İSRAİL’İN ‘GÖRÜŞELİM’ ÇAĞRISINA KESİN YANIT
İsrail, 2008 yılından sonra bir kez daha Suriye için Türkiye’nin kapısını çalmak istiyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın siyasi direktörü Pinhas Avivi, Suriye konusunda Türkiye ile masaya oturmak istediklerini açıkladı. Ancak Türkiye’den, “İsrail, bir talepte bulunmadan önce Mavi Marmara saldırısı konusunda özür dileyip, tazminat ödemeli” karşılığını aldı.
İsrail’den yeni bir adım
Mavi Marmara saldırısı sonrası Türkiye ile ilişkileri özür dileyip tazminat ödemeden, kamu diplomasisi yoluyla onarmayı hedefleyen İsrail’den yeni bir adım geldi. Daha önce gazete temsilcilerini Kudüs ve Tel Aviv’e davet ederek, Türkiye’ye sıcak mesajlar gönderen İsrail, bu kez Türk TV kanallarından diplomasi muhabirlerini ülkeye davet etti. Türk muhabirleriyle görüşmelerde bulunan isimlerden birisi olan İsrail’in bir önceki Ankara Büyükelçisi, İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın siyasi direktörü Pinhas Avivi, İsrail’in Suriye’de yaşananlardan endişe duyduğunu belirterek, Suriye konusunda Türkiye ile masaya oturmak istediğini açıkladı. Suriye’deki durumun iki ülkenin de geleceğini etkilediğini belirterek, “Sorunları bir kenara bırakıp artık geleceğe bakmalıyız” dedi.
Avivi, Mavi Marmara baskını konusunda ise iki ülke arasındaki krizi ‘suni’ olarak nitelendirerek, “Her iki ülkenin de yaptığı hatalar oldu. Ancak bundan sonra iyi niyetle ve önkoşulsuz olarak masaya oturmalı, çözüm aramalıyız” diye konuştu. Türkiye’nin Gazze’deki durumu iki ülke ilişkilerinden ayrı tutması halinde çözüme ulaşılmasının çok daha kolay olacağını ileri süren Avivi, Ankara’nın özür ve tazminat taleplerinin karşılanabileceği mesajını verdi.
Hükümet şartları hatırlattı
Bununla birlikte, İsrail’in, Suriye konusunda Türkiye’ye basın yoluyla yaptığı çağrıya, Türkiye yine olumsuz yanıt verdi. Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan “Bu konu gündemimizde yok. Basın üzerinden böyle kritik konuların konuşulması doğru değil. İsrail ile ilişkilerimizin düzelmesi için 3 şartımız vardır. (Özür, tazminat, Gazze’deki ablukanın kaldırılması) Bunlar yerine gelmeden ilişkilerimiz düzelmez” dedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal da Türkiye’nin tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığını belirterek, “İsrailli yetkililerin basına beyanlar yoluyla mesaj vermeye çalışmak yerine atılması beklenen adımları atmaları gerekmektedir” diye konuştu.
İSRAİL’E YAPTIRIMLAR DEVAM EDİYOR
Gazze ablukasının ardından büyük sarsıntı geçiren Türkiye - İsrail ilişkileri, Mavi Marmara operasyonu ile kopma noktasına gelmişti. Bakan Davutoğlu, Mavi Marmara konusunda İsrail özür dileyip tazminat ödemediği ve Gazze ablukasını kaldırmadığı süreci, Ankara’nın aşağıdaki 5 yaptırımı sürdüreceğini açıklamıştı:
1-Türk İsrail diplomatik ilişkileri ikinci katip düzeyine indirildi.
2-Türkiye ile İsrail arasındaki tüm askeri anlaşmalar askıya alındı.
3-Doğu Akdeniz’de en uzun kıyısı bulunan sahildar devlet olarak Türkiye, Doğu Akdeniz’de seyrüsefer serbestisi için gerekli gördüğü her türlü önlemi almaya başladı.
4-Türkiye İsrail’in 31 Mayıs 2010 tarihi itibariyle Gazze’ye uyguladığı ablukayı tanımadığını hatırlatarak, bu konuda BM nezdinde girişim başlattı.
5-İsrail saldırısının Türk ve yabancı tüm mağdurlarının mahkemelerdeki hak arama girişimlerine destek verilmeye başlandı.