Galatasaray'ın Ocak ayı divan toplantısı devam ediyor. Divan Başkanı İrfan Aktar'ın sunum konuşmasından sonra söz alan Başkan Duygun Yarsuvat amatör sporlardan kulübün her sene 60 milyon açık verdiğini söyledi ve şu konuşmayı yaptı:
"Bir tek kazanç kapısı var o da futbol. Futbol şirketi iyi kazanıyor ama halka açık şirket olduğu için kulübe para aktaramıyor.
Stat kulübe yapıldı ve stadın irtifa hakkı veya üst hakkı verilmemiş. Dolayısıyla stat her zaman elimizden alınabilir. Hukuki sözleşme yapılsa, gelirler kulübe aktarabilir. Şu an için ilk evvela stadın üst hakkını tapuda tebcil ettirmeye uğraşıyoruz. Girişimlerde bulunduk. Spor Gençlik Genel Müdürlüğü ile temastayız. Amatör denilen şubelerin giderleri 95 milyon TL. Hepsinin geliri 30 milyon. Temek ki 60 milyon açık var. Bu açığı nasıl kapıyoruz. Ancak sihirbaz gibi şapkadan çıkarabiliriz. Zor durumdayız ama bütün kulüpler zor durumda. Anadolu kulüpleri İstanbul kulüpleri diye bizi özellikle de Galatasaray'ı örnek gösterirler. Ancak kazın ayağı öyle değil. Elimdeki rakamlara şöyle bir baktığımızda amatör şubelerde de yabancı oyuncuların bulunduğunu görüyoruz. Profesyonel sporcular içinde 47 yerli 23 yabancı toplam 70 sporcumuz var. Ücret almayan sporcularla birlikte 1060 sporcumuz var. Hele basketbol hiç amatör değil. Bu rekabetten vaz mı geçeceğiz. Asla, yürütmeye çalışacağız ve yürüteceğiz. Vazgeçmek bizim kitabımızda değildir. Sutopu takımımızda 3 yabancı var. Eurolig'e girdik bu yüzden var. Diğerlerinde de rekabet halindeyiz. Basketbol futboldan sonra herkesin beğendiği almış bir spor dalı. Vazgeçemiyoruz büyük bir rekabet var. Besketbol takımımız Eurolig'de son 16'ya girdi. Yedi kişi ile geçen yılın şampiyonunu yendi. Bu şubeyi kapatacak mıyız. Asla. Okullar olmasa maarifi ne güzel idare ederim diyen maarif müdürü gibi olamayız. Galatasaray'ın ilkelerinde, kuruluşunda böyle bir düşünce yok. Bu nedenle amatör sporlar Galatasaray'a maliyetleri çok yüksek ama bu bizim işimiz bunu yapacağız. Kendi kendime düşündüğümde, içimizde Galatasaraylılar var. Galatasaray ile gururlanıp, sevinenler var. Bazı arkadaşlar da sporcu bazında sponsor olsun. Mesela bir basketbolcuyu, voleybolcuyu bir kişi destekleyebilir. Onun bursu ile oynuyor deriz. Bunu bekliyorum. 1061 sporcunun duşu için suyun harcanması, malzeme verilmesi hepsi bir para ve yatırımdır. Bir formayı bir sene sonra giyemezsiniz. Eskiden sporcular formalarını evde yıkatıp giyerlerdi. Şimdi öyle değil. Bunu karşılamamız gerekiyor. Sizlerden Galatasaray'ı sevenlerden dayanışma bekliyoruz. Bunu bu dayanışma ile halledebiliriz."
"FENERBAHÇE'Yİ DE GALATASARAYLILAR KURDU"
Galatasaray'ın divan toplantısında amatör şubeler tartışılırken ilginç ve tartışma yaratacak bir iddia başkan Duygun Yarsuvat tarafından ortaya atıldı.
Divan üyesi Oral Yılmaz, Galatasaray'ın hep enleri, ilkleri yaptığını hatta federasyonları bile Galatasaray'ın kurduğunu söyleyince toplantıyı izleyen başkan Duygun Yarsuvat, Oral Yılmaz'ın sözünde araya girdi ve "Fenerbahçe'yi de" diye seslendi. Oral Yılmaz'ın bir anlam verememesi üzerine "Fenerbahçe'yi de Galatasaraylılar kurdu" diye ikinci kez seslendiği görüldü.
Kurulda konuşan üyelerden Rasim Zaimoğlu ise şunları söyledi;
"25 milyon Galatasaraylının isteklerini dile getirmek için söz aldım. Taraftarlarımızın en büyük isteği stat ulaşım sorununun bir an önce halledilmesi. Taraftarlarımız diyor ki, sadece taraftar olarak kalmak istemiyorum, üye olmak istiyoruz diyorlar. 25 milyon taraftarı olan bir kulübün 12 bin üyesi olur mu? 10 bin taraftarı üye yapsak her birinden 5 bin TL alsak nakit sorunumuza da katkı olur. Güçlü olmak zorundayız. Ezeli rakibimiz yola çıktı 1 milyon üye yapacağım diyor. Biz de harekete geçmeliyiz. Galatasaray'ın büyümesi üye sayımızın artması ile olacaktır. Liseli lisesiz ayrımı yapmaksızın yeni tüzükte bu tür öneride bulunulmalı."
"GALATASARAY, ÖNCE ATATÜRK'Ü ZİYARET EDER"
Galatasaray'ın Divan Kurulu toplantısında kulüp üyeleri şu öneri ve eleştirilerde bulundu. En çarpıcı eleştiri ise Hayri Kozak'tan geldi. Hayri Kozak yaptığı konuşmada başkan yardımcısı Abdurrahim Albayrak'ın Ankara'da maç günü futbol takımını Cumhurbaşkanı'nı ziyaretinin yanlış olduğunu öne sürdü.
Divan Kurulu üyelerinin yaptığı konuşmalar şöyle;
HAYRETTİN KOZAK
"Tevfik Fikret Salonu'nu terkedip buraya gelmemizin nedeni sadece bir telefon görüşmesi ile oluyor. Galatasaray'ın kurulduğundan beri her türlü toplantısı orada yapılmış. Ve şimdi tası tarağı toplayıp buraya geldik. Sayın Başkanımız ısrarla eleştirmiş ama yine olmamış. Sayın rektörün sebep olarak gösterdiği önemli birşey var; yangın riski. Sadece divan toplantısında mı oluyor yangın riski. Biz bütün seçimlerimizi orada yapıyoruz. Divan toplantılarının buraya alınmasını ben kendime yediremiyorum. Bunun liselilikle, lisesizlilikle hiç alakası yok. Burada oylama yapalım, Tevfik Fikret'e dönelim ya da burada statta yapalım.
27 Aralık günü gazetelerden öğrendik, başkan yardımcımız Sayın Abdürrahim Albayrak'ın Sayın Cumhurbaşkanı'na futbol takımımızı maç günü götürüp ziyaret etmesidir. Buna maç günü yapılmasına karşı çıkıyorum. Sayın Albayrak başkanımızdan izin almadan sadece kişisel teşebbüsü ile yaptığı gece yarısı bir izindir. Bu ziyaret yapıldı Galatasaray Cumhurbaşkanı'nı ziyaret eder mi? Eder ama böyle mi eder. Futbolcularımızın kıyafetleri uygun değil. Binadan terk ederken tekrar haber geliyor ve basınla konuşma yapılıyor. Futbolculardan tepkiler oluyor bu ara. Bu Galatasaray'a yakışır bir durum değil. Bu tür konuşmaları Hülya Avşar yapabilir. Ama benim başkan yardımcım Abdürrahim Albayrak yapamaz ve bunu şiddetle eleştiriyorum ve benzeri bir olay yaşanmamasını diliyorum. Biz Galatasaraylılar Laik Cumhuriyet ve Atatürk sevgisi ile büyüdük. Galatasaray'ın ilk ziyaret edeceği yer Atatürk olmalıdır. Tartışılan bir Aksaray değil. Benim derdim Cumhurbaşkanı'nın ziyaret edilmesi değil, şeklidir. "
Ayrıca Hayrettin Kozak'ın bu önerisi üzerine oylama yapıldı ve sadece 5 üyenin karşı oyunun karşılık büyük bir çoğunlukla Galatasaray Üniversitesi rektörüne yazılı olarak Divan Kurulu toplantılarının Galatasaray Lisesi'nin Tevfik Fikret Salonu'nda yapılması için bir girişimde daha bulunulmasına karar verildi.
KERİM ÜSTÜNEL
"Galatasaray adına borç bulabiliyoruz ve borç sürekli yığılıyor. Sonra alınan bu borçlar lüzumlu mu kullanılıyor, yoksa israf mı ediliyor. Aramızda çok yetkin maliyeciler var. Artık başkan bile olsa paralar yerinde harcanıyor mu, harcanmıyor mu kontrol edelim, süzgeçten geçirelim. Bir yol bulup, kontrolsüz para harcanmasının elden geçirilmesi lazım. Şu anda herkesin bir araya geleceği bir lokalimiz bile yok. Bu stada Divan için gelmemiz iyi oluyor. Belki buraya alışır, sosyal bir mekanımız olur."
SAMİ ÇÖLGEÇEN
"Galatasaray Divan Toplantılarının kulübün lisesinde yapılmaması benim zoruma gidiyor. Bunu kabul edemiyorum. Nasıl oluyor da bir müdür ya da rektör buna karar verebiliyor ve biz buna tepki göstermiyoruz. Galatasaray Üniversitesi yeni oluşan bir kurum. Galatasaray'ı Dünyaya lise tanıtmıştır. Bu rektörün istifasını istiyorum. Üstelik ben liseli değilim. Galatasaray Lisesi benim de kutsalımdır. "
MEHMET BİLEN
"Başkanımız 95 milyon amatör şubelere gider var dedi. Amatör şubeleri sınıflandırırken yanlış yapıyoruz. Basketbol ve voleybol artık profesyonel. Artık bu branşları amatör potasından çıkarmamız gerek. Futbol, basketbol, voleybol ve amatör şubeler diye ayrım yapılmalı. 800 milyonluk genel borcu konuşurken amatör şubeler yük gibi gösteriliyor. Gerçek amatör şubelerin maliyeti çok düşük sıfır gibi. Amatör şube dediğin basketbola bütçe gidiyor. Futbola denetimsiz harcamalar açığı artırmıştır. Yönetimlere maalesef amatör şubeleri hiç bilmeyen kişiler göreve getiriliyor. Maalesef bir grup 40 kişi var. Bunlar yıllardır amatör şubeleri istismar ediyorlar. Resmen Kalamış ve birtakım tesisleri çiftliğe çevirmişler. Torpilli adamlar çalışsın. Amatör şubelere verme, sponsor bulma sonra ne olacak? Bazı kişiler yönetimlere sırtını dayamış, her türlü tuhaflığı yapıyorlar. Duygun Başkan da artık bunları görüp bu kişilere kol kanat germe. Tamam kupalar geliyor. Kürek de tek rakibimiz var; Fenerbahçe. Diğerleri bizle başedemez. Ya birincilik kupası gelir ya da ikincilik. Sonuçta kupa kazanmış oluyoruz. Su topunda Fenerbahçe'de yok. Biz marka değerimiz ile bunlara karşı şampiyon zaten oluruz. Kulübün borcunun nedeni amatör branşlar değil, futbolda yapılan yanlış transfer harcamaları, günün kurtarmak isteyen başkan ve yöneticilerin yaptığı yanlışlardır. Bundan sonra yönetici olacaklar amatör şubelere bir şeyler versin. Fotoğraf çektirmek için yönetime girmesin."
MEHMET HELVACI
"Amatör şubelerle ilgili mali problem bence yok. Amatör şubelerle ilgili mali sorunları ortaya çıkaran bundan önceki yönetimin kararlarıdır. Galatasaray'a ait stadın kullanılması ile ilgili bedelle ilgili. Galatasaray maalesef spor kulübü sinerjisinden faydalanamamaktadır. Sinerji özellikle atletizm branşı ile başlayarak üretilmelidir. Atletizm sporların anasıdır. Önce atletizm şubesine gerekli kaynak ayrılır, doğru çalışmalar yapılırsa bütün takımlarımıza doğru kaynak atletizm şubesinden oluşturulabilir. Biz karar vermeliyiz, biz spor kulübü müyüz ve ana kaynağı atletizm kaynağını kullanacak mıyız. Eğer futbol kulübüyüz sonucuna varacaksak, buna göre davranmalıyız. "
AHMET ŞENKAL
"Amatör branşları konuşalım derken altından bir şeyler çıkmalı. Bu sefer burada daha ciddi bir şekilde bu konuya dikkat çekildi. Amatör şubelere sponsor bulmak kadar, alt yapıları da kuvvetlendirmemiz gerek. Bazı şubelerde kendi kaynaklarımızdan gelen hiç sporcu yok. Amatör şubelere ilginin yoğun olmadığını söylemek isterim. Yönetimler eş dost akrabayı görevlendiriyor. "