25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Telefonla vakit geçiren çocukların kemikleri gelişmiyor

Uzmanlar, çocukların telefon kullanımının daha sonraki yaşamlarında zayıflamış kemiklere ve dolayısıyla kırıklara neden olduğunu belirtti.

star.com.tr26 Mart 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
Telefonla vakit geçiren çocukların kemikleri gelişmiyor
Profesör Dawn Skelton, telefonla çok zaman haracayan çocukların, ilerleyen zamanlarda kemiklerinin güçsüzleşmesi ve sürekli kırılması riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
 
İngiliz Daily Mail'e konuşan Skelton, son yıllarda daha önce karşılaşılanın aksine çocuklarda çok fazla kemik zayıflığına rastlandığını belirtti. Skelton, çocuklar küçükken yeterince hareket etmemişlerse, iskeletlerinin olumsuz yönde etkileneceğini ve sık sık kemik kırılması riski altında kalacaklarını ifade etti.
 
Skelton, ''Gençlerin, kemiklerinin uygun bir şekilde büyümesi için hareket etmeleri ve zıplamaları gerekiyor; çünkü ergenliğe ulaştıklarında kemiklerinin büyük çoğunluğunu bu oluşumunu tamamlamış oluyor. 15 yaşından sonra kemiğin güçlenip şekillenmesi kolay değil.'' diyor.
 
Kemiklerin kullanıldıkça daha da güçlendiğini belirten uzmanlar, kemiklerimizi kalsiyum ve D vitaminin yanı sıra egzersiz ile geliştirilmesini söylüyor.
 
Uzmanlara göre özellikle çocukların günde bir saat egzersiz yapması gerekiyor. Çünkü koşma, zıplama, tırmanma, ağırlık kaldırma gibi aktivitelerde, vücudun daha güçlü kemikler oluşturması sağlanıyor.
 
Skelton, ebeveynlere günde bir saatlik ekran arası vererek çocukları spor yapmaya teşvik etmeleri konusunda çağrıda bulundu. Skelton, “İyi bir kemik altyapısı oluşturmadıysanız, yaşlanma çok daha erken başlayacak ve en küçük düşme kırılmaya neden olacak.'' uyarısını yeniledi.