14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Depresyon artış gösterdi

Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle açıklama yapan Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü Dr. Yıldız Karakuş, ruhsal bir hastalık olan depresyonun son yıllarda tüm dünyada artış gösterdiğine dikkat çekti. Medyada cinayetler, cinnet geçirenler, tecavüzler, çocuklarına işkence eden anne-babalar, intiharlar gibi üzücü pek çok haberle karşılaşıldığına dikkat çeken Dr. Karakuş, sadece bu haberler bile ruh sağlığının ne kadar önemli olduğunu ve bireyleri nasıl etkilediklerini gösterdiğini söyledi.

SELMAN TÜR / STAR10 Ekim 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Depresyon artış gösterdi
Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü Dr. Yıldız Karakuş, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Yapılan araştırmaların dünyada ruhsal sorunların sıklığı ve yaygınlığında artış olduğunu gösterdiğini ifade eden Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü Dr. Yıldız Karakuş, ülkemizde de ruh sağlığı sorunlarının her yaştan bireyi etkilediğini ve etkilenen kişi sayısının da gittikçe arttığını söyledi. Ruhsal hastalıkların yalnızca kişilerin ruhsal hayatını olumsuz etkilemekle kalmayıp, sosyal ve aile yaşamlarının bozulmasına, iş gücü kaybına ve fiziksel hastalıklara da neden olduğunu vurgulayan Dr. Karakuş, "Bu nedenle sağlıklı olmayı sadece fiziksel açıdan düşünmeyip, ruhsal sağlığa da önem vermek gerekir" dedi.

TEMA "DEPRESYON: KÜRESEL KRİZ"
2012 yılı temasının "Depresyon: Küresel Kriz" olduğunu kaydeden Dr. Karakuş, bu yılki temanın niçin depresyon olduğunu Dünya Sağlık Örgütü verileriyle açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre depresyonun küresel hastalık yükünde üçüncü sırada yer aldığını ve aynı veriler ışığında bu hastalıktan dünyada yaklaşık 350 milyon kişinin etkilendiğini belirten Dr. Karakuş, ayrıca her on erkekten biri ile her dört kadından birinin yaşamlarında en az bir kez depresyon hastalığına yakalanacağının öngörüldüğünü söyledi.

"HASTALAR TEDAVİDEN KAÇIYOR"
Günümüzde depresyonla ilgili etkili tedavi yöntemleri olmasına karşın ülkemiz de dahil olmak üzere dünyadaki pek çok ülkede depresyon hastalarının yüzde 50'sinin hiçbir tedavi görmediğine işaret eden Dr. Karakuş, "Tedavi edilmeyen depresyon; başka ruhsal ve fiziksel sorunlara, alkol ve madde kullanımına neden olmaktadır. Son zamanlardaki bulgularda depresyon sonucu intihar ile ölüm riskinin yüzde 15 olduğu da görülmüştür. Bu yüzden depresyonun iyi tanınıp tedavi edilmesi önemlidir. Depresyonun tedavi edilebilir, her yaştan ve kültürden insanı etkileyen, yaygın ve ciddi bir ruhsal rahatsızlık olduğu unutulmamalıdır" dedi.