2013 sezonunda kazı ekibini heyecanlandıran gelişme, Kaunos baş tanrısına adak olarak sunulduğu düşünülen genç kız heykeline ulaşmaları oldu. “Kaunos Güzeli” olarak da anılan adak genç kız heykeli 2 bin 300 yılın ardından yeniden gün yüzü gördü, ama bu kez bir dünya mirası olarak…
Zamanında Kaunos’un baş tanrısı Basileus Kaunios’a adak olarak sunulan mermer eşyaların bırakıldığı kireç çukurunda bulunan heykelin stil özellikleriyle erken Helenistik dönemde yontulmuş olduğu öngörülüyor.
23 Asırlık genç kız heykelinin, konservasyon ve restorasyon çalışmaları sonrasında Fethiye Müzesinde sergilenmesi planlanıyor.
Karya kralı Miletos’un ikiz çocukları Kaunos ve Byblis’in, Ovidius’un eserlerine de konu olan hüzünlü hikayesiyle anılan Kaunos; kral kaya mezarları, Roma hamamı, Pers duvarı, Karya kalesi, Yunan tiyatrosu ve Bizans bazilikasıyla turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri.
Muğla Köyceğiz’deki Antik Kentte gerçekleştirilen kazı çalışmalarında bugüne kadar, önemli mimari eserlerin yanında, çok sayıda heykel, heykel kaideleri, sikke, amfora, alınlık, süs eşyaları, kandiller, çanak ve çömlekler gün ışığına çıkarıldı.
Tarihi M.Ö. 5. yüzyıla kadar giden Antik Kentte, 2013 dönemi kazı ve restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başkent Üniversitesi adına Prof. Dr. Cengiz Işık başkanlığında yürütülüyor.