Dünya Kalp Günü nedeniyle bir açıklama yap Dr. Aksakal, koroner arter hastalığına bağlı ölüm oranlarının, son 40 yılda azalmasına rağmen halen tüm dünyada başlıca ölüm nedeni olduğunu söyledi. ABD'de halen 35 yaş ve üzeri ölümlerin yaklaşık üçte birinin, Avrupa'da ise tüm ölümlerin yüzde 48'inin, ülkemizde ise Türk erişkinlerde kalp hastalığı ve risk faktörleri çalışmasında nedeni bilinen ölümlerin yüzde 42.5'inin koroner kalp hastalığı kökenli olduğuna dikkati çeken Aksakal, "Türkiye genelinde erişkinlerde kalp hastalığı sıklığı yüzde 6.7, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde en yüksek; Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde en düşük oranda olduğu rapor edilmiştir." dedi.
Enerji alımı ve harcanması arasındaki dengesizlik sonucu vücuttaki yağ kitlesinin yağsız vücut kitlesine oranla artmasına obezite dendiğini ifade eden Aksakal, "Obezler ve aşırı obezler KVH açısından yüksek risk oluşturmaktadır. Hipertansiyon ve Obezite Hipertansiyona neden olan en önemli risk faktörlerinden birisi obezitedir. Diğer risk faktörleri; alkol, besinlerle alınan sodyum ve hareketsiz yaşam sayılabilir." dedi.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kalp veya kan damarları hastalıklarında korunmada beslenmenin önemine dikkati çeken Aytekin Aksakal, "Beslenmenizde yağı azaltın. Beslenmenizde doymuş yağları azaltın. Doymuş yağlar, kan kolesterol düzeyini yükselten en önemli beslenme faktörüdür. Diyetinizde kolesterolü sınırlayın. Posa tüketiminizi artırın. Posadan zengin besinleri tüketmek, kan kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardımcı olur. Daha fazla meyve ve sebze tüketin. İdeal vücut ağırlığınızı koruyun şişmansanız ideal ağırlığınıza ulaşın. Fiziksel aktivitenizi artırın. Kalp sağlığınız için düzenli ve orta düzeyde aktivite önemlidir. Günlük 30 dakika orta şiddette egzersiz (yürüyüş, yüzme, hafif koşular) kalp sağlığınızı korumada önemlidir. Sigara içilmesine izin vermeyin. Sigara kalp damar hastalıklarında ani ölümlerde anahtar etmendir. Stresi azaltın. Alkolden uzak durun." diye konuştu.