Hastanelerin acil servislerinde yaşanan kargaşa ve yoğunluğu azaltmak için Sağlık Bakanlığı’nın hayata geçirmeyi planladığı ‘aile hekimlerine nöbet’ uygulamasının ayrıntıları netleşiyor. İngiltere, Hollanda, Almanya ve Danimarka’da işleyen sistemleri inceleyen Bakanlık, Hollanda modelini Türkiye’de hayata geçirmeye hazırlanıyor.
21 bin doktora acil dersi
Bu kapsamda öncelikle 21 bin aile hekimine, acil servis eğitimi verilecek. Acil eğitimli aile hekimlerine daha sonra haftada 30 saati geçmemek kaydıyla nöbet yazılabilecek. Öncelikle gönüllülük esasına göre hayata geçirilecek sistem daha çok ihtiyaç olması halinde zorunluluğa dönüşecek. Tutulan nöbetler ise maaşa fazladan mesai olarak yansıtılacak. Aile hekimleri hastane acillerinde kendilerine ayrılacak bölümde hastaları muayene edecek. Aile hekimi hastanın tedavisi, ‘yeşil alan’a giriyorsa ilacını yazacak, tedavinin ‘kırmızı alan’a girdiği kanaatine varırsa hastayı acil doktorlarına yönlendirecek.
Ek mesai ücreti verilecek
Verilere göre, 21 bin aile hekiminden 5 bin 500 tanesi gönüllü esnek mesai saati uygulamasına göre çalışıyor. Bu hekimler mesai saatleri sonu bir veya iki saat daha hekimliklerinde durarak mesai saati nedeniyle hekimliğe gelemeyen vatandaşa hizmet veriyor. Bakanlık yetkilileri, daha fazla aile hekiminin bu uygulamayı esas alması kapsamında, acillerdeki yoğunluğun da azalacağını belirtiyorlar.