18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Emine Erdoğan, Çin Tıbbı Üniversitesi'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin seyahatine eşlik eden Emine Erdoğan, Pekin'de Çin Tıbbı Üniversitesi'ni gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

29 Temmuz 2015 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

Üniversite yönetimi ve hocalarının katıldığı toplantıda konuşan Emine Erdoğan, geleneksel tıp alanına olan özel ilgisini anlatarak, geleneksel tıbbın Batı tıbbıyla beraber ele alınmasının önemli olduğuna işaret etti.

Erdoğan, "İlim Çin'de de olsa arayınız" hadisinden ilhamla Çin'de bulunduklarını ve burada geleneksel tıp alanındaki tecrübelerin Türkiye'ye taşınmasından mutluluk duyacaklarını belirtti.

Üniversitede klinik çalışmaların yapıldığı bölümü ve şifalı bitkilerin bulunduğu eczane ile müzeyi gezen Erdoğan, müze anı defterini de imzalayarak Doğu bilgeliğinin köklü mirası olan geleneksel tıp tecrübesinden tüm dünyanın istifade etmesi gerektiğini söyledi.

Ziyarete iştirak eden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise Türkiye'de yeni kurulmakta olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde geleneksel Çin tıbbının altyapısını inşa edebileceklerini kaydetti.

Müezzinoğlu, 2009 yılında Çin-Türkiye arasında sağlık alanında yapılan iş birliği altyapısı üzerinde Çin Tıbbı Üniversitesi ile ortak projeler geliştirilebileceğine işaret ederek, bu konuda bir bürokratını yetkilendirdiğini dile getirdi.

Emine Erdoğan'a, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ve eşi Faize Müezzinoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun eşi Hülya Çavuşoğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin'in eşi Nesrin Bilgin de eşlik etti.

Çin Tıbbı Üniversitesi, Çin Halk Cumhuriyeti'nde bu alanda ilk tesis edilen yüksek öğretim kurumları arasında yer alıyor. 1956 yılında kurulan üniversitedeki 13 fakültede halen lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi veriliyor.

Tarihi 2 bin 500 yıl öncesine dayanan ve insan vücudunu evrenin küçük bir modeli olarak gören anlayışa sahip Geleneksel Çin tıbbı, Batılı ülkelerde, bilime dayanan tıp olarak adlandırılan Batı tıbbını tamamlayıcı bir sağlık yöntemi olarak görülüyor. Hastalıklara teşhis koymakta kendine has usulleri olan Çin tıbbı, tedaviler konusunda da şifalı bitkiler başta olmak üzere doğal kaynaklardan yararlanıyor.

2 bin 850 tıbbi numuneye ait 5 bin parçanın sergilendiği müzede ise hastalıkların tedavisinde kullanılan tahnit edilmiş tıbbi hayvan ve bitki örnekleri yer alıyor.