- Tas-İstanbul internet sitesi neye odaklı?
Osmanlı eserlerine odaklı. Osmanlı o kadar büyük işler yapmış ki bugün bile gözümüz kamaşıyor. Lakin, önünden hergün geçtiğimiz tarihi eserlerin farkında bile değiliz. Adını, yapılış amacını dahi bilmiyoruz. Ben bu siteyi İstanbullulara, araştırmacılara rehber olarak kurdum. Sitemizde 800 binalık bir envanter oluştu. Eski İstanbul fotoğrafları üzerine de ciddi bir arşiv oluşmuş durumda. Kütüphanelerden tek tek satın alınmış, Sultan II. Abdülhamid’in çektirdiği 500 fotoğraflık İstanbul albümü sitede mevcut. Bu ay Pera’ya odaklandık.
- Belge bulma güçlüğü var mı?
Epey meşakkatli bir iş. Pek çok kapı aşındırmak zorunda kalıyorum. İşin mi yok bunlarla uğraşıyorsun diye akıl verenler dahi oluyor. Maalesef, kimi tarihi binalar da çok hor kullanılıyor. Bunlardan bazıları ticarethane olmuş, kiraya verilmiş. Büfe vs. yapılmış. Divanyolu’nda 2. Mahmut türbesi Osmanlının anıtkabiri gibidir. İçinde 3 padişah, şehzadeler, sultanlarla birlikte 200’den fazla devlet adamının mezarı orada, ama aynı zamanda bu hazirede nargile salonu işletiliyor.
- İstanbul’u tanıtan başka siteler de var, Tas-İstanbul’un farkı ne?
İnternetteki İstanbul sitelerini inceledim. Bir kısmında çok güzel fotoğraflar var ama bilgi yok. Bazı resimlerin altında “Burayı bilen var mı?” soruları var. Kimi sitelere konulan fotoğraflar da çok kalitesiz. Siteler tozlanmış gibi, insanı etkilemiyorlar. O zaman İstanbul’u doğru tanıtan, güzel fotoğrafların olduğu, gerçek mimarlık bilgilerinin bulunduğu, eski fotoğrafları bir araya getiren, tasarımı ise iyi yapılmış bir site yapmaya karar verdim.
- Mimarlık ya da sanat tarihine ilginiz nereden geliyor?
Ben İstanbul Erkek Lisesi mezunuyum. Okulun Sirkeci civarında olmasından dolayı Babıali, Beyazıt, Eminönü, Kapalıçarşı’yı daha o yıllarda keşfettim. Bana göre o bölge İstanbul’un esas merkezidir. DGSA’da okurken aynı zamanda da Turizm Bakanlığı’nın Tercüman rehber kursunu bitirdim. Berlin Teknik Üniversitesi’nde Kentsel Tarihi Çevrenin Korunması üzerine Doktora çalışması yaptım.
- Tas-İstanbul sitesinde yapmak istediğiniz başka işler de var mı?
Kendi imkanlarımla kurduğum sitenin 120 ülkeden takipçisi var. Ben İstanbul’un Sanat Tarihi’ni anlatan dev bir sayfa hayal ediyorum. Mimar olduğum için konular mimarlık kökenli. İleride İznik çinileri, hat sanatı, Osmanlı halıları, Osmanlı minyatürleri, tezhip sanatını da sayfamda paylaşmak istiyorum. Haftalık sanat makaleleri yazmaya başladım. Bir süre sonra akademisyenler tarafından yazılmış köşe yazılarını ilave etmeyi düşünüyorum. Uzun vadede yapılacak işler için mutlaka bir sponsor ve reklam desteğine ihtiyacım olacak.
İstanbul sanat tarihi cenneti
Turan Akıncı, araştırmacı bir İstanbul sevdalısı. O kadar ki emekli olduktan sonra köşesine çekilmek yerine, kendini İstanbul’u tanıtmaya adamış, bununla da kalmayıp İstanbul’u dünya aleme anlatmak için Tas-İstanbul adlı bir internet sitesi kurmuş. Ayda 200 bin kişiye ulaşan bu sitede İstanbul’un tarihi binalarını, yapılış öykülerini fotoğraflarıyla birlikte anlatıyor. İstanbul kazan, Turan Akıncı kepçe misali her gün yeni binalar kesfediyor, bilgilerini buluyor ve internette paylaşıyor. Sanat tarihi ile ilgili yayınlanmış ne varsa kütüphanesine katıyor, İstanbul hakkında çıkan her türlü kitabı içerikleri ve fiyatlarıyla birlikte duyuruyor. ‘İstanbul, tarih ve sanat açısından adeta bir cennet. Biz İstanbullular bu cennetin içinde yaşıyoruz ama, hayatımızı cehenneme çeviren düzensiz yapılaşmalar, alt yapı sorunları ve ilgisizlik yüzünden burnumuzun dibindeki güzelliklerin farkında bile değiliz’ diyor Akıncı. Günde 10 saatini İstanbul araştırmalarına ayıran Akıncı, bakalım başka neler anlatıyor...