26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Ersun Yanal'dan Fernandes açıklaması

Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal transferde ve ligde merak edilen sorulara cevap verdi ve açıklamalarında Galatasaray'ı örnek gösterdi.

30 Aralık 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Ersun Yanal'dan Fernandes açıklaması

Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal, Lig TV'de yayınlanan 'Pazartesi Gecesi Futbolu' adlı programda Şansal Büyüka, Tümer Metin ve Markus Merk'in sorularını yanıtladı.

İşte Yanal'ın açıklamaları:

"Biz farklı bir 3 Temmuz süreciyle başlangıç yaptık. Biz futbolla var olacak ve kesinlikle futbolun dışına çıkmayacaktık. Böyle de oldu. Gündemin dışında konuşma yapmadım. Ama sonra yeniden bir 3 Temmuz süreciyle karşı karşıya olduk. CAS'tan gelen kararla Avrupa yolculuğumuza son verdik. Fenerbahçe dokuz branşta mücadele eden çok büyük bir aile. Aziz Yıldırım ve yönetim kurulu ile seçim sürecinden sonra da çok büyük bir birliktelik yaşandı. Düzgün bir kongre oldu ve kazanan Fenerbahçe oldu."

"SORUN OLDU AMA KRİZ OLMADI"

"Bizde sorun oldu ama asla kriz olmadı. Oyuncularla ilgili ve hedeflerle ilgili olarak sorunlar yaşadık ancak bunları çok kolay ve destekle çözdük. Moussa Sow olayı oldu ve biz bunu çok kolay çözdük ve Sow'u kazandık. 9 binin üzerinde koşan Moussa bugün 11 bin civarında koşuyor."

"UZAYDAN TAKİP EDİYORUZ"

"Futbol sadece koşarak oynanan bir oyun da değil ayrıca. Bundesliga'da bir takımın ortalama koşu mesafesi 115-116 kilometre. Biz Fenerbahçe olarak bu ortalamayı yakaladık. Bazen bakıyorsunuz çok mücadeleci geçen bir maçta ortalamanın altında koşmuşsunuz. Bu da alanın daraltılmasıyla, dar bir bölgede oynamayla oluyor. Bizim de amacımız bu zaten, oyunun boyunu kısaltmak. Fenerbahçe'de de bu ortam mevcut. Bizim idmanlardaki hızları, koşu mesafelerini ölçtüğümüz bir cihazımız var. Her oyuncunun sırtına takılan bir cihaz. Biz onları GPRS ile takip ediyoruz. Biraz uzaydan takip ediyoruz."

YANAL'DAN G.SARAY ÖRNEĞİ

"Sadece koşarakla da olmuyor. Yeteneğe her zaman önem verdim. Ama yetenekli oyuncuyu da güçlü ve koşan bir futbolcu yapabilmek önemli. Örneğin UEFA Kupasını kazanan Galatasaray takımını düşünün. Orjinleri nerdeyse hepsinin ofans oyuncusuydu ama defans da yapıyorlardı, koşuyorlardı. Çok iyi bir defansı tek başınıza yapamazsınız. İyi defans takımla yapılır. Bazen yetenekli oyuncu bir şut çeker, gol olur ve tek başına maç kazandırabilir ama defansta olmaz."

"SON DAKİKALAR ŞANS DEĞİL"

"Çok kritik maçlar oynadık. Son dakikada 5 tane maç kazandık. Bizim takım hiç bir zaman maçı bırakmak istemiyor. Bu karakteri ortaya koyduk. Şans olduğuna inanmıyorum. Bir sonraki dönemde daha iyi olmalıyız. 'Biz şampiyon olacağız' diyorum; en çok güvendiğim başkanımız ve yönetim kurulumuz. Oyuncularıma güveniyorum. Takım içinde çok ciddi oyuncular var. Fenerbahçe'de hiç bir sorun yok. Ödemelerde şuan hiç bir sıkıntı yok. Hasan Ali, Mehmet Topuz, Yobo, Kadlec, Holmen oynamasalar da takıma müthiş destek oldular. Takımdaşlık duygusu çok önemli. 41 puanla hak ettiğimiz yerdeyiz."

"ACI BİR MAĞLUBİYETTİ"

"Konya maçında seçim yapmamız gerekiyordu. Fenerbahçe takımı 2-0'dan 3-2 mağlup olmaz. Mağlup olursunuz ama böyle mağlup olunmaz. Bana göre acı bir mağlubiyetti. Bu takımın geçmişinde böyle bir şey olmaz. Olmamalı. Camia bunu hak etmiyordu. Demek ki onurlu oyunculara sahibiz ki bu maçtan sonra tüm oyuncularımız elele vererek ilk yarıdaki performansı ortaya koyduk. Kendi aramızda konuştuk ve ciddi bir şekilde çalıştık. Hepimizin düşündüğü yola gittik. İkinci yarıda da daha çok iyi olmalıyız. Daha iyi skorlar almalıyız."

