Diyetisyenlerinden Ezgi Eker Göktaş, Kurban Bayramı'nda sağlıklı et tüketimi hakkında bilgi verdi. Göktaş, özellikle kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, obezite ve mide rahatsızlıkları olan kişilerin aşırı kırmızı et tüketiminden kaçınması gerektiğini vurguladı. Ezgi Eker Göktaş, "Yeni kesilmiş hayvan etlerinin sindirimi, dinlendirilmiş etlere göre daha zordur ve pişirildiği anda daha sert olabilmektedir. Bu nedenle kurban etleri en az bir gün buzdolabında beklettikten sonra pişirilmelidir. Etlerin pişirilmesinde daha sağlıklı olması açısından kızartma ve kavurma yöntemleri tercih edilmemeli, onun yerine haşlama, sote, fırın, ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Izgara veya mangal da pişirilecek etlerde et ile ateş arasında yeterli mesafe bırakılmalı ve etler direk olarak ateşle temas etmemelidir. Mangal dumanının içinde yer alan zehirli maddelerin ete geçmesini engellemek için, etlerin ateşten en az 15 cm uzakta olmalıdır." dedi.
ETİ PİŞİRİRKEN YAĞ EKLEMEYİN
Kurbanlık hayvanın sakatat kısımlarının yani organ etlerinin tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Ezgi Eker Göktaş, "Çünkü sakatatlar yağ ve kolesterol bakımından oldukça zengindir. Kuyruk yağı ve iç yağ yüksek kolesterol içeriği nedeniyle kalp damar sağlığı için tehlikeli yağlardır. Bu yağları kullanmaktan kaçının. Et ve et ürünleri potansiyel riskli besinlerdir yani sıcaklığa oldukça duyarlıdır ve çok çabuk bozulabilirler. Bu nedenle soğuk koşullarda uygun şekilde saklamak gerekir. Eti pişirirken ilave yağ ekleminize gerek yoktur. Etin içinde sizin göremediğiniz iç yağının olduğunu unutmayın ve et yemeklerine yağ ilave etmeyin sebzelerle servis edin." diye konuştu.
Medical Park Samsun Hastanesi diyetisyenlerinden Ezgi Eker Göktaş "Bayramda et tüketiminiz arttığından beslenmenizdeki diğer doymuş yağ kaynaklarını bu dönem için çıkarabilirsiniz. Özellikle kalp-damar hastalığı olan kişiler bu dönemde yumurtayı beslenmelerinden çıkartabilirler ve tereyağı, süt, peynir tüketimlerinde sınırlandırmaya gidilebilir veya az yağlı ürünleri tercih edebilirler. Vücudumuz etin içindeki demiri kullanabilmek için C vitaminine ihtiyaç duyar. Bu nedenle et yemeklerinin yanında C vitaminince zengin salatalar, zeytinyağlı sebze yemekleri veya taze sıkılmış meyve sularını tercih edin." tavsiyesinde bulundu.
Tatlı ve çikolata tüketiminde sınırlandırma getirmek gerektiğini vurgulayan Göktaş, "Her ikram edilen tatlı yenmemelidir. Özellikle sütlü tatlılar ve meyve tatlıları tercih edilmelidir. Yemeklerden önce oda sıcaklığında su içmek sindirime yardımcı olacaktır. Günde toplam 2-2.5 litre su içilmelidir." şeklinde konuştu.