19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Çiğ beslenme vücudun dengesini koruyor

Son dönemde popüler olan çiğ beslenme kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Bu sayede vücut dengesini buluyor; yani kilo vermeniz gerekiyorsa veriyorsunuz, almanız gerekiyorsa alıyorsunuz.

26 Aralık 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Çiğ beslenme vücudun dengesini koruyor
Raw food, yani çiğ beslenme, son dönemde giderek daha fazla kişi tarafından uygulanan bir hayat tarzı haline geldi. Çiğ beslenme şefi Çisem Çakır; bu beslenme şeklinin inceliklerini Touch İstanbul dergisinden Sühedan Turgut'a anlattı...

Çiğ beslenme nedir?
Gıdalar, ısıyla buluştuğunda ilk önce enzimler ölüyor, daha yüksek ısılarda ise vitaminler ve mineraller kayboluyor. Halbuki besini çiğ yerseniz, böyle bir sorun olmuyor.

FİLİZ YİYİN
Çiğ beslenme yüzde kaç oranında hayatımızda yer almalı, ideal oran nedir?

Çiğ beslenmeyle yeni tanışılıyorsa, oranı yavaş yavaş artırmak gerekiyor. Araştırmalara göre; sadece yüzde 51 oranında çiğ beslenirseniz, hayat kaliteniz ciddi anlamda artıyor, hastalıklardan uzak yaşıyorsunuz.

Yararları nedir?
Vücut dengesini buluyor; yani kilo vermeniz gerekiyorsa veriyorsunuz, almanız gerekiyorsa alıyorsunuz. Sindirim sistemi ciddi anlamda güçleniyor. Saç, tırnaklar ve cilt güzelleşiyor. Enerji seviyesi artıyor, uykuya gereksinim azalıyor, hormonal denge sağlanıyor.

Çiğ beslenmek isteyenlere vereceğiniz en büyük tavsiye nedir?
Baklagil ve tahılları filizlemeyi öğrenmeleri. Filizler 'canlı' oldukları için, tohumun filizlendirilmemiş halinden, meyvelerden ve sebzelerden 100 kata kadar daha fazla enzim, protein, vitamin, mineral, yağ asitleri ve lif içerirler.