"FUTBOL İYİ SAHALARDA OYNANMALI"

"İkinci yarıdan bir tedirgenliğim yok. İçeride dışarıda maçlara kazanmak için çıkarız. Biz gücümüzü rakibe kabul ettirmek zorundayız. Karabük maçında buzlu zemin sorununu 2. yarıdaki Eskişehirspor maçında yaşamayız. Türkiye'de artık futbol iyi sahalarda oynanmalı. Ben Trabzon'da çalışırken Sivas deplasmanında -27 dereceyi görmüştük. Bu tip zeminler için artık alternatifler üretmeliyiz."

CANER ERKİN VE SALİH UÇAN

"Arkada oynarken oyuncuya defansif yetenek kazandırabilirsiniz. Caner de bence arkada daha verimli bir oyuncu. Caner konusunda ısrar ettim o da şansını kullandı. Salih çok sağlıklı. Türk futbolu ve Fenerbahçe'nin geleceği için çok önemli bir futbolcu. Alper de aynı şekilde. Ligin ikinci yarısında her ikisinin de performansını artıracağına inanıyorum."

EMENİKE, SOW, WEBO, KUYT...

"Emenike, Sow, Kuyt ve Webo'nun gol dağılımı çok iyi ama orta sahadan daha fazla skor katkısı almamız gerekiyor. Emenike geçen sezon iki kez sakatlık yaşadı. Sezon başı yeni yeni oynamaya başladığı esnada transfer ettik. İkinci yarı çok daha etkili olacağına inanıyorum. Pierre Webo son derece kültürlü ve takım içerisinde çok sevilen bir isim. Çok iyi bir takım oyuncusu. Kuyt sezon başından bu yana sürekli oynadı. Bu takımın en önemli dinamiklerinin başında Selçuk Şahin geliyor. Çok sık oynamamasına karşın arkadaşlarına verdiği destek çok büyük. Sadece Sow ile sorun yaşadık. Sezon başında performansından kaynaklı olarak bir problemdi ama onu da çok kolay aştık."

"BUNUN HESABINI VEREMEM"

"Şu anda tek kulvarda yarışıyoruz. Avantaj aynı zamanda da dezavantaj olduğunu düşünüyorum. Büyük bir sorumluluk var üzerimizde. Puan farkını gözetmeden, işimize bakacağız. Sezon sonunda biz şampiyon olacağız. Biz ipi önde göğüsleyeceğiz. Taraftarlarımıza en başında bu sözü verdik. Biz bu konuda çok iştahlı ve istekliyiz. Şampiyon olmak istiyoruz ve bunu gerçekleştireceğiz. Bu tavrı her seferinde sahada gösterdiğimizi düşünüyorum."

YANAL TAKIMLARININ İKİNCİ YARIDA DÜŞMESİ...

"Nerede olmuş bu düşüş? Ankaragücü ligi 4. bitirdi. Gençlerbirliği döneminde 3. olduk. Eskişehirspor UEFA Kupası'na katıldı. Trabzonspor ile şampiyonluğa oynadık. Nerede yaşanmış düşüş? Sadece Manisaspor var ligi 8. sırada bitirdik."

TARIK ÇAMDAL VE VEYSEL SARI

"Tarık Çamdal ligde daha yeni oynamaya başladı. Onun için İstanbul macerasının daha erken olduğunu düşünüyorum. Türk futbolu için önemli bir yetenek. Geleceği çok parlak. Veysel Sarı ise iyi bir profesyonel. Bundan sonrası Veysel'in kendi bileceği iş."

"TRANSFER YOK, HOLMEN KALACAK"

"Transfer çalışmamız yok. Bu kadro ile devam edeceğiz. Ancak bizim gibi takımlarda transfer her zaman vardır. Bir fırsat doğarsa değerlendiririz ama şu an planladığımız bir transfer yok. Şu an hiç bir oyuncumuza talip yok. Holmen için görüşmeler oldu ama takımda kalacak. Semih Şentürk'ün Antalyaspor'a transferi birkaç gün içince bitecek. Beşiktaşlı Manuel Fernandes ile herhangi bir ilgimiz yok."

"YABANCI KURALI DEĞİŞMEMELİ"

"Futbol bu kadar yap boz yapılacak bir oyun değil. Bir plan belirlenir ve bu belli bir felsefenin ve temelin üzerine oturtulur. Temel ne? 6+0'ın temelini bana anlat. Ya da 6+2'nin temelini anlat.Nereye gitmek istiyoruz, bunun felsefesi ne? Altyapıdan oyuncu mu yetiştirmek? Altyapıdan oyuncuyu böyle yetiştiremezsiniz ki. Buradan da sonuca gidemezsiniz. Şu anda bir karar alınmış. Alınan karar belli. Şimdi mi değiştireceğiz? Oyun oynanırken birileri istiyor diye 6+1 mi yapacağız? Ya da 6+4 mü yapacağız? Ya da serbest mi bırakacağız? Artık bu şekilde komik duruma düşüyoruz. Bir kural kondu ve oyun devam ederken değiştirilmez. Böyle bir karar alınmış ve oyunun sonuna kadar bu karar devam edecek. Ona göre de planlama yapacağız. Herkes de planlaması yaptı oynayacağız, bu oyunun kuralı bu."