Kahvaltılık zahterin ortaya çıkması eskilere dayanır. Eskiler geçen yıldan kalan zahirelik hububatın arta kalanlarının değerlendirilmesi amacıyla zahteri kahvaltıda kullanmışlar. Bu durum zamanla bir kahvaltılık kültürünü doğurmuştur.Zahter tek olarak da kahvaltıda yenilebilir.
Eskiden ev hanımları komşuları toplayıp "soku” denilen taş dibeklerin etrafında halka oluştururlarmış. Zahter muhabbet eşliğinde sokuların içiresin de toz haline getirirlermiş. Günümüzde artık bu gelenek makineleşme ile beraber yerini fabrikalara bırakmış.
Kahvaltıda yenilmesinde de diğer kahvaltılıklara göre farklılıklar var. Kahvaltı sofrasına bir kâseye toz haline getirilmiş kahvaltılık zahter konuluyor. Bir başka kâseye ise zeytinyağı konuluyor. Ekmek önce zeytinyağına bandırılıyor. Daha sonra zeytinyağının ıslaklığı ile zahtere bandırılıyor.
İşte zahter bitkisinin sağlığımıza olan yararları...
Kekiğe benzeyen zahter, yaraları iyileştirerek sinirleri güçlendirir.
Böbrekleri hastalıklara karşı korur. Böbreklerde meydana gelen parazitlerin temizlenmesini sağlar.
Hazmı kolaylaştırarak bağırsak hastalıklarını iyileştirir.
Mesanede meydana gelen enfeksiyonel hastalıkları ve iltihaplanmaları söker.
Antibakteriyel özelliği sayesinde vücutta meydana gelen mikropların ölmesini sağlar.
Tansiyonu dengelediği için tansiyon hastalarına kullanmaları tavsiye edilir.
İçerdiği bir takım bileşenler sayesinde düzenli tüketiminde kanser hücrelerini imha ettiği söylenmektedir.