Medya ordusunda en büyük çıkarmayı Japonya yapmış görünüyor. 600 kişilik bir ekiple sahaya inen Japon medyası tüm gelişmeleri adeta dakika dakika kayda alıyor. Türkiye ise medya ilgisi anlamında ikinci sırada yer alıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile St. Petersburg'dan gelen gazete ve televizyonların genel yayın müdürleri dahil, toplamda 200'e yakın Türk medya mensubu olimpiyat sürecini yerinde takip ediyor. İspanya ise temsil edilen medya düzeyinde nispeten daha az aktif gözüküyor.
Ayrıca Reuters, BBC ve El Cezire gibi uluslararası medya kuruluşlarının yanı sıra Arjantin, Brezilya ve diğer komşu ülkelerden gelen gazete ve TV'ler de süreci yakından takip eden medya kuruluşları arasında yer alıyor.
Japon medyasından kendisine mikrofon uzatılan bir muhabir, elinde hazırladığı tablo ile dikkat çekiyor. Japonya'yı birinci, Türkiye'yi ikinci ve İspanya'yı son sırada gösteren TV muhabiri, neden böyle bir sıralama yaptığı sorusuna "Ben bir Japon'um ve Japonya'yı seviyorum. Türkiye ve İspanya ise sıralamada 2. ya da 3. olabilirler. Bu çok önemli değil ancak bu sıralamada değişmeyecek tek ülke Japonya'dır" şeklinde cevap verdi.
BBC VE REUTERS İSPANYA'YI, EL CEZİRE İSTANBUL'U TUTUYOR
Olimpiyat yarışında dikkat çeken bir başka unsur ise medyanın ülkelere yaklaşımı. BBC ve Reuters, Türk yetkililere genelde Suriye ve Gezi parkı ile ilgili sorular sorarak ilgiyi bu yönde topluyor. Japonya'ya yöneltilen sorularda da radyasyon sızıntısı dile getiriliyor. İspanya'ya ise ekonomide yaşadığı dalgalanma dışında ülkeyi köşeye sıkıştıracak önemli bir soru yöneltilmiyor.
Aday kentlerin Olimpiyat yarışında ülkelerin artı ve eksilerini Cihan'a değerlendiren El Cezire temsilcisi ise şunları söyledi:
"Sıralamayı bilemiyorum ancak Tokyo'nun önde olduğunu duydum. İstanbul'un da 2020 için ev sahibi olma konusunda iyi bir şansı var. Bu bizim için de harika olacak. İlk kez bir müslüman ülke oyunlara ev sahipliği yapacak."
El Cezire olarak Türkiye'ye taraf olduklarını belirten temsilci, şunları kaydetti: "Türkiye son 10 yıldır giderek büyüyor ve Avrupa'daki en büyük ülkelerden biri haline geldi. Ayrıca Türkiye heyetinin başkanının söylediği gibi İstanbul'un kendine has bir özelliği var. Sabahleyin bir oyunu Asya kıtasında, öğlenden sonra ise Avrupa kıtasında izleyebilirsiniz. Bu Madrid ve Tokyo'da bulamayacağınız bir özellik."
"Japonların daha önce bir olimpiyat organize etmiş olmaları onlar adına bir avantaj. Bu 40 yıldan fazla bir süre önceydi belki. Ayrıca Osaka'da 2007'de Dünya Atletizm şampiyonası düzenlediler. Bilirsiniz ki Atletizm, Olimpiyat oyunlarının neredeyse yarısını oluşturuyor. Böylelikle Olimpiyatları da organize edebilirsiniz."
"İspanya'nın belki bu kadar bir tecrübesi olmayabilir ama onların da avantajı var. Herşeyden önce büyük bir ülke ve tüm altyapısı unsurlarına sahip bir ülke."
"Türkiye'nin de en büyük avantajı, yeni bir bölge olması. Daha önce Rusya ve Katar'a da yeni bir bölge oldukları için böyle organizasyonlar verildi."