7 milyon 611 bin öğrencimiz bulunuyor” bilgisini verdi. 

HEDEF İLK 500 

Geçen hafta Almanya ziyaretinde “Üniversitelerinizde ne kadar öğrenci var?” diye sorduğunu aktaran Erdoğan, “Aldığım cevap 3 milyon. Nüfusları bizden biliyorsunuz daha fazla. Fakat şu anda onların üniversitelerindeki öğrenci sayısı 3 milyon. Bizde ise hamdolsun 8 milyona yakın. Keyfiyet kemiyet noktasında bir sıkıntımız var. Bizde dünyadaki ilk 500’ün içine iki üniversite değil, bu üniversitelerin sayısını çok daha artırmamız lazım. Onun için hocalarımdan istirham ediyorum, biraz daha gayretle birlikte inşallah bizler bu ilk 500’ün içine çok sayıda üniversitelerimizle girelim, adımızı oraya çok daha farklı bir şekilde oraya yazdıralım” diye konuştu.  Yabancı öğrenci sayısının, Türkiye hakkında olumsuz propagandaların tüm hızıyla sürdüğü bir dönemde artmasının önemli olduğuna işaret eden Erdoğan, 17 yıl önce üniversitelerin bir milyonu bulmayan yükseköğretim kapasiteleri nedeniyle öğrencilerin üniversite kapılarına yığıldığını şimdi ise her 10 öğrenciden birinin üniversiteye girebildiğini dile getirdi. 

KREDİ-BURS MÜJDESİ  

Üniversiteye giriş sınavının da basitleştirilerek, öğrencilerin üzerindeki yükün azaltıldığını belirten Erdoğan şöyle devam etti: “Dershane sistemini tamamen ortadan kaldırdık. Hedefimiz, öğrencilerimizin okullarındaki dersleri dışında herhangi bir kurumdan ve kişiden özel destek almadan üniversiteye girebileceği bir sistemi tesis etmek ve oturtmaktır. Onun için de cumartesi pazar günleri kendilerine destek kurslarını vermekteyiz. Artık benim vatandaşım, ahırındaki davarını, kolundaki bileziğini satıp, çocuğunu kursa gönderme derdinden böylece kurtulmuş oluyor. Geçmişte pek çok istismara ve hatta güvenlik sorunlarına yol açan paralel eğitim sistemlerine  kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.”

Erdoğan, öğrencilere bir müjde vermek istediğini belirterek, şu bilgileri verdi: Önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için kredi-burs miktarını lisansta 500 liraya, yüksek lisansta bin liraya, doktorada ise bin 500 liraya yükseltme kararı aldık. Bu rakam, biz göreve geldiğimizde sadece 45 liraydı. Yurtlarımızda kalan öğrencilerimize verdiğimiz beslenme yardımını da günlük 8 liraya yükselttik. Yüksek öğrenim yurtlarımızın fiyatlarında bu yıl artışa gitmedik. 

KRİTİK DEĞİŞİM 

Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi gibi büyük bir travmanın ardından böyle bir başarının gösterildiğini belirterek “Dikkat ederseniz, ülkemizin son 5 yıldır başına gelen her hadise, doğrudan siyasi, sosyal, ekonomik istikrarımızı bozmaya yönelikti. Milletimizin feraseti sayesinde bu saldırıların boşa çıkartılmış olması, ortadaki hakikati değiştirmeye yetmiyor. Bu hakikat, yönetim sistemimizin krizlere, vesayetlere, darbelere, cuntalara açık bir yapıya sahip olduğudur. Biz, ‘böyle gelmiş, böyle gider’ demedik ve milletimizle birlikte işte bu çarpıklığı düzeltmek üzere harekete geçtik.16 Nisan halkoylaması ve 24 Haziran seçimleriyle, bu kritik değişimi, hamdolsun kısa sürede tamamladık. Bugün Türkiye, geleceğine daha güvenle bakan bir ülkedir. Bölgesel meselelerde aldığımız inisiyatifler, ekonomik saldırıları kısa sürede kontrol altına alma konusunda elde ettiğimiz neticeler, hep bu değişimin sonuçlarıdır. Daha düne kadar Suriye’deki kaosun içine çekilmeye çalışılan Türkiye, bugün Suriye halkının güvenliği ve huzurunu bizzat kendi yerinde sağlayan bir ülke haline gelmiştir.” 

Ödüller sahiplerini buldu 

Üniversitelerdeki bilimsel araştırma ile gerçekleştirilen çalışmaları, projeleri, tezleri ve topluma hizmet faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla, YÖK tarafından 2017-2018 eğitim-öğretim yılında ilk kez hayata geçirilen ve bu yıl ikincisi verilen “YÖK Üstün Başarı Ödülleri” sahiplerini buldu. Bireysel ve kurumsal olmak üzere iki kategoride dağıtılan ödülleri Başkan Erdoğan verdi. YÖK tarafından, “Bireysel Ödüller” kapsamında “Yılın Doktora Tez Ödülleri” doktora öğrencisi ve danışmanlarına verildi. Dr. Selma Şenel ve tez danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Kutlu, Dr. Seyhan Uçar ve tez danışmanı Doç. Dr. Öznur Özkasap ile Dr. Gamze Güney Eskiler ve tez danışmanı Prof. Dr. Gülşah Çeçener ödül alan isimler arasında yer aldı. Sağlık Bilimleri Kategorisinde de ödül alan kurumlara plaket verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül almaya hak kazanan üniversitelerin rektörlerine, kurumsal ödülleri verdi.

Öğrencilere kariyer fırsatı

Avrupa Yükseköğretim Alanı Bakanlar Zirvesi’nde Türkiye’nin 5 başlıktan 3’ünde tam not aldığını bildiren Erdoğan 2 yıl sonra yapılacak zirvede bu başarının 5’te 5 düzeyine çıkarılmasının hedeflendiğini aktardı ve sözlerini şöyle sürdürdü: İnsan Kaynakları Ofisimiz aracılığıyla, üniversite öğrencilerimizin geleceğini yakından ilgilendiren çalışmalar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu çerçevede yapacağımız ilk işlerden biri yükseköğretimde ‘Yetenek Yönetimi’ sistemine geçmektir. Üniversitelerimizden mezun olan en yetenekli öğrencilere çok özel kariyer fırsatları sunarak, kamuda veya özel sektörde değerlendirilebilmelerini sağlayacağız. Yurt dışı eğitim bursundan proje finansmanına ve istihdama kadar her alanda yetenekli öğrencilerimizin yanında olacağımızı bilmenizi isterim. İnsan Kaynakları Ofisimiz vasıtasıyla yapacağımız bir başka önemli çalışma, üniversitelerimizin tamamında kariyer merkezleri kurmaktır.