Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni yükseköğretim kanunuyla üniversiteleri verimli hale getirecek, özerkliklerini, kalitelerini artıracak bir yapılanmanın oluşmasını ümit ettiğini belirterek, ‘’Burada önemli olan, böyle önemli, reform diyebileceğim bir çalışmanın şeffaf, açık, bütün üniversitelerin ve ilgili herkesin katılımını sağlayacak şekilde yapılması ve olgunlaştırılarak Meclis’e götürülmesidir’’ dedi. Cumhurbaşkanı Gül, yeni yükseköğretim kanunu çalışmalarına yönelik bilgi almak üzere Yükseköğretim Kurulu’nu (YÖK) ziyaret etti. YÖK’e gelişinde Gül’ü, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve diğer ilgililer karşıladı. Milli Eğitim Bakanı Dinçer ve YÖK Genel Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Gül’e yeni yükseköğretim kanunu çalışmalarına ilişkin brifing verildi. Gül, 2 saat süren toplantının ardından YÖK’ten ayrılırken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Üniversitelerle ilgili yeni çalışmaların yapıldığı bir dönemde YÖK’ü ziyaret ettiğini belirten Gül, çalışmalarla ilgili bilgi aldığını ve fikirlerini paylaştığını söyledi. Türkiye’nin son yıllarda her alanda köklü reformlarla kendisini yenilediğini belirten Gül, ekonomideki köklü değişikliklerle Türkiye ekonomisinin güçlü hale geldiğini kaydetti.
Tek tipleştirici eğitim sistemi
Hukuk ve yargı alanındaki reformlara da işaret eden Gül, ‘’Bütün alanlarda bu çalışmalar yapılırken üniversite, yükseköğretim alanında da 1980’lerin, üniversiteleri, eğitim sistemini tek tipleştirici anayasa ve yasayla devam etmek mümkün değil. Her ne kadar son yıllarda bazı değişiklikler olsa da üniversitelerin kalitesini yükseltmek, üniversitelerde daha nitelikli, daha iyi öğrenciler yetiştirmek, üniversiteleri dünya üniversiteleriyle daha iyi mukayese edip daha iyi konuma getirmek için üniversite alanında da önemli çalışmaların yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bütün toplum buna inanıyor’’ diye konuştu. Bu çerçevede YÖK’te bir süredir çalışmalar yürütüldüğünü, hazırlanan ilk taslakların üniversitelere gönderildiğini söyleyen Gül, ‘’Burada önemli olan, böyle önemli, reform diyebileceğim bir çalışmanın şeffaf, açık, bütün üniversitelerin ve ilgili herkesin katılımını sağlayacak şekilde yapılması ve olgunlaştırılarak Meclis’e götürülmesidir’’ dedi.
Üniversitelerden taslakla ilgili görüşlerin alınacağını söyleyen Gül, sivil toplum örgütleri, bilim adamları ve düşünürlerin katkılarıyla ortaya çıkacak düzenlemenin TBMM’ye gideceğini kaydetti. Gül, ‘’Ümit ederim ki bunu en güzel şekilde gerçekleştiririz. Çünkü üniversitelerimiz uzun yıllar çok içe kapalı oldu. Gerek Türkiye içi gerek dünyayla rekabetten çok uzak kaldı. Üniversitelerimizin zaman zaman çok kaybı oldu. Kendi enerjilerimizi kendimiz tükettik’’ diye konuştu.
Siyaset de bilgilendirilmeli
Gül, üniversitelerin iç ve dış rekabete açılmasının ve tek tipleştirici sistemin terkedilmesinin önemine işaret ederek, “Yoksa rektörü kim seçsin, nasıl seçilsin bunlar daha az önemli. Bu değişiklikler eğer üniversitelerin kalitesini yükseltecekse önemli. Yoksa hiçbir anlamı yok. Erken adımlarda bu çalışmalara bütün üniversitelerin katkı vermesi gerekiyor ki sonunda düzgün, Türkiye’yi daha da ileriye taşıyacak bir yasa ortaya çıkabilsin. Burada anayasa değişikliğini gerektiren konular var. Bu yüzden siyasetin de bilgilendirilmesine ihtiyaç var” dedi.