18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Bayram namazı kılınışı nasıl niyet edilir?

Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? sorusu araştırılıyor.Ramazan Bayramı 2019 yılında 4 Haziran’da başlayacak. 3 Haziran arefe günü olacak. Bayram namazının vakti, güneşin doğuşu sırasındaki kerâhet vaktinin çıkmasından sonradır. 29 gün süren oruç ibadetini tamamlayan vatandaşlar Ramazan Bayramı namazına giderken daha yolda sessizce tekbir getirmeye başlarlar. Cami varıldıktan sonra ise namaz vaktine kadar hep birlikte tekbir alınır. Ramazan Bayramı’nın kılınışı iki rekattır. Omuz omuza vererek cemaat halinde kılınan bayram namazları Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin en güzel göstergesidir. İşte Bayram namazı ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde sizler…

2 Haziran 2019 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? Bayram namazı kılınışı nasıl niyet edilir?

Bayram namazının nasıl kılındığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Ramazan ayında kutsal oruç ibadetini yerini getiren vatandaşlar bayramın yaklaşmasına az bir süre kala, ‘Ramazan Bayramı namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kılınışı, kaç rekattır, nasıl niyet edilir?’ sorularına yanıt aramaya başladılar. 4 Haziran 2019 - 5 Haziran 2019 - 6 Haziran 2019 tarihinde 3 gün sürecek olan Ramazan bayramı kutlanacak. Ramazan Bayramı namazına gidecek vatandaşlar daha yolda sessiz tekbir getirmeye başlayacak. Haberimiz içerisinden bayram namazı ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazına giderken yolda tekbir getirilir. Bu tekbirler ramazan bayramında sessiz, kurban bayramında ise açıktan yapılır. Camiye varıldıktan sonra her ikisinde de namaz vaktine kadar hep birlikte tekbir alınır. Camide vaaz ediliyorsa oturup sessizce dinlenir.

1.Rekat

1.Rekat Niyet (Niyet edilerek imama uyulur)

1. Tekbiri alırız.

Subhaneke

2. Tekbiri alırız. Ellerimizi yana salarız.

3. Tekbiri alırız. Ellerimizi yana salarız.

4. Tekbiri alırız. Elleri bağlarız

İmamın Fatiha okumasını dinleriz.

 İmamın Kur'an'dan bir sure okumasını dinleriz.

Rüku

Secde

Ara oturuş

Secde

2.Rekat

Besmele

İmamın Fatiha okumasını dinleriz.

İmamın Bir sure okumasını dinleriz.

1. Tekbiri alırız. Ellerimizi yana salarız.

2. Tekbiri alırız. Ellerimizi yana salarız.

3. Tekbiri alırız. Ellerimizi yana salarız.

Ellerimizi kaldırmadan 4. Tekbiri alarak rükuya gideriz

Secde

Ara oturuş

Secde

Tahiyyat

Allahumme salli, Allahumme barik

Rabbena Duaları

Selam

Toplum Barısı Açısından Bayramın Önemi

Bayram; Allah'ı bir, Peygamberi bir, Kitabı bir, aynı kıbleye yönelen, aynı heyecanı taşıyan Müslümanların sevinçlerini paylaştığı mukaddes bir gündür.Mü'minler; Allah'ın emrini yerine getirmek maksadıyla, bir ay boyunca imsak vaktinden aksama kadar en tabii hakları olan yemeyi, içmeyi terk ederek insani adeta melekleştiren oruç ibadetinin manevi zevkini duyarlar."Düşmanla savaşın küçük cihat, nefisle savasın büyük cihat" olarak kabul edildiği bu mücadelede mü'minler büyük birzafer kazanarak kulluk imtihanında gösterdikleri basarının sevincini taşırlar.Çok mübarek bir gün olan bayramda, kutsal mekânlar olan camilerde topluca ibadet etmenin suruna eren Müslümanların arsa yükselen tekbir sesleri, kalbilerimizdeki imanın açık bir delili, yan yana gelerek. Omuz omuza vererek cemaat halinde kılınan bayram namazları Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin en güzel göstergesidir.

KADINLAR BAYRAM NAMAZINA GİDEBİLİR Mİ?

Hz. Peygamber döneminde kadınların sabah namazına gittiklerine dair rivayetler yanında, Hz. Peygamber'in kadınları bayram namazına katılmaya teşvik ettiğine dair rivayetler de bulunmaktadır (Tecrîd-i Sarîh Tercümesi, I, 98-99; II, 222-223, 311, 510-511, 891). Bu hadislerden birinde Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Henüz kocaya gitmemiş genç kızlar, perde arkasında yaşayan kadınlar (zevâtü hudûr) ve hayızlı kadınlar evlerinden çıksınlar; hayır ve müminlerin duasına (davet) şahit olsunlar. Hayızlı kadınlar, namaz kılınan yerden uzak dursunlar" (Tecrîd-i Sarîh Tercümesi, I, 234-235).

BAYRAM NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Bayram namazının vakti, güneşin doğuşu sırasındaki kerâhet vaktinin çıkmasından sonradır. Bir mazeret sebebiyle bir beldede bayram namazı birinci gün kılınamamışsa, ramazan bayramı 2. gün, kurban bayramı ise 2. gün yine kılınamazsa 3. gün kılınabilir. Ancak bayram namazı özürsüz olarak terkedilmişse artık kılınmaz, kurban bayramı ise kerâhetle birlikte 2. veya 3. gün kılınabilir.

BAYRAM NAMAZI SIHHAT ŞARTI NEDİR?

Bayram namazının sıhhat şartları, Hanefîler'e göre, hutbe hariç, cuma namazının sıhhat şartları ile aynıdır. Sadece hutbenin hükmü bakımından aralarında fark vardır. Yani cuma namazında hutbe sıhhat şartı olduğu halde, bayram namazında sünnettir. Yine hutbe cuma namazında namazdan önce, bayram namazında ise namazdan sonra okunur.

Şâfiîler'e göre kadınlar da bayram namazı ile yükümlüdürler. Şu var ki bu namazın cemaatle kılınması şart olmayıp, münferiden de kılınabilir, fakat camide cemaatle kılınması daha faziletlidir.