Türkiye ve dünyadaki kritik politik gelişmelerin neredeyse tamamında parti için çatlağın yaşandığı CHP'de yeni ayrılık İmralı konusunda oldu. Önceki gün Milliyet'e özel bir demeç veren Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Kürt meselesinde çözümün İmralı ile gerçekleşmeyeceğini belirterek meselenin TBMM'deki 4 parti ile çözülmesi gerektiğini savunurken Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'ndan ise farklı bir açıklama geldi. Diyarbakır E tipi Cezaevinde açlık grevinde bulunan mahkumları ziyaret eden Tanrıkulu İmralı tutukluların Öcalan'ın üzerindeki tecrite son verilmesiyle ilgili taleplerini değerlendirerek, "Hiç kimse 14 ay boyunca tecrit koşullarında bırakılamaz. Tecrit koşulları kaldırılmalı" dedi.
Bayrama umutlu ve mutlu girelim
İnsan hakları savunucusu olarak bir insanın bedenini ölümle sonuçlanacak bir eyleme yatırılmaması gerektiğini belirten Tanrıkulu, "Ama şimdi bunun yanlışını doğruluğunu tartışma zamanı değil. Bu açlık grevlerin sonlanması lazım. Önümüzde bayram var. Umarım bu 4,5 günlük bayram süresi içerisinde hepimizin üzüleceği, vicdanlarımızın sızlayacağı bir olay gerçekleşmez" diye konuştu.
Ana dil Meclis’te tartışılıyor
Mahkumların taleplerini de değerlendiren Tanrıkulu şunları söyledi: "Ana dil meselesi Meclis'te Anayasa Komisyonu'nda görüşülen meseleler. Bugünden yarına bir mesafe almayacak sorun. Ancak bir durum var. 2011 Temmuz ayından bu yana bir görüşme yapılamıyor İmralı'da. Görüşülen kişinin sıfatı, aldığı ceza ne olursa olsun hiç kimse 14 ay boyunca kendi iradesi olsa bile tecrit koşullarında bırakılamaz. O koşulların ortadan kaldırılması lazım. Avrupa İşkence Önleme Komitesi'nin 1 Kasım da toplantısı var. Oradan bir eleştiri gelmeden tecrit koşullarının kaldırılması lazım."
1 KİTAP OKU 3 GÜN ERKEN TAHLİYE OL
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, hükümlülerin okudukları her kitap karşılığında cezalarından 3 gün infaz edilmiş sayılmasını öngören kanun teklifi hazırladı. Tanrıkulu, hazırladığı kanun teklifinde, 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 'Koşullu Salıverilme' başlıklı 107'inci Maddesinin 5'inci fıkrasından sonra gelmek üzere 'Hükümlünün infaz kurumunda okuduğu her kitap için hakkında verilen cezasının 3 günü infaz edilmiş sayılır' ibaresinin eklenmesi öngörülüyor. Tanrıkulu, hükümlünün kitap okuyarak cezasını azaltmak için üst sınır olarak yılda 12 kitap ve 36 gün sınırını da teklif metnine koydu.