Gazeteci-yazar Nusret Özcan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen Hayy’dan Hû’ya Nusret Özcan programında anıldı. Vefatının 5. yılında gerçekleşen etkinlikte dostları Alper Kanca, Ekrem Ayyıldız, Şaban Abak, Yaşar Şadoğlu ve Ali Murat Güven, Özcan’ı anlattılar. Programın açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal ve Kültürel İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, İmam Hatip Lisesi’ndeki öğrencilik yıllarından bu yana tanıdığı Nusret Özcan’la olan dostluğundan sözetti.
Hayat merkezinde kalp vardı
Ebubekir Kurban’ın moderatörlüğü üstlendiği toplantıda konuşan Ekrem Ayyıldız, “Nusret abinin en önemli özelliği kalp dairesini merkeze alan bir hayat görüşü olması ve hesapsız kitapsız sevgisiydi. İnandığı değerleri kendisini vererek yaşardı” dedi. Yaşar Şadoğlu da Nusret Özcan’la İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde başlayıp Milli Türk Talebe Birliği’nde devam eden tiyatro deneyimlerini anlattı. Beraber siyasi hicivler, şovlar yaptıklarını hatırlatan Şadoğlu, “O yıllarda inancımıza ve ideolojimize hizmet amacıyla bunu yapıyorduk” dedi. Şair Şaban Abak ise Özcan’ı “Müslüman, mütedeyyin, yetenekli bir yazar. Türkçenin sırlarına vâkıf bir hikayeci” olarak tanımladı. Özcan’ın Yeni Şafak’taki çalışma arkadaşlarından Ali Murat Güven de “Bir adam ancak bu kadar istikrarlı bir şekilde özlenir” diyerek hasretini ifade etti.
Ehli Beyt sevgisi sonsuzdu
Erkan Mumcu ise “Çok samimi bir Hz. Peygamber sevgisi, Ehli Beyt hürmeti vardı” diyerek Nusret Özcan’ın en belirleyici özelliklerinden birine işaret etti. Eşi Mualla Özcan da “Sağlığında ona dışarıda, arkadaş çevresiyle çok vakit geçirdiği için sitem ederdim ve daha çok yazması yönünde ısrar ederdim. Ancak şimdi onu anan dostlarını gördüğümde ne kadar yanıldığımı fark ediyorum” dedi. Programın bitiminde katılımcılara Hayy’dan Hû’ya Nusret Özcan kitabı hediye edildi.
Nusret Özcan kitabı
Nusret Özcan’ın beşinci vefat yıldönümünde Ekrem Ayyıldız editörlüğünde bir de kitap hazırlandı. 384 sayfalık kitapta, Özcan’ın ardından yazılan yazıların yanı sıra, verdiği röportajlar, kendi kaleminden günışığına çıkmamış notlar, dörtlükler ve denemeler yer alıyor.