18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Bir dervişin renkli notları

Anarşizmden sufizme... Türkiye’nin Amerika’daki uçbeylerinden mutasavvıf, ressam Tosun Bayraktaroğlu’nun Türkiye’deki ilk kişisel sergisi ‘Bir Dervişin Notları’ adı altında Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde bugün açılıyor.

10 Nisan 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bir dervişin renkli notları

Yarım asırdır Amerika’da yaşayan bir sanatçı, bir derviş Tosun Bayraktaroğlu. 1960’ların sonu 1970’lerin başında New York’ta, happening ve performans çalışmaları ile Amerika’nın o dönem Vietnam politikasını eleştirdiğinde dikkatleri çoktan üstüne çekmeyi başarmıştı bile. İnsanları şaşırtarak farklı düşünceler gelişmesini sağlayan etkinliklere imza atan Bayraktaroğlu’nun bu çalışmalarına eleştirmenler ‘Şok Sanatı’ adını verdiler. 1926 doğumlu olan ve eski bir anarşist ressam ve bir sufi, aynı zamanda Amerikan üniversitelerinde sanat tarihi ve İslâm sanatı okutmuş bir hoca olan Bayraktaroğlu, Tasavvufa ve dine verilen 30 yılın ardından içindeki sanat yapma isteği ile çalışmalarına devam etti. Bayraktaroğlu’nun, İstanbul Modern, Smithsonian Instutite, New Jersey State Museum, Guggenheim Museum, Rose Art Museum, Riverside Museum, Fordham University, Newark Museum, Montclair Museum, Trenton State Museum, Fairleigh Dickinson University, Monmouth College gibi önemli kurum ve müze koleksiyonlarında eserleri bulunmakta.

İstanbul-ABD hattı

Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi Sergi Salonu, bu usta ismin 40’a yakın tuvaline ev sahipliği yapıyor bugünden itibaren. Sergi 5 Mayıs’a kadar açık kalacak.

Bayraktaroğlu, 50’lerde Paris’te başlayan ressamlık mesleği boyunca Avrupa’da ve Amerika’da birçok sergiler açtı, eserleri Amerika’daki birçok müze ve üniversitenin koleksiyonlarına dahil oldu. 1965’te Guggenheim Fellowship mükafatını kazandı. 60’ların sonu, 70’lerin başında New York’ta açtığı sergi ve yaptığı “şok edici” eserler ile münekkitler Tosun Bayraktaroğlunu “Shock Art” adını verdikleri bu yeni stilin mucidi ilan ettiler.

Şeyh Ozak ile tanıştı

1974’te tanıştığı Şeyh Muzaffer Ozak’ın tesiri ile o tarihten itibaren kendisini tamamiyle İslamiyet ve tasavvuf ilmine vakfetti. Otuz yıldan beri, çoğu Amerikalı mühtedilerden oluşan takipçilerine tasavvufi eğitim veriyor.

Tosun Bayraktaroğlu’nun 1940’larda Türkçe yazdığı iki şiir kitabına ilaveten sanat ve sanattarihine dair birçok makalesi, radyo ve televizyonlarda konuşmaları ve tasavvufa dair İngilizce’ye tercüme ve tefsir ettiği kitapları mevcut.