20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

BDDK: Faiz yarışı istemiyoruz

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, mevduat faizlerine ilişkin, büyük mevduat sahiplerine ve kurumlara çağrıda bulunarak, ülke menfaatlerine uygun hareket etmelerini istedi.

1 Ekim 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
BDDK: Faiz yarışı istemiyoruz

Akben, Borsa İstanbul’da, Ziraat Portföy Katılım Endeksi için düzenlenen gong töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akben, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin mevduat faizlerinin düşürülmesine yönelik açıklamasının hatırlatılması üzerine, bir faiz yarışının olmasını istemediklerini ifade ederek, kredilerin en önemli kaynağının mevduat olduğunu vurguladı. Akben, son aylardaki konut kredilerindeki faiz düşüşünün konut kredilerine talep getirdiğini belirterek, şunları kaydetti: “Sayın Bakanımızın bahsettiği konuda hassasız. Bankalarımız da bunda son tablolarda gördüğümüz kadarıyla hassasiyet gösteriyor. Bilhassa büyük mevduat sahipleri, kurumlar var. Esas para sahibi tarafların da bu konuda ülke menfaatine hareket etmeleri gerekiyor. Bu sadece bizim temennimiz ile bankaların yaklaşımıyla olacak şey de değil. Para sahiplerinin de bu konuda daha duyarlı olmaları, ülkemizin zor günlerinde ellerini taşın altına sokmaları gerekiyor. İnşallah bunu da sağlayacağız ve son aldığımız rakamlara bakıldığında onda da aşağı doğru yön var.”  

KREDİ YAPILANDIRMASI

Kredi yapılandırmasında faizlerin nasıl olacağına ilişkin, faizlerin bankalarla özel anlaşmalar çerçevesinde gerçekleştiğini ifade ederek, kredi kartlarında Merkez Bankasının belirlediği bir faiz üst sınırı olduğunu, diğerinde de (kredilerde) bankalarla kişiler arasındaki anlaşmalar çerçevesinde gerçekleşeceğini kaydetti. Akben, uygulamanın canlı kredileri kapsamasına ilişkin soru üzerine, “Biz orada mevcut borç stokundan bahsettik. Bunun içerisinde gecikmiş alacaklar da vardır. Gecikmeye düşenlerin de bundan yararlanamayacağı diye bir şey yok. Onlar için de bu iş geçerli” dedi.

Ziraat Portföy Katılım EndeksiBorsa İstanbul’da 

Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, Ziraat Portföy Katılım Endeksi için düzenlenen gon çalma töreninde yaptığı konuşmada güçlü bir ekonomi için güçlü bir finans sistemi, güçlü bir finans sistemi için de gelişmiş sermaye piyasalarının olmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Arslan “Katılım finans sistemi ve buna dayalı ürünlerin Türkiye’deki sermaye piyasalarının gelişimine katkılarda bulunacağına inanıyoruz” dedi. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ da İslami finansın Borsa İstanbul’un ana gelişme eksenlerinden biri olduğunu belirtti.