19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

TBMM Başkanı Şentop, Kosova Cumhurbaşkanı Osmani-Sadriu ile bir araya geldi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu ile TBMM'de görüştü. Başkan Şentop, görüşmede, Türkiye'nin dostluk ve kardeşlik bağının yanı sıra stratejik ve kültürel ilişki içinde olduğu Kosova'nın refah ve esenliğinin bölge barışı için önem taşıdığını söyledi.

DHA1 Mart 2022 Salı 15:22 - Güncelleme:
TBMM Başkanı Şentop, Kosova Cumhurbaşkanı Osmani-Sadriu ile bir araya geldi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu ve beraberindeki heyeti Meclis'te kabul etti. Başkan Şentop, görüşmede, Türkiye'nin dostluk ve kardeşlik bağının yanı sıra stratejik ve kültürel ilişki içinde olduğu Kosova'nın refah ve esenliğinin bölge barışı için önem taşıdığını söyledi. Şentop, 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatarak, Türkiye'de suç işlemiş kişilerin dost ve kardeş ülkelerde himaye edilmemesi gerektiğini, bu konuda Kosova'dan destek beklediklerini kaydetti.

Başkan Şentop, Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin ise, "Bugünlerde Ukrayna Rusya arasında savaşa dönüşen tablo aslında uluslararası hukuku işine gelince çiğnemekte beis görmeyen Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinin sorumluluğunu doğurmaktadır. Afganistan'da, Irak'ta, Suriye'de, daha önce birçok Latin Amerika ülkesinde çıkarları için uluslararası hukuku çiğneyenler, aslında ortada uluslararası hukuk bırakmadılar. Bunun dünyamızın geleceği açısından çok ciddi bir risk, endişe sebebi oluşturduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu da özellikle Balkanlarda barışın sağlamlaştırılması konusunda Türkiye'nin rolüne dikkat çekerek Avrupa Parlamentosu ve NATO gibi uluslararası platformlarda Kosova'nın sesinin duyurulması için destek istedi.

DOSTLUK GRUBU BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Estonya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Mihhail Korb ile görüştü. Türkiye ile Estonya arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin üzerinden geçen 30 yılda çok daha ileri düzeye gelindiğini belirten Şentop, Estonya ile NATO gibi Avrupa Atlantik kurumları başta olmak üzere birçok konuda, uluslararası platformda dayanışma içinde ilişkileri sürdürdüklerini kaydetti.

Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerini de olumlu gündem çerçevesinde geliştirmeye çalıştığına işaret eden Şentop, "Estonya'nın, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine vermiş olduğu destek bizim için önemlidir. Bu ilkesel desteğin devam edeceğine şüphemiz yok" dedi.

Estonya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Korb da Türkiye'nin özellikle mülteci sorunu ile ilgili üstlendiği sorumluluktan dolayı teşekkür etti.

  • TBMM Başkanı Mustafa Şentop
  • TBMM
  • Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu