13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

Fosil mağarası tabiat anıtı ilan edildi

ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı, içerisinde Buzul Dönemi'ne ait oluşumlar belirlenen, Doğu Akdeniz'deki son iklim değişikliğine ilişkin tek kayıt noktası kabul edilen Mersin'in Aydıncık İlçesi'ndeki Gilindire (Aynalıgöl) Mağarası'nı tabiat anıtı ilan etti. İlmi açıdan 'tek ve eşsiz' kabul edilen mağara, koruma altına alındı.

DHA5 Eylül 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Fosil mağarası tabiat anıtı ilan edildi



Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, fosil bir mağara olan Gilindire'nin, 555 metre yatay uzunluğa, 46 metre derinliğe sahip olduğu belirtildi. Girişten itibaren, 450 metre kadar yatay ilerleyen ana galerinin, daha sonra büyük boyutlu bir göl ile son bulduğu ifade edilen açıklamada, bu noktada su kotunun yaklaşık -47 metre (Deniz seviyesinden 47 metre aşağıda) seviyesinde olduğuna dikkat çekildi.


BUZUL DÖNEMİ'NE GEÇİŞTE OLUŞMUŞ


Mağaranın sonundaki gölün, Dördüncü Zaman başındaki son iklim değişikliği ile Buzul sonrası döneme geçişte, Akdeniz'in 70 metre yükselmesi ile oluştuğunun belirlendiği belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:


"Bu hidrolojik rejim değişikliğiyle, mağarada bulunan sarkıt-dikit gibi oluşumların, su altında kalarak, atmosferik değişimlerden etkilenmeden günümüze kadar ulaştığı tespit edildi. Su altında kalan oluşumların, küresel iklim değişikliği öncesinde oluştuğu, bünyelerinde önceki Buzul Dönemi'ne ilişkin bütün hidrolojik ve atmosferik verileri saklı tuttuğu tespit edildi. Gilindire Mağarası, bu özellikleriyle yaşanmış son iklim değişikliğine ilişkin, Doğu Akdeniz'de bulunan tek kayıt noktası oldu. İlmi açıdan 'tek ve eşsiz' kabul edilen Gilindire Mağarası, bu özelliği dolayısıyla, tabiat anıtı olarak muhafaza edilecek. Gilindire Mağarası'nın, tabiat anıtı ilan edilmesiyle, ilmi çalışmalar için korunmasının yanı sıra, gelecek nesillere olduğu gibi aktarılması da teminat altına alınmış oldu."