13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

Göz kapağı düşüklüğü ciddi hastalıkların habercisi olabilir!

Göz kapağı düşüklüğü sadece estetik bir sorun değil tümörden sinir hastalıklarına kadar birçok sorunun habercisi olabiliyor.

Meral Karadağ13 Eylül 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Göz kapağı düşüklüğü ciddi hastalıkların habercisi olabilir!
Karşınızdakinin yüzüne baktığınızda ilk dikkatinizi çeken noktalardan biri olan gözler, aynı zamanda birçok hastalığın da belirtisi olabiliyor. Özellikle göz kapaklarındaki düşüklükler, estetik bir sorun gibi düşünülse de bu durum zaman zaman beyin tümörü ya da damar hastalıklarının belirtisi olabiliyor. Bu nedenle üst göz kapağında meydana gelen düşüklüklere mutlaka dikkat edilmesi ve doktora görünülmesi gerekiyor. Acıbadem Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müslime Yalaz, sağlıklı bir göz kapağının gözün renkli kısmını yaklaşık 1- 1,5 mm kadar örtmesi gerektiğini bu oranın daha fazla olması durumunda göz kapağı düşüklüğünden bahsedileceğini söyledi
Göz kapağı düşüklüğü tek taraflı olabildiği gibi aynı anda iki gözde de gerçekleşebiliyor. Her iki gözde birden oluşan hafif düşüklüklerde ise kişinin uykulu ve mutsuz bir görüntü vermesine neden oluyor. Düşüklüğün fazla olduğu durumlarda görme fonksiyonları bile olumsuz etkilenebiliyor. Göz kapağı düşüklüğü bazen gözün tamamen kapanmasına bile neden olabiliyor.
Lens kullanımından tümörlere kadar birçok neden göz kapaklarını düşürüyor
Göz kapağı düşüklüğü ya doğuştan ya da sonradan oluşabiliyor. Doğuştan göz kapağını kaldıran kasın yeterince güçlü olmaması kapağın değişik derecelerde düşmesine neden oluyor. Sonradan ortaya çıkan en önemli sebep göz kapağında yaşa bağlı oluşan değişiklikler. Ayrıca yaralanmalar, uzun sureli kontakt lens kullanımı, enfeksiyonlar, alerjik hastalıklar, tümörler, bazı kas ve sinir hastalıkları kapak düşüklüğüne neden olabiliyor.
Göz kapağındaki sebepsiz düşüklük beyin tümörü belirtisi olabiliyor
Sonradan oluşan kapak düşüklüğü bazı sinir ve kas hastalıklarından kaynaklanabiliyor. Bunlar içerisinde en önemlileri beyin tümörü ve damar hastalıkları ile kas güçsüzlüğü yapan myasteni, müsküler distrofi veya oftalmoplejiler. Tabi ki her göz kapağı düşüklüğü hastalık belirtisi olacak anlamına gelmiyor. Doğuştan ya da kapağın yaşlanması sonucu ortaya çıkanlar bir başka hastalığın belirtisi değildir. Ancak, yaralanma, alerji ve enfeksiyon gibi herhangi bir bilinen sebep olmadan göz kapağında düşme olmuşsa mutlaka beyin ve orbita MR, EMG ve bazı kan tetkikleri yapılarak sebebinin bulunması gerekiyor.
Ameliyatta simetri sağlanmaya çalışılıyor
Doğuştan ve yaşlanma sonucu oluşan kapak düşüklüğünün tedavisi cerrahi. Ancak diğer sebeplerle oluşan düşüklüklerde öncelikle nedene yönelik tedavinin yapılması gerekiyor. Yetişkinlerde ameliyat lokal anestezi altında yapılıyor. Ameliyat sırasında hastadan gözlerini kapatıp açması istenerek, karşıdan bakılarak kapağın simetrik olması sağlanıyor. Çocuklarda ise ameliyat genel anestezi altında yapılıyor.
Düşüklüğe çift görme de eklenirse dikkat!
Göz kapaklarının normalden daha açık olması, tiroid bezi hastalığının, kapanaması ise yüz felcinin belirtisidir. Göz kapağında düşüklük ile birlikte çift görme de diyabet, bazı ilerleyici kas hastalıkları veya miyasteni hastalığının göstergesi olabiliyor.