24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Avrupa'dan terör örgütü DEAŞ'e en fazla katılım Fransa ve Almanya'dan

Bünyesinden binlerce yabancı militan bulunduran terör örgütü DEAŞ'in son günlerini yaşadığı dönemde, hayatta kalan yabancı militanların ne olacağı sorusu Avrupa'nın gündemini meşgul ediyor.

26 Ekim 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Avrupa'dan terör örgütü DEAŞ'e en fazla katılım Fransa ve Almanya'dan
 
ABD merkezli düşünce kuruluşu Soufan Center'ın yayınladığı rapora göre Suriye ve Irak'ta varlık gösteren terör örgütü DEAŞ son günlerini yaşıyor.
 
Özellikle Rakka ve Musul'un alınmasıyla gücünü kaybeden DEAŞ'e 110 ülkeden yaklaşık 40 bin yabancının katıldğı ve bunlardan en az 19 bin tanesinin tespit edildiği belirtilidi. 
 
Rapora göre DEAŞ'e en fazla katılım Rusya'dan gerçekleşirken, Avrupa'dan ise Fransa ve İngiltere öne çıkıyor.
Şuana kadar Rusya'ya dönenlerin sayısı 400 olarak belirtilirken, Fransa'ya 271, İngiltere'ye ise 425 militanın döndüğü ifade edildi.
 
Rakka ve Musul'da bulunan yabancı savaşçıların akıbetinin ne olacağı ise tam bir muamma. İngiltere hükümeti DEAŞ'e katılan yabancı savaşçılara yönelik tavrını açıklamış ve hepsinin öldürülmesi gerektiğini söylemişti.
 
ABD DEAŞ karşıtı koalisyon temsilcisi McGurk ise, "Mizyonumuz,  Suriye'de bulunan ve DEAŞ'e katılan yabancı savaşçıları öldürmek" demişti.
 
Ülkelerine dönen DEAŞ militanlarının ise ne yapılacağı veya nasıl muamele göreceği Avrupa'nın gündemini meşgul ediyor.
 
Avrupalı DEAŞ'çilerin üçte birinin ülkelerine döndüğü belirtilirken, birçoğunun hapis cezası aldığı ve bir kısmının da serbest bırakıldığı ifade ediliyor.