13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

Kışlık ayakkabı alırken dikkat

Mevsim şartlarına uygun ayakkabı seçiminin sağlık açısından önemli olduğu bildirildi.

AA18 Kasım 2012 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kışlık ayakkabı alırken dikkat
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle kışlık ayakkabıların, kapalı ve sert malzemeden yapıldığını için birçok sağlık problemine sebep olabileceğini, bu nedenle alırken mutlaka dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Ayakkabı seçiminde şıklık, ekonomiklik ve dayanıklılık kadar, sağlığına uygunluğun da göz önünde bulundurulması gerektiğini, ayaklarda oluşacak dengesizliklerin dizlere ve tüm omurga sistemine etki ettiğine vurgu yapan Akdur, bunun yanı sıra ortopedik olmayan ve sağlıklı malzemeden yapılmayan ayakkabıların ayak terlemesi ve kokusu, topuk, baldır ve bel ağrısı, basış bozukluğu, bilek burkulması, tırnak batması, mantar, nasır, deri çatlağı ve damar hastalıklarına sebep olabileceğini ifade etti.

Özellikle kadınların güzellik uğruna ayakkabılarda şıklığa önem verdiğini ancak ayakkabıların ortopedik olup olmadığına dikkat etmediklerine işaret eden Akdur, yüksek topuklu, dar ve sivri burunlu ayakkabıların birçok sağlık sorununu da beraberinde getirdiğini anlattı.

-Dar ayakkabılar kalıcı şekil bozukluğu nedeni-

Sivri burunlu ayakkabıların parmakları uca doğru toplayarak üst üste bindirdiğini bunun da zamanla parmakların doğal duruşunu etkileyerek 'hallux valgus' diye adlandırılan ayak başparmağı bozukluğu ya da çıkıntısına neden olduğunu ifade eden Akdur, 'Bu kalıcı bir şekil bozukluğu kadınların yüzde 40'ından fazlasında görülür. Bu durum genetik yatkınlığın yanında, yani 3,5-4 santimetreden daha yüksek ve sivri burunlu, ayakları sıkan, parmakları üst üste bindiren ayakkabılar nedeniyle ortaya çıkar' dedi.

-Büyük ayakkabı ayağın anatomisini bozar-

Ayağın şekline uygun ayakkabı seçiminin önemli olduğuna vurgulayan Akdur, 'Özellikle çocuklar için alınan ayakkabılarda 'seneyede giysin' düşüncesi ile bir numara büyük ayakkabılar alınır. Bol ayakkabı ayağın anatomisini bozar, yürümeyi zorlaştırır ve burkulmalara neden olur. Ayrıca bol ayakkabı içinde ayak hareket edeceğinden ayakkabı vurmaları sürtmeleri ve nasıra da neden olur. Bu nedenle ayağa tam uyan numara alınmalı, kesinlikle sonradan genişler düşüncesiyle dar ayakkabı alınmamalıdır. Ayakkabı kan dolaşımını engellemeli, parmakla ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır. Bağcıklı ayakkabılar ayarlanabilir olması nedeniyle tercih edilebilir' diye konuştu.

Ortopedik ayakkabıların taşıyıcı noktaları desteklediği için vücudun rahat taşınmasını sağlayarak, omuriliğin duruşunu desteklediğini, yürüyüşü rahatlattığını ve yorulmayı geciktirdiğini ifade eden Akdur, yüksek topuklu ve ince burunlu ayakkabıların ise dengede durmak için beden öne eğilmesine sebep olduğu için kişiyi çabuk yorduğunu ve duruş bozukluklarına neden olduğunu kaydetti.

Kışlık ayakkabıların deri ve benzeri hava alan iyi malzemelerden yapılması gerektiğini anlatan Akdur, aksi takdirde ayakların çok terleyeceğine bunun da pişik gibi rahatsızlıkların yanında mantar ve mikropların yerleşmesine ortam hazırlayarak ayak enfeksiyonlarına yol açacağını söyledi.

Topuklu ayakkabı alırken geniş tabanlı ve topuğu 3,5-4 santimetreden yüksek ayakkabıların tercih edilmemesi gerektiğini belirten Akdur, ayak ağrılarının kalıcı olması halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğine dikkati çekti.