16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Avrupa teröre kalkan oluyor

AB ülkelerinin hiç biri, Türkiye’nin iadesini istediği teröristler için kılını kıpırdatmadı. PKK, Hizbullah, DHKP-C, El-Kaide gibi örgütlerden 271 ismin sadece 11’i iade edildi.

ŞERİFE GÜZEL17 Kasım 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Avrupa teröre kalkan oluyor

Adalet Bakanlığı Uluslarsı Hukuk ve Dışişlkiler Genel Müdürlüğü istatistikleri, AB’nin, terörle mücadele konusunda sergilediği ikili tutumu gözler önüne serdi.  Türkiye’ye baskı yapan AB ülkelerinin hiç biri, Türkiye’nin terör nedeniyle iadesini istediği isimler konusunda kıllarını kıpırdatmadı. AB ülkeleri, Türkiye’nin PKK, Hizbullah, DHKP-C, EL-KAİDE, TKP/ML gibi örgütlerden 271 ismin iadesini istedi. AB ülkeleri bu talebin sadece 11’ini kabul etti. Almanya, PKK’lı Mehmet İltaş ve Mehmet Emin Kızılay’ı 2007’de iade etti. 2007’den bu yana hiçbir PKK’lıyı iade etmedi. Türkiye, son dönem FETÖ’den istediği 59 isimle ilgili de AB ülkelerinin hiçbirinden sonuç alamadı.

ADETA KUCAK AÇIYORLAR

Türkiye’ye terörle mücadele yasasını değiştirmesi konusunda baskı yapan AB ülkelerinin, terör örgütlerine kucak açmaya devam ettiklerini gösteren istatistiklere göre 2007 2016 arasında Almanya, 1 Hizbullah, 2 PKK’lıya ilişkin iade talebini kabul etti. Avusturya  1 Hizbullah, 1 TKP-ML’liyi, Bulgaristan 1 PKK’lıyı,Hollanda 1 PKK’lıyı, Romanya 2 PKK’lıyı olmak üzere toplamda sadece 9 ismi Türkiye’ye iade etti.

ÇOĞUNU REDDETTİLER

Türkiye’nin iade talepleri konusunda AB ülkelerinin gösterdiği direnç de yine rakamlarda kendini gösteriyor. Almanya 136 başvurudan 110’nunu reddetti, 23’ünü derdest etti, 3’ünü kabul etti. Belçika 33 başvurudan 27’sini reddetti, 6’sını derdest etti, Türkiye’nin hiçbir talebini kabul etmedi. Fransa da aynı şekilde 38 başvurudan 29’unu derdest etti, 9’unu reddetti, hiç kabul yok. Yunanistan 47 başvurudan 22’sini derdest etti, 25’ini de reddederken hiçbir başvuruyu kabul etmedi. Sadece Romanya  4, Hollanda 1, Bulgaristan 1, Avusturya 2 ve Almanya’nın 3 kabulü var. Toplam 399 başvurudan sadece 11 kabul.

FETÖ TALEPLERİNE KÖR

Avrupa Birlği (AB), PKK, Hizbullah, El Kaide gibi örgütlere yönelik gösterdiği direnci, FETÖ için de göstermeye başladı. Türkiye, Almanya’dan 22,Yunanistan 11, İngiltere 5, Belçika 3 olmak üzere diğer ülkelerden de istedikleriyle birlikte oplam 59 kişi için talepte bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Avrupa ülkelerinin büyük kısmının, terörle küresel mücadelede Türkiye’nin beklediği ilkeli tutumunu sergilemediğini söyledi.

Teröriste ilk yardım askerden

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’ndeki Derecik Umurlu Kalmış Tepe ve Gedik Tepe bölgesinde, Irak sınırın sıfır noktasında, PKK’lı teröristlerle sağlanan sıcak temasta çıkan çatışmada 1 terörist yaralı olarak ele geçirildi. Yaralı teröriste ilk yardım müdahalesini, askerlerle güvenlik korucuları yaptı. Terörist daha sonra hastaneye sevk edildi. TSK’dan yapılan açıklamada ayrıca bugüne kadar Şemdinli’de toplamda 65, Hakkari’de ise 511 teröristin etkisiz hale getirildiği ifade edildi.