19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

SSB Başkan İsmail Demir Türkiye'nin gurur projesi için tarih verdi!

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Anadolu Amfibi Hücum Gemisi hakkında, 'İş gücü açısından salgının bazı etkileri oldu. Bu yıl sonuna yetişsin diyorduk, biraz daha sarkacak gibi görünüyor. Ama biz artık 2022'yi ıskalamak istemiyoruz' açıklamasında bulundu.

17 Aralık 2021 Cuma 22:07 - Güncelleme:
SSB Başkan İsmail Demir Türkiye'nin gurur projesi için tarih verdi!

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, CNN Türk katıldığı programda yerli savunma sanayi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Demir'in açıklamalarından satır başları:

Kamuoyunda bu, uçak gemisi olarak biliniyordu. Şu anda yoğunlukla üzerinde durduğumuz konu helikopterler yanında buna İHA, SİHA koyabilir miyiz dedik. Bunun olabileceğini görüyoruz. Bu fikir dünyada bayağı bir yankı yaptı. Çeşitli ülkelerle konuştuğumuzda baya alıcısı olduğunu gördük. Dünyada uçak gemisi çok az. Bunun üzerine SİHA koyduğunuzda getireceği güç ve operasyon kabiliyeti çok daha başka olacak.

Geçenlerde bir Avrupa ülkesinin Türkiye'yi ziyaretinde, İspanya'nın da çok ilgisini çektiğini gördük, beraber çalışmayı teklif ettiler. Belki iki ülkenin ortak ürünü olabilir.

İş gücü açısından salgının bazı etkileri oldu. Bu yıl sonuna yetişsin diyorduk, biraz daha sarkacak gibi görünüyor. Ama biz artık 2022'yi ıskalamak istemiyoruz. SİHA'nın testlerini tamamen bitirip öyle hayata geçirmek istiyoruz.

"TÜRKİYE'YE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ"

İşiniz olmayan yerde sözünüz de olmuyor. O ülkelerde hedef yaptık. Bu sene için de çeşitli Afrika ülkelerinden çok sayıda heyet geldi. Türkiye artık iyi ilişkiler kurulması gereken bir ülke, Türkiye'ye bakış açısı değişti.

"HASTANESİ DE VAR"

Bu geminin bize maliyetine baktığınızda, eski bir geminin başka bir ülkeye yüzde 40 daha fazla satıldığını söyleyeyim. Bu, denize indirildiğindeki zamanki hâli. Bunun için de hastanesi de var, başka unsurlar da var; şehir gibi bir şey.

"TAMAMEN YERLİ YAZILIMLAR"

Bunu sıfırdan yazıp sisteme entegre eden şirketlerimiz oldu. Bunlar artık tamamen yerli yazılımlar. İhracat kalemi olarak da çok sayıda ülkeden talep gören bir şey, Pakistan bunlardan bir tanesi. Bizden komuta kontrol sistemi isteyebiliyorlar, bu da kendi başına pazarlanabiliyor.

YERLİLİK ORANINI AÇIKLADI

Yüzde 10'luk bir bölümü kaldı. Operasyon kabiliyetini yüzde 90-95 kazanmış şekilde de kullanıma geçebilir. Yüzde 60'lar civarında yerli.

"AKINCI OYUNU BAŞKA BİR BOYUTA TAŞIYOR"

AKINCI adım adım büyüyecek bir proje. AKINCI oyunu başka bir boyuta taşıyor. İHA, SİHA yolculuğumuz için AKINCI bir başka adım. Vurucu gücünüz artıyor, vurulma ihtimaliniz azalıyor. SİHA'lar şu an en dikkat çeken ürünlerimiz arasında.

Vurucu gücü olan füzelerimiz de dikkat çekiyor. Çok uzundur kara aracı ihracımız da var. Buna deniz araçlarını da ekleyebiliriz. Kara araçlarımızı alıp tecrübe eden bazı ülkelerden gelen yorum şu: Biz sadece aracı almakla kalmadık, ne zaman bir sorunumuz olsa şirket yanımızda oldu.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir
  • Anadolu Amfibi Hücum Gemisi
  • yerli ve milli savunma