26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İşrak namazı nasıl kılınır? İşrak namazı nedir, ne zaman kılınır?

İşrak namazı nasıl kılınır? İşrak namazı nedir, ne zaman kılınır? gibi soruların yanıtları tüm vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. İşrak namazı, Güneş bir iki mızrak boyu yükseldikten, yani güneş doğduktan kırk-elli dakikalı zaman geçtikten sonra kılınıyor. İşrak namazının kılınacağı vakit, Türkiye'de güneş doğduktan 45 dakika sonra olarak kabul görüyor. Suudi Arabistan gibi, ekvatora yakın ülkelerde bu vakit güneş doğduktan 15–20 dakika sonra girmektedir. İşrak namazı hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. İşte tüm merak edilenler..

18 Mart 2020 Çarşamba 07:19 - Güncelleme:
İşrak namazı nasıl kılınır? İşrak namazı nedir, ne zaman kılınır?

İşrak namazı nasıl kılınır? İşrak namazı nedir, ne zaman kılınır? gibi soruların yanıtları merak ediliyor.İşrak namazı güneş doğduktan sonra hiçbir namazın kılınamadığı mekruh vakit biter bitmez kılınan namaz olarak biliniyor. Güneşin doğup ortalığın aydınlanması, farklı coğrafyalara göre değişir. İşrak namazının kılınacağı vakit, Türkiye’de güneş doğduktan 45 dakika sonradır. Suudi Arabistan gibi, ekvatora yakın ülkelerde bu vakit güneş doğduktan 15–20 dakika sonra girmektedir. İşrak namazına dair merak edilenleri sizler için araştırdık. İşte tüm detaylar..

İŞRAK NAMAZI NASIL KILINIR?

İşrak namazı iki rekatır. Bu namazın fazileti hakkında Fahr-ı Kainat -sallallahü aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurur.

"Bir kimse sabah namazını cemâatle kıldıktan sonra oturup güneş doğuncaya kadar zikir ile meşgul olsa, güneş doğunca da iki rekat (İşrak) namaz kılsa, bir nafile hac ve umre sevabına nail olur." (İhyâ, I. 336)

1. REKAT

"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat işrak namazı kılmaya" diye niyet ederiz

"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız

Sübhaneke'yi okuruz

Euzü-besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Kur'an'dan bir sure okuruz

Rüku'ya gideriz

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

2. REKAT

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz

Besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Kur'an'dan bir sure okuruz

Rüku'ya gideriz

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz

"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız

İŞRAK NAMAZI NEDİR, NE ZAMAN KILINIR?

Güneşin doğup ortalığın aydınlanması, farklı coğrafyalara göre değişir. İşrak namazının kılınacağı vakit, Türkiye’de güneş doğduktan 45 dakika sonradır. Suudi Arabistan gibi, ekvatora yakın ülkelerde bu vakit güneş doğduktan 15–20 dakika sonra girmektedir.

Mümkünse başlangıç vaktinden itibaren 10–15 dakika içinde işrak namazı kılınmalıdır. Çünkü zaman geçtikçe kuşluk namazının vakti girecektir. İşrak ile kuşluk namazı arasında bir miktar zaman bulunması güzel olur.