Türkiye'nin enerji politikasında referans kaynakları neler?
Elif Çakır: Dünyada güç dengeleri ve kaynakların değiştiği bir dönemin içindeyiz. Bütün büyük ve güçlü ülkelerde enerji politikalarının üzerinden stratejiler üretiliyor. Türkiye'de enerji politikaları sanki pek anlaşılamamış gibi duruyor. Böyle bir algı sözkonusu siz ne dersiniz?
Taner Yıldız: AK Parti politikalarımızın konuştuğumuzdan daha fazla yapmaya çalıştığımız temel omurgasına enerji sektörününü de oturtmaya çalışıyoruz. Bu dünyadaki bahsetğiniz persfektif Türkiye ondan tabiki geri değil bağımsız değil aynı şekilde Türkiye içinde enerji son derece önemli. En büyük gelirinden bitanesi ve hatta o yumuşak güç dediğiniz ama çok seslendirilmeyen çok fazla hissedilen çok fazla yaşamda iç içe girdiğimiz bir sektörden bahsediyoruz. Türkiye'deki büyüklüğü yaklaşık 135 milyar Tl civarında sektörün... Biz olabildiğince kendi ayakları üzerinde yürüyebilen bir sektör oluşturmaya çalışıyoruz. Ama 10 yıl öncesine göre baktığımızda güçlenen Türkiye'nin enerji sektörü olmasıdır. Hazineye hiç yük olamadan bu yatırımları yapabiliyor olmamız lazım.
Elif Çakır: Aslında halkı ilgilendiren bir bakanlık. En sevilen bakanlıklar sırasında bir sıralama yapmış olsak Enerji Bakanlığı bu bağlamda kaçıncı sırada olur?
Taner Yıldız: Tabiki biz herhangi bir popülizm yapmaksızın gerçeği bütün vatandaşlarımızla paylaşmak durumundayız. Ama dediğim gibi 10 yıl öncesi değil Türkiye... Elektrik gibi su gibi gaz gibi temel giderler ertık tabi harcamalar arasına girdi. Yani herşeyin bir bedeli olur. Ama bunların bedeli olmaz anlayışından bir nevi artık kurtuluyoruz. Ülke kendi şartları içerisinde bunları değerlendirme durumundadır. Bakın Sandy kasırgası oldu. Önemli bir kasırga ABD için... Sıradışı bir hadise her zaman olan bir konu değil. Ama o kasırga geldi. Her taraf alarma geçirildi. 6 milyon kişi elektriksiz kaldı. Ve bir hafta süreyle dünyanın merkezi Newyork'ta elektiriğin alınamadığı yerler oldu. Kesinlikle bizdeki gibi olmadı. Gayet normal karşılandı. Algılama ile gerçekler arasında ciddi bir sorun var. Bizde Van depremi oldu üzerinden 24 saat geçmeden elektrikleri verdik. Çok ciddi bir işletmecilik yapılıyor Türkiye'de... Türkiye AB ülkelerin sıralamasında en büyük üç şebekesi arasında yer alıyor. Ama buna rağmen işletmecilik kötü yapılıyor denilemez. Tarafsız ve objektif olarak söylüyorum.
Elif Çakır: Osman Özsoy Yeni Şafak'ta bir yazı yazdı. Aslında zaman zaman bende dışarı çıktığım zaman gittiğim yerlerde nabız yoklayan birisiyim. Osman Bey size seslenen bir yazı yazdı. Türkiye üşüyor diye...Yazısında:" Havalar soğudu. Gitiğim hiç bir mekanda kaloriferlerin yanmadığını görüyorum. Bu konuda size bir önerim var" demiş. Halk doğalgaz faturaların kabarık geleceği endişesi ile doğalgazlarını kullanmıyorlar. Size bu konu hakkında gelen şikayetler varmı?
Taner Yıldız: Osman Bey yazdığı yazından daha iyi birisi... Kendisini çok iyi tanırım iyi biridir. Ama yazısında eksiklikleri var. Doğalgaz neye göre pahallı cep telefonuna gelen faturalardan ucuz mesela...Asgari ücretten karşılaştırıyorum. Alım gücü ile orantılı olarak arttı. Telekominikasyona hane başına verdiğimiz para enerjiden daha fazladır.
Doğalgazı Avrupa'dan daha ucuza kullanıyoruz
Elif Çakır: Biraz önce verdiğiniz öernek önemliydi cep telefonuna vermiş olduğu 300 lira gözüne gelmiyor. Doğalgaza ilişkin olarak gelen fatura gözüne geliyor.
Taner Yıldız: Elif hanım Avrupa bizden pahalı kullanıyor. Diğer bir deyişle biz Avrupa'dan daha ucuz kullanıyoruz. Şimdi bunun yanlış anlaşılacak bir tarafı yok. Biz 27 Avrupa Birliği ülkenin arasında en ucuz doğalgaz kullanan meskende ikinci sanayide üçüncü ülkeyiz. Doğalgaz Türkiye'de mi çıkıyor. Hayır ithal alıyoruz. Dört yıla göre daha ucuz kullanıyoruz. 71 ilde doğalgaz kullanılıyor. 10 ilde çalışmalar sürüyor." açıklamalarında bulundu.