Kültür Bakanlığı dünyanın dört bir yanında Türk sinemasını tanıtım atağında
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın dünyanın dört bir tafaında düzenlediği Türk film haftalarının son halkasında Nijerya vardı. Bu program çerçevesinde TESİYAP (Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği) Afrika’da Nijerli sinemacılar ve sinemaseverlerle Türk sinemasının seçkin örneklerini buluşturdu. Niamey’de 30 Ekim – 04 Kasım 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen Türk Filmleri Haftası kapsamında başkentin en büyük kongre sarayında (Palais des Congres) ve kimi okullarda Türk filmleri gösterildi. Bu, Nijer’de gerçekleştirilen ilk film haftası olması sebebiyle tarihe geçti. Niamey Türk Filmleri Haftasını T.C. Kültür Bakanlığı katkıları, T.C. Niamey Büyükelçiliği ve Nijer Milli Sinema Merkezi (Centre National de la Cinematographie du Niger) işbirliğiyle TESİYAP organize etti.
Türk Filmleri Haftası Nijer tarihindeki ilk film haftası olmasıyla dikkat çekti. 15 yıldan bu yana film çekilmeyen ülkede Türk Filmleri Haftası’na başta Nijer Kültür Bakanı M. Kounou Hassane olmak üzere, Nijer Kültür Bakanlığı ve Nijer Milli Sinema Merkezi yetkilileri ile yabancı elçilik mensupları tarafından da özel ilgi gösterildi. Türk Filmleri Haftası’na benimle birlikte sinema tarihçisi Burçak Evren, TESİYAP Başkanı Erdal Tuşunel ve Genel Koordinatör Hüseyin Esen katıldı.
Kongre Sarayı’na gelme imkânı bulamayan öğrenciler de düşünülerek öncelikle Bedir Koleji, Mariama Koleji ve Mevlana Koleji olmak üzere Niamey’deki bazı okullarda da Türk Filmleri gösterimi yapıldı; sinemaya meraklı öğrencilerle kısa film çalışmaları ve çekimleri gerçekleştirildi. Çalışmaların Türkiye ile senkronize devam edileceği hususunda anlaşıldı.
Türkiye’ye gönülden teşekkürler!
Niamey Abdou Moumouni Üniversitesi’nde film gösterimi sonrasında Nijerli sinemacılarla birlikte bir panel gerçekleştirildi. Panel’de konuşan TESİYAP Başkanı Erdal Tuşunel, Nijer sinemasının gelişimi yönünde gereken her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti. Panele dinleyici olarak katılan Nijer eski Kültür Bakanı ve Nijer eski Paris Büyükelçisi Dr. Maryama Hima Yankori, sözlerine Türk heyetinin Nijer'e film gösterimleri için gelmesinin, sinemanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirterek başladı. Yankori, sinemanın her iki ülkeyi daha da yakınlaştıracağına inandığını, genç Nijerlilerin ve özellikle de kız öğrencilerin bu konuda eğitim almalarının çok önemli olduğunu ve Türkiye ile bu alanlarda işbirliği yapılmasından büyük memnuniyet duyacağını belirtti. Nijer eski Kültür Bakanı Dr. Maryama Hima Yankori, Türk heyetine ve Türk Yetkililere bu organizasyonu gerçekleştirerek Nijer sinemasına yeni bir soluk getirdiği için duyduğu memnuniyeti belirterek teşekkürlerini sundu.
Nijer’de bazı sinemacılarla da bizzat temas kurma imkanı doğdu. Milli Sinema Merkezi başkanı Ali Damba, kullanılabilir atıklarla ilgili belgesel bir çalışması olan Dr. Yankori, sinema merkezinin eski başkanı ve bize hazır bir uzun metraj senaryosunu ileten Yahya Kossoko, Dangarama film şirketinin sahibi yapımcı Malam Saguirou ve bize havaalanında Türkiye’deki yarışmalara sunmamız üzere belgeselini elden teslim eden ve Senegal’de belgesel film üzerine master yapan El Hadji (Hacı) Magori Sani bunlardan bizi heyecanlandıranlarıydı.
Üniversitedeki panele de katılan Yahya Kossoko, Nijer’de gerçekleşen bu sinemasal faaliyetin diğer Batı Afrika ülkelerinde de yankı bulacağını ve buralarda da yapılması gerektiğini vurguladı.
Niamey Film Haftası’nda gösterilen filmler
-Devrim Arabaları (Tolga Örnek)
-Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak (Ahmet Uluçay)
-Babam ve Oğlum (Çağan Irmak)
-120 (Murat Saraçoğlu, Özhan Eren)
-Gölgeler ve Suretler (Derviş Zaim)
-Mevlana Celaleddin-i Rumi: Aşkın Dansı (Kürşat Kızbaz)