19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Japonya, asteroiti patlatıp Dünya'ya parça getirecek

Dünya’ya getirmesi amacıyla Aralık 2014’te Japonya Uzay Ajansı’nın uzaya gönderdiği Hayabusa 2 uzay aracı Ryugu asteroitinden örnek almak için üzerinde patlayıcı kullanarak krater oluşturacak.

TM Dijital Haber Merkezi20 Mart 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Japonya, asteroiti patlatıp Dünya'ya parça getirecek
Japonya, dünyaya parça getirmek için bir asteroitte patlamagerçekleştirecek. Japonya Uzay Ajansı’nın (JAXA) Ryugu asteroidinden örnek alarak Dünya’ya getirmesi amacıyla 2014 yılında uzaya gönderdiği, 4 yıl süren ve yaklaşık 300 milyon kilometre yol kat eden Hayabusa 2 uzay aracı geçen ay Ryugu asteroitine kısa süreli bir iniş yapıp yüzeyinden toprak örneği almayı başarmıştı.
 
JAXA'nın yeni hedefi asteroitin yer altı örneklerini toplamak için yüzeyine 2 kilogram patlayıcı bırakarak krater açmak.
 
JAXA'nın 5 Nisan'da yapmayı planladığı bu operasyonun amacı asteroitten güneş veya uzay ışınlarına maruz kalmayan daha derin yer altı örneklerini toplamak.
 
"UZAY ARACI PATLAMA ÖNCESİ MANEVRA YAPARAK BÖLGEDEN UZAKLAŞACAK"
 
Hayabusa 2'nin proje mühendisi Takanao Saeki operasyon hakkında yaptığı açıklamada, "Uzay aracı patlama olmadan önce asteroidin diğer tarafına hızlı bir manevra yapacak böylece patlamayla ortaya çıkan parçacıkların kendisine çarpmasını önleyecek. Bu hassas hesaplama gerektiren zorlu bir işlem. " dedi.
 
Saeki, "Hayabusa2 patlamanın olacağı alandan ayrılırken kayıt için bir kamera bırakacak. Uzay aracı gözlem yapmak için kraterin bulunduğu konuma geri dönmeden önce birkaç hafta bekleyecek." açıklamasında bulundu.
 
Hayabusa 2, 22 Şubat'ta asteroidin yüzeyine bir iniş manevrası geçekleştirdiği anda atom numarası 73 olan süper dayanıklı tantal metalinden yapılma 5 gram ağırlığındaki bir mermi ateşleyerek asteroidin yüzeyinden toz kaldırıp, bu toz bulutunun içinden asteroit toprağı örneği almıştı.
 
Hayabusa-2'nin aldığı bu örnekleri 2020 yılı içerisinde Dünya’ya getirmesi bekleniyor.