19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Maç sonucu: Beşiktaş 2-0 Galatasaray

Süper Lig'in 19. haftası dev derbiye sahne oldu. Beşiktaş, evinde ağırladığı Galatasaray'ı Josef Souza ve N'Koudou'nun attığı gollerle 2-0 yenerek Süper Lig'de liderliğini sürdürdü.

17 Ocak 2021 Pazar 18:07 - Güncelleme:
Maç sonucu: Beşiktaş 2-0 Galatasaray

Süper Lig'in 19. haftasında Beşiktaş ve Galatasaray karşı karşıya geldi. Vodafone Park'ta oynanan 2021'in ilk derbisini Beşiktaş 2-0'lık skorla kazandı.

Maçın ilk 30 dakikasında isabetli şut olmazken 33. dakikada Marcao ile Galatasaray, 35. dakikada Cyle Larin ile Beşiktaş gole çok yaklaştı ancak ilk yarıda skor değişmedi.

58. dakikada Mbaye Diagne, Montero'ya yaptığı faul nedeniyle Cüneyt Çakır tarafından direkt kırmızı kartla oyundan ihraç edildi.

Beşiktaş, 79. dakikada Josef de Souza'nın ve 90+1. dakikada Georges-Kevin N'Koudou'nun golleriyle kazandı.

Beşiktaş, Galatasaray'ı konuk ettiği son 6 maçtan 5 galibiyet ve 1 beraberlikle ayrıldı ve son 4 karşılaşmayı gol yemeden kazandı. Sergen Yalçın, Süper Lig kariyerinde Fatih Terim'i ilk kez mağlup etti.

Bu sonucun ardından Beşiktaş'ın puanı 38'e yükseldi ve liderlik koltuğunu korudu. Galatasaray ise 33 puanda kaldı.

Beşiktaş, 21 Ocak Perşembe günü 16.00'da Fatih Karagümrük'e konuk olacak. Galatasaray ise 20 Ocak Çarşamba 19.00'da Denizlispor ile evinde karşılaşacak.

SERGEN YALÇIN'DAN İLK 11'DE 7 DEĞİŞİKLİK

Süper Lig'in 19. haftasındaki derbi maçta Galatasaray'ı konuk eden Beşiktaş, Ziraat Türkiye Kupası'ndaki Çaykur Rizespor maçına göre 7 farklı isimle sahaya çıktı. Siyah-beyazlı ekibin teknik direktörü Sergen Yalçın, Çaykur Rizespor maçında ilk 11'de görev verdiği Francisco Montero, Oğuzhan Özyakup, Vincent Aboubakar ve Rachid Ghezzal'i derbi maçta da oynattı. 

Yalçın, kupa mücadelesinde dinlendirdiği Domagoj Vida ile Valentin Rosier'i derbi mücadelesinde ilk 11'de sahaya sürdü. Çaykur Rizespor maçında sağ bekte forma giyen Necip Uysal, Galatasaray karşısında yedek soyunurken, bu oyuncunun yerine Rosier oynadı. Çaykur Rizespor maçında ilk 11'de şans bulan Welinton, sarı kart cezası nedeniyle derbi karşılaşmasında görev alamadı. Welinton'un yokluğunda stoperde Vida forma giydi.

Hafta içi oynanan kupa maçında ilk 11'de şans bulan Utku Yuvakuran, Georges-Kevin N'Koudou, Fabrice N'Sakala, Dorukhan Toköz ve Bernard Mensah, derbi maçına yedek başladı. Siyah-beyazlı ekipte bu oyuncuların yerine Ersin Destanoğlu, Cyle Larin, Rıdvan Yılmaz, Atiba ve Josef de Souza ilk 11'de şans buldu.

FATİH TERİM'DEN İLK 11'DE 5 DEĞİŞİKLİK

Süper Lig'in 19. haftasındaki derbide Beşiktaş'a konuk olan Galatasaray, son maçına göre ilk 11'de 5 değişiklikle sahaya çıktı. Sarı-kırmızılı takımın teknik direktörü Fatih Terim, Ziraat Türkiye Kupası son 16 turunda Yeni Malatyaspor ile oynadıkları maça ilk 11'de başlayan futbolculardan Fatih Öztürk, Martin Linnes, Emre Kılınç, Ryan Babel ve Emre Akbaba'yı yedeğe çekti. 

Tecrübeli teknik adam, Beşiktaş derbisinde bu futbolcuların yerlerine Okan Kocuk, Şener Özbayraklı, Oghenekaro Etebo, Oğulcan Çağlayan ve Arda Turan'ı görevlendirdi. Galatasaray derbiye Okan Kocuk, Şener Özbayraklı, Christian Luyindama, Marcao, Marcelo Saracchi, Taylan Antalyalı, Etebo, Oğulcan Çağlayan, Younes Belhanda, Arda Turan ve Mbaye Diagne ile başladı.

Sarı-kırmızılı takımın yedek kulübesinde ise Fatih Öztürk, Linnes, Emre Kılınç, Babel ve Emre Akbaba'nın yanı sıra Ryan Donk, Kerem Aktürkoğlu, Ömer Bayram, Valentine Ozornwafor ve Sofiane Feghouli oturdu.

LJAJIC VE TÖRE KADRODA, GÜVEN YOK

Beşiktaş'ta uzun süreli sakatlıkların ardından takıma dönen Adem Ljajic ve Gökhan Töre, 9 maç sonra bir lig maçında kadroda yer alabildi. Siyah-beyazlı formayla son olarak Medipol Başakşehir maçında süre alabilen iki oyuncu, sakatlıkları nedeniyle takımdan ayrı kalmıştı. Gökhan ve Ljajic, kupadaki Çaykur Rizespor maçında olduğu gibi derbi mücadelesine de yedek başladı. Beşiktaş'ta ayrıca genç oyuncular Kartal Kayra Yılmaz ile Serdar Saatçi yedek soyundu.

Siyah-beyazlı ekipte bu sezon tüm resmi maçlarda kadroda yer alan Güven Yalçın, derbi maçta kadro dışında kaldı. Sergen Yalçın'ın kamp kadrosuna dahil ettiği Güven, ayağında ağrı hissetmesi nedeniyle Galatasaray karşısında takımını yalnız bıraktı. Beşiktaş'ta derbi öncesi açıklanan kamp kadrosunda yer almayan Serdar Saatçi, teknik direktör Yalçın tarafından kadroya dahil edildi.

TERİM, ORTA SAHADA ETEBO'YU TERCİH ETTİ

Fatih Terim, Beşiktaş derbisinde orta sahada Nijeryalı futbolcu Oghenekaro Etebo'ya formayı verdi. Tecrübeli teknik adam, sezon başında İngiltere ekibi Stoke City'den kiralanan ve ligde fazla süre alamayan Etebo'yu derbide savunmanın önünde görevlendirdi. Terim, bu bölgede düzenli forma giyen Emre Kılınç'ı ise derbide yedekler arasında tuttu.

SAKATLIĞI GEÇEN FEGHOULI YEDEKTE

Galatasaray'da sakatlığı geçen Cezayirli futbolcu Sofiane Feghouli, derbide yedekler arasında yer aldı. Ligin 15. haftasında deplasmanda Trabzonspor ile oynanan maçın ilk yarısında sakatlanarak oyundan çıkan Feghouli, sonraki 4 resmi maçın kadrosunda bulunamamıştı. Sarı-kırmızılı takımda tedavilerine devam edilen Radamel Falcao ve Emre Taşdemir ile yılbaşı gecesi yaşadığı kaza nedeniyle tedavisi süren Omar Elabdellaoui ise kadroda yer almadı.

CÜNEYT ÇAKIR'DAN ABOUBAKAR'A TAZİYE

Derbi maçta futbolcuların posterleri tribünlere asıldı. Siyah-beyazlı oyuncuların posterleri locaların olduğu bölümde yer aldı. Bu arada Beşiktaşlı taraftarların hazırladığı çok sayıda pankart da tribünde bulundu.

Maçın hakemi Cüneyt Çakır, maç öncesi ısınma çalışmaları sırasında geçtiğimiz günlerde annesi vefat eden Vincent Aboubakar'ın yanına giderek taziyelerini iletti.

İLK 30 DAKİKA İSABETLİ ŞUT YOK

Mücadeleye her iki takım da tedbirli başladı. Zemin üstündeki karın erimesiyle birlikte zeminin ağırlaşmasıyla yerden paslar da sık sık hatalı olmaya başladı. Beşiktaş, topa daha fazla sahip oldu ancak ilk yarım saatte sadece 3 şut girişimi oldu ve bunların hiçbiri kaleyi bulmadı.

ARDA VE ROSIER İÇİN KIRMIZI BEKLENTİSİ

Sık sık faullerle kesilen mücadelede Arda Turan 13. dakikada ve Valentin Rosier ise 22. dakikada sarı kart gördü. Arda Turan'ın sarı kartı için Beşiktaş tarafı kırmızı kart itirazında bulundu.

LUYINDAMA SEKTİRDİ, JOSEF AFFETMEDİ

Beşiktaş ise dakikalar geçtikçe baskısını artırmaya başladı. Üst üste ortalar ve kornerlerden sonra Luyindama'nın hatası ve penaltı noktası üzerinden Josef'in vuruşuyla öne geçti. Rıdvan Yılmaz'ın sağ kanattan ortasında Luyindama topu sektirdi. Josef de Souza, Donk ve Marcao'nun ortasında topla buluştu. Ayak içiyle sağ köşeye vuran Josef'in vuruşu ağlarla buluştu.

DONK STOPER BAŞLADI, FORVETE GEÇTİ

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, golden sonra Etebo ve Oğulcan Çağlayan'ı oyundan çıkarıp yerlerine Emre Akbaba ve Emre Kılınç'ı aldı. Oyuna girdikten sonra stoper olarak oynayan Donk ise forvete geçti. Beşiktaş'ta ise 86'da Ativa ve Aboubakar oyundan çıktı, Dorukhan ve Gökhan Töre oyuna dahil oldu.

N'KOUDOU DERBİNİN SKORUNU BELİRLEDİ

Galatasaray maçın son bölümünde skoru eşitlemek için riskler almaya başladı. Beşiktaş ise bu bölümde kontratak fırsatları buldu ve 90+1. dakikada Georges-Kevin N'Koudou'nun golüyle maçın skorunu belirledi.

Beşiktaş, 2021'in ilk derbisini Galatasaray'a karşı 2-0'lık skorla kazandı.

CANLI ANLATIM (İLK YARI)

1' Derbide ilk düdük çaldı.

 4' Beşiktaş'ta sağ kanattan Ghezzal'in kullandığı köşe vuruşunda savunma topu uzaklaştırdı.

 8' Beşiktaş etkili geldi. Larin'in ceza sahası sağ çaprazda Ghezzal'in şutunda top yandan dışarı çıktı.

10' Galatasaray etkili geldi. Orta yuvarlakta aldığı topla Beşiktaş kalesine ilerleyen Etebo'nun ara pasında kalesini terk eden Ersin Diagne'den önce topa sahip oldu.

14' Galatasaray'da Arda Turan, Josef'e yaptığı sert müdahalenin ardından sarı kart gördü.

 18' Sağ kanattan Ghezzal'in kullandığı köşe vuruşunda Aboubakar'ın kafa vuruşunda top yandan dışarı gitti.

20' Galatasaray etkili geldi. Kullanılan uzun taçta ceza yayında topla buluşan Diagne'nin vuruşunda top üstten auta gitti.

22' Beşiktaş'ta Rosier, Diagne'ye yaptığı sert müdahalenin ardından sarı kart gördü.

 27' Sağ kanattan Ghezzal'in kullandığı serbest vuruşta Luyindama, Atiba'dan önce topu kafayla uzaklaştırdı.

36' Beşiktaş gole çok yaklaştı! Marcao'nun hatalı pasında kaleci Okan'la karşı karşıya kalan Larin'in vuruşunda top üstten auta gitti.

37' Sol kanattan Rıdvan'ın ortasında Ghezzal'in kafa vuruşunda top üstten dışarı çıktı.

39' Galatasaray'da sakatlanan Şener yerini Linnes'e bıraktı.

 43' Josef'in kaleyi karşıdan gören noktadan yaptığı vuruşta top yandan dışarı gitti.

İlk yarı sonucu: Beşiktaş 0-0 Galatasaray

İKİNCİ YARI

46' İkinci yarı başladı.

49' Ghezzal'in sol kanattan kullandığı serbest vuruşta Larin'in kafasında top kaleci Okan'da kaldı.

58' Oğuzhan'ın pasında ceza sahasında çizgiye inen Aboubkar'ın ortasında ceza sahasında oluşan karambolde Etebo topu uzaklaştırdı.

59' Galatasaray'da Diagne, Montero'ya yaptığı sert müdahalenin ardından kırmızı kart gördü.

64' Oyun sertlik arttı! Beşiktaş'ta Ghezzal, Marcao'ya yaptığı sert müdahalenin ardından sarı kart gördü.

 75' Beşiktaş bu dakikalarda sık sık köşe vuruşu kullanıyor. Beşiktaş, Galatasaray yarı sahasında baskısını arttırdı.

GOL! 79' Beşiktaş öne geçti! Sol kanattan Rıdvan'ın ortasında penaltı noktası üzerinde topla buluşan Josef'in yerden vuruşunda top ağlarla buluştu.

82' Galatasaray tüm hatlarıyla yüklendiği dakikada topu kapan Mensah takımını kontraya çıkardı ancak ceza alanına girmeden Larin'e attığı pas hızlı olunca tehlike büyümeden sonlandı.

87' Beşiktaş'ta Atiba ve Aboubakar kenara gelirken Dorukhan ve Gökhan Töre oyuna giriyor

GOL! 90' Beşiktaş farkı 2'ye çıkardı. Gökhan Töre'nin pasında Luyindama'dan seken topu kapan Larin, topu N'koudou'ya çevirdi. N'koudou topu boş ağlara gönderdi.

Karşılaşmanın sonuna 6 dakika eklendi.

Maç sonucu: Beşiktaş 2-0 Galatasaray