25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Çin, uzaya 300'üncü roketini gönderdi

Ticaret savaşı uzaya taşındı. Çin bu ay içinde gönderdiği roketi Long March ile tarihindeki 300'üncü roket lansmanını gerçekleştirdi. Uzay yarışına ABD ve Rusya'dan daha sonra dahil olan Çin, tarihinde ilk defa, 2018 yılında yapılan uzay lansmanları ile ABD ve Rusya'yı geride bırakarak uzaya en çok sefer düzenleyen ülke oldu.

TM Dijital Haber Merkezi - Gökhan Ertaş18 Mart 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Çin, uzaya 300'üncü roketini gönderdi
Bir süredir ABD ile ticaret savaşı veren Çin, uzayda atağa geçeren bu yarışta şimdilik birinci sıraya yükseldi. Çin, 10 Mart'ta Çin Havacılık ve Uzay Teknolojisi Akademisi (CASC) tarafından geliştirilen ChinaSat-6C telekomünikasyon uydusunu ülkenin Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden Long March-3B roketi ile yörüngesine gönderdi.
 
Çin bu uzay göreviyle birlikte 300'üncü Long March roketini göndermiş oldu. Çin Havacılık ve Uzay Teknolojisi Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Wu Yansheng, "Bu, Çin'in uzay endüstrisi gelişimi için bir kilometre taşıdır." dedi.
 
Çin'in ilk Long March roketi olan Long March 1, 24 Nisan 1970'te ülkenin ilk uydusu Dongfanghong-1'i taşıyarak görevine başladı. Bu roket 300 kilogram ağırlığına kadar yükleri yörüngeye taşıyabiliyordu.
 
China Great Wall Industry Corporation tarafından günümüze kadar 17 farklı çeşidi üretilen roketin, en güçlüsü Long March 5, 27 ton fırlatma kapasitesine sahip bulunuyor.
 
Çin ayrıca geliştirmekte olduğu Long March 8'i Elon Musk'ın Falcon roketleri gibi dikey iniş özelliğine sahip hale getirip tekrar kullanılabilir bir roket elde etmeyi planlıyor.
 
CASC yetkilileri, Long March serisinin Çin'in tek roket ailesi olmadığını, ancak ülkenin uzay lansmanlarının yüzde 96'sının bu roketlerle yapıldığını söylüyor.
 
Ayrıca yetkililer fırlatılan bu 300 roketin 100'ünün ilk 37 yılda, geri kalan 200'ünün ise son 11 yılda fırlatıldığını söyledi.
 
ÇİN TARİHİNDE İLK DEFA ABD'Yİ GEÇTİ
 
Uzay yarışına ABD ve Rusya'dan daha sonra dahil olan Çin, tarihinde ilk defa, 2018 yılında yapılan uzay lansmanları ile ABD ve Rusya'yı geride bırakarak uzaya en çok sefer düzenleyen ülke oldu.
 
Geçtiğimiz yıl Çin 38, ABD 31, Rusya 20, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) 8, Hindistan 7, Japonya 6, Yeni Zelanda 3, Ukrayna 2 roketi uzay görevi için yörüngeye göndermişti.
 
Çin 2018 yılında ayrıca yılın en önemli uzay faaliyetlerinden biri olan Ay'ın Dünya'dan görülemeyen kısmına uzay aracı göndermişti.
 
ÇİN, BU YIL 30'DAN FAZLA ROKET FIRLATMAYI PLANLIYOR
 
Çin, 2019 yılı içerisinde 30'dan fazla roket lansmanı geçekleştirmeyi planlıyor.
 
CASC yetkilileri, 1970'ten bugüne kadar Long March roketlerinin 500'den fazla uzay aracı fırlattığını bildirdi.