18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Erdoğan'dan Çin’de stratejik imzalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in görüşmesinin ardından iki ülke arasında anlaşma ve mutabakatlar imzalandı. Erdoğan, “Stratejik işbirliği noktasında 2010 yılında adımı attık ve artık uygulama safhasındayız” dedi.

Star - Pekin30 Temmuz 2015 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Erdoğan'dan Çin’de stratejik imzalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pekin’de resmi programları öncesi Çin Halk Kahramanları Anıtı’nı ziyaret etti. Çin Başbakanı  Li Keqiang ve Ulusal Halk Kongresi Başkanı Zhang Dejiang ile görüşen Erdoğan, daha sonra Devlet Başkanı Xi Jinping’le bir araya geldi.

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Büyük Halk  Salonu önündeki resmi tören alanına gelişinde Jinping ve eşi Peng Liyuan tarafından karşılandı. Erdoğan ve Jinping’in heyetlerini birbirine tanıtmasının ardından Türk  ve Çin milli marşları dinlenildi. Bu sırada 21 pare top atışı gerçekleştirildi. Töreninin ardından Büyük Halk Salonu’nda heyetler arası görüşme yapıldı.

Stratejik işbirliği...

Görüşmenin basına açık bölümündeki konuşan Erdoğan,  iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 45. yıl dönümünde olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Stratejik işbirliği noktasında 2010 yılında adımı attık ve artık uygulama safhasındayız. Dolayısıyla Çin ile ilişkilerimize stratejik açıdan  bakıyoruz. Bu ziyaret aramızdaki karşılıklı güven ve anlayışın güçlenmesine, halklarımız arasındaki dostluğun pekişmesine hizmet edecektir.”

‘Çin’e hoş geldiniz’     

Konuşmasına, ‘Çin’e hoş geldiniz’ diyerek başlayan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de Çin’i üst üste üç kez ziyaret eden Erdoğan’ın Türk-Çin ilişkilerine önem verdiğini gösterdiğini dile getirdi. İki ülkenin stratejik işbirliğinin önemine değinen Şi Cinping, ikili  ilişkilerin geliştirilmesi konusunda ve siyasi güvenin temelinin sağlamlaştırılmasına değindi.

Önemli imzalar atıldı

Heyetler arası görüşmelerin sonrasında  iki ülke arasında anlaşma ve mutabakatlar imzalandı. Türkiye ve Çin hükümetleri arasında başbakan yardımcıları düzeyinde işbirliği komitesi kurulmasına ilişkin mutabakat muhtırası ile yatırımların karşılıklı teşviki ve korunmasına dair anlaşma ve ekonomik  ve ticari işbirliği için orta-uzun vadeli kalkınma planını imzalandı. 8PEKİN

Liderlerle telefonda terörü görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pekin’de Ürdün Kralı Hüseyin ve İtalya Başbakanı Renzi ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Pekin Uluslararası Havalimanı’na indiği sırada Ürdün Kralı Abdullah bin Hüseyin ile gerçekleştiren Erdoğan, Kral Abdullah’a, “Türkiye’nin BM Şartı’nın 51’inci Maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullanmak suretiyle 24 Temmuz’da Suriye sınırları içindeki DAEŞ unsurlarını vurduklarını” anlattı. Kral Abdullah ise son günlerdeki PKK terörü nedeniyle asker ve polislerin hayatlarını kaybetmelerinden derin üzüntü duyduğunu belirterek, taziyelerini iletti. Kral Abdullah, DAEŞ’e karşı Türkiye’ye desteklerinin tam olduğunu söyledi. Erdoğan,  ikinci telefon görüşmesini de İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile yaptı. Türkiye’nin düzenlediği operasyonlara ilişkin olarak Renzi’ye bilgi veren Erdoğan, “Esad görevde kaldığı müddetçe Suriye’ye istikrar gelmeyeceğini” ifade etti.

Üniversitede tıp müzesini ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Çin seyahatine eşlik eden Emine Erdoğan, Pekin’deki Çin Tıbbı Üniversitesi’ni ziyaret etti. Çin tıbbı alanında ilk kurulan yüksek öğretim kurumlarında yer alan üniversitenin yetkilileri, Emine Erdoğan için kapsamlı bir sunum yapıldı. Erdoğan, geleneksel tıp ile modern tıbbın birlikte ele alınmasının önemli olduğuna işaret etti. Geleneksel tıp alanındaki tecrübelerin Türkiye’ye taşınmasından mutluluk duyacaklarını belirten Erdoğan, daha sonra 2850 tıbbi numuneye ait 5000 parçanın sergilendiği müzeyi ziyaret etti.