20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

‘Science’ okuyan bilim dünyasına ‘gel’ çağrısı 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, başarılı bilim insanlarını Türkiye’ye transfer etmek için dünyaca ünlü ‘Nature’ ve ‘Science’ dergilerine ilan verdi. 

20 Eylül 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
‘Science’ okuyan bilim dünyasına ‘gel’ çağrısı 

Türkiye'nin sağlık temalı ilk devlet üniversitesi olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi,uluslararası tanınırlığı olan bilim insanlarını bünyesine katarak tersine beyin göçüne de katkı sağlamayı planlıyor.Dünyaca ünlü bilim ve tıp dergileri  ‘Nature’ ve ‘Science’a ilan veren üniversite; moleküler biyoloji ve genetik, moleküler onkoloji, moleküler tıp, nanotıp, kişiselleştirilmiş tıp, rejeneratif tıp, nörobiyoloji, biyoinformatik, biyoteknoloji, biyomühendislik ve biyomalzeme gibi alanlarda başarı yakalamış uluslararası projeleri ve bilim insanlarını Türkiye’ye çağırdı. 

İlanı kısa bir süre önce yayınlamalarına rağmen 60 başvuru aldıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Cevdet Erdöl “Başvuruları akademik niteliklerine, uluslararası deneyimlerine ve Ar-Ge faaliyetlerine bakarak değerlendireceğiz. Uygun bulunanları da üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde araştırma yapmak ve yerli akademik personel yetiştirmek üzere istihdam edeceğiz” dedi. 

BEYİN AVCISI ÜLKELER VAR

Başvurular arasında Amerika, Avustralya, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin en saygın üniversitelerinde tecrübe kazanmış çok sayıda akademisyen bulunduğuna dikkat çeken Rektör Erdöl şöyle devam etti: “Dünyada adeta beyin avcılığı yapan bazı ülkeler var. Sadece ABD’de 5 bine yakın Türk bilim insanı hem yaptıkları bilimsel çalışmalar hem de geliştirdikleri tıbbi yöntemlerle bilim dünyasında çığır açıyorlar. Beyin avcısı ülkeler arasında Kanada, Avustralya, İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Batı ülkeleri başı çekiyor. Devlet Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan süreklilikle beyin göçünün durdurulmasına, yuvaya dönüşün hızlandırılmasına dikkat çekerek ve önce kendi bilim insanlarımızı, ardından dