26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Yargı tarafsız değilse bağımsız olması sorun teşkil eder

Moderatörlüğünü 24 Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek'in yaptığı Günün Manşeti'nde değerlendirmelerde bulunan Türkiye Gazetesi Yazarı Melih Altınok, yargı tarafsızlığı ve bağımsızlığı ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.

yirmidorthaber.com 27 Aralık 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İşte Melih Altınok'un açıklamalarından bazı satır başları:
 
 
BU HSYK'NIN GÖREV ALANINDA DEĞİL
 
 
HSYK'nın yaptığı çok ilginçti. Sanki ayrı bir kurummuş gibi yürütmenin yaptığı bir icraat dolayısıyla basın açıklaması yapıyor. Bir muhalefet odağı gibi.. Bu yasal değişiklik onları ne ilgilendiriyor anlamak mümkün değil. HSYK'nın görev ve yetkileri arasında böyle bir alan yok. Yasama organının yürütmenin herhangi bir faaliyetini denetlemesi ve ona muhalefet etmesi gibi bir görevi yok. Hakimler ve savcıların görev alanları ile ilgili bir açıklama olsa normal karşılayabilirdik. 
 
 
YARGI TARAFSIZ DEĞİLSE, BAĞIMSIZ OLMASI SORUN TEŞKİL EDER
 
 
Mustafa Şentop'un yerinde bir tanımı var. "Eskiden başkaları bildiriler, muhtıralar yayınlıyordu şimdi bunun yargı çevrelerinden geldiğini görüyoruz" diyor. Bu ciddi bir sorun. Ciddi anlamda soruşturmada taraf olduklarını deklare eden bir açıklama olarak okuyorum ben bunu. Yargının bağımsızlığı ile de büyük bir sorun teşkil ettiğini düşünüyorum. 
 
 
Şöyle yoğun bir hata yapılıyor. Yargının bağımsız olmak gibi bir kaygısı yok. Yargının bağımsızlığı yargının tarafsızlığını sağlamak içindir. Şimdi o bildirinin altına imza atan HSYK üyeleri de aslında birkaç sene önce bunu dile getiriyorlardı. Diyorlardı ki, "Türkiye'de yargı bağımsız"..   O kadar bağımsız ki kendine özel bir alan yaratmış ve ayrı bir muhalefet odağı olarak hareket ediyordu. Kuvvetler ayrılığı hiyerarşisinde herşeyin üstünde duruyordu.
 
 
GENİŞ HALK KİTLELERİ KENDİ ALEYHLERİNDE KARARLAR VERMEZLER
 
 
Hiçbir zaman geniş halk kitleleri kendi aleyhlerinde olacak bir karar imza atmazlar. Bu maddenin doğasına aykırı. Bir yargı tarafsız değilse onun bağımsızlığı ve üstünlüğü ciddi anlamda sorun yaratır. Tıpkı bizde son zamanlarda eğreltmeye çalışılarak oluşturulmaya çalışılan paradigmada olduğu gibi. Biz bu konunun üzerinde durmalıyız.
 
 
VESAYETTEN BOŞALAN YERİ ALANLAR TARAFSIZLIĞI UNUTTU
 
 
2010 referandumuna ters bir süreç işliyor. O dönem arzu edilen bu değil, yargının tarafsızlığını tahsis etmek için bir girişim söz konusu oldu. Ama vesayetten boşalan alanı birileri almak istedi ve o yargının tarafsızlığı talebini de unutmaya başladılar.