16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Pantolon yasağı kalkacaktı engelleyen CHP grubu oldu

CHP’li Pavey’in Meclis’e pantolonla girebilmesi için AK Parti, MHP ve BDP’den kadın milletvekilleri 2011’de Meclis Başkanı’yla görüşmüştü. AK Parti’li Elitaş, herkesin mutabık kaldığı değişikliğe CHP’li Emine Ülker Tarhan’ın karşı çıktığını söyledi.

2 Kasım 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Pantolon yasağı kalkacaktı engelleyen CHP grubu oldu

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis’e pantolonla gelinmesinin önündeki engelleri kaldıracak tüzük değişikliğine CHP’nin karşı çıktığını hatırlattı. Meclis içtüzüğündeki kıyafet maddesindeki “kadın vekiller tayyör giyer” düzenlemesi daha önce engelli olan CHP Milletvekili Şafak Pavey için değiştirilecekti. Bu konuda partiler arası teklifler verildi. Ancak CHP son anda düzenlemeye sıcak bakmadı.Elitaş, 2011’in başında, AK Parti’den Ayşe Nur Bahçekapılı, MHP’den Ruhsar Demirel ve BDP’den Pervin Buldan’ın ayrı ayrı TBMM Başkanı’nı ziyaret ettiğini anımsattı. Milletvekillerinin, “Pantolonla gelmemiz halinde içtüzük ihlali yapmış olur muyuz?” sorusuna Meclis Başkanı’nın, “Eğer kadınlar bu şekilde gelmek istiyorsa, Meclis Başkanlığı olarak, Başkanlık Divanı olarak herhangi bir engel yok” karşılığını verdiğini aktardı.

Herhangi bir engel yoktu

Mustafa Elitaş, “Bunu CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan’a götürmüşler. O da ‘iki-üç gün bana müsaade edin’ demiş, üçüncü gün ‘kusura bakmayın, CHP olarak buna karşıyız’ demiş” şeklinde konuştu.

Şahitlerini söyledi

Emine Ülker Tarhan, Elitaş’ın sözlerini yalanladı. Kendisine bu yalanlama da hatırlatılan Elitaş, şahitlerin isimlerini söylediğini ifade etti. Pavey dışındaki diğer milletvekillerinin de pantolonla Meclis’e gelip gelemeyeceğine yönelik soruya da Elitaş, “Gelebilir. Biz AK Parti olarak taahhüt ediyoruz” cevabını verdi.

Pavey istediği zaman pantolonla gelebilir

TBMM Başkanı Cemil, CHP’li Şafak Pavey’in, “TBMM’ye pantolonla girmek için İçtüzük’te değişiklik gerektiği” açıklamalarının anımsatılması üzerine, “Meclis Başkanlığı’na seçildiğim ilk günlerde pantolonla girebileceğini ifade ettim. İçtüzük deniyorsa grup başkanvekillerimiz konuşurlar, önümüzdeki hafta onu da çıkarabiliriz” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da “Pantolon dün de yasak değildi, bugün de değil. Bir düzenlemeye ihtiyaç yok ama ille yapalım deniyorsa biz ona da varız” diye konuştu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de, “Ben eteğe o kadar alıştım ama bütün yasakları kaldıralım” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise, “İçtüzük değişikliği olmadan mümkün değil” diye konuştu.