13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

''Bunamaya karşı kitap okuyun, bulmaca çözün''

Unutkanlığın yaşlılığın doğal süreci olarak kabul edilmesi, alzheimer hastalığının geç teşhis edilmesine neden oluyor. Uzmanlar, bu hastalığın birçok sebebi olduğunu ve engellenmesi adına da birçok aktivite yapılabileceğine işarete ediyor. Bunamayı engelleme yada alzheimer hastalığına yakalanmamak için zihninizi devamlı aktif tutacak bulmaca çözme, kitap okuma, anılarınızı yazma, gazeteleri takip ederek okumanın faydalı olacağı belirtiliyor.

Cihan20 Eylül 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
''Bunamaya karşı kitap okuyun, bulmaca çözün''
Alzheimer hastalığına dikkat çekip bu konuda farkındalık oluşturmak adına dünyada her yıl 21 Eylül günü 'Dünya Alzheimer Günü' olarak kabul ediliyor. Alzheimer hastalığı ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Selda Korkmaz, gelişen toplumların en büyük sağlık sorunlarından birisinin demans yani bunama olduğunu ifade ediyor. Bunamanın bilinen en sık nedeni ise alzheimer hastalığı olduğuna dikkat çeken Korkmaz, "Alzheimer için en büyük risk faktörü ileri yaştır. Sağlık hizmetlerinin kalitesinin artması ve hastalıkların tedavi başarılarındaki artış, insanların daha uzun ömürlü olmasını sağlamıştır. Bu süreç ise alzheimer görülme sıklığında artmaya neden olmaktadır. İleri yaş dışında, genetik, düşük eğitim seviyesi, hipertansiyon, kafa travmasının varlığı, depresyon öyküsü gibi nedenlerin alzheimer hastalığı riskini artırdığı düşünülmektedir." dedi.

Yrd. Doç. Dr. Selda Korkmaz, alzheimer hastalığının belleğin ve entelektüel fonksiyonların kaybı ile seyreden bir hastalık olduğunun altını çizerek, "Bu kayıp giderek ilerleyici olmaktadır. Genellikle ilk hastalık belirtisi olan unutkanlık ileri yaşta ortaya çıkarken, bazen genç yaşta başlangıç gösterebilir. Hastalığın erken döneminde yalnızca hafif bir unutkanlık vardır. Ancak zamanla unutkanlık ilerler ve günlük yaşamı etkiler hale gelir." uyarısında bulundu.

Hastalık tanısı için kullanılabilecek farklı laboratuvar testleri olmakla birlikte bu testler rutin olarak kullanımda olmadığını dile getiren Korkmaz, şunları söyledi; "Temel olarak tanı, klinik özellikler ve hastalık semptomlarını daha iyi açıklayabilen diğer hastalıkların olmaması ile konmaktadır. Hastalığın kesin tedavisi günümüzde olası değildir. Mevcut tedavi seçenekleri ancak hastalık seyrini yavaşlatıcı özellik göstermektedir."

Yrd. Doç. Dr. Selda Korkmaz, sıkça karşılaştıkları bir sorunun da "Ailemde alzheimer hastası var bende de olur mu?" şeklinde olduğunu belirterek, "Genetik, alzheimer hastalığı için önemlidir, ancak tüm hastaların yaklaşık yüzde 10 kadarını açıklayabilmektedir. Yani hastalık büyük oranda aile öyküsü olmadan kendiliğinden ortaya çıkmaktadır." diye konuştu.

Alzheimer hastası olup olmayacağımızı önceden öğrenmeninde mümkün olmadığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, alzheimer hastalığının gelişimini engelleyebilmek içinde yapılması gerekenleri şöyle sıraladı; "Alzheimer önlenebilir ve tedavi edilebilir risk faktörlerinin (hipertansiyon, eğitim seviyesi, depresyon ve kafa travması gibi) en aza indirilmesi bu konuda yardımcı olabilir. Gelecek için beklentimiz, alzheimer hastalığının kesin tanı ve tedavisinin ortaya konması ve hatta önleyici tedavi seçeneklerinin gündeme gelmesidir. Hastalık tanısı konan kişiler için ise daha iyi sağlık hizmetinin verilmesidir. İnsanlarımız zihnini sürekli aktif tutacak faaliyetlerde bulunması yararlı olabilir. Bunun için birçok aktivite yapılabileceği gibi kitap okuma, bulmaca çözme, gazete takip etme ve benzeri faaliyetlerde engelleyici unsurlar arasındadır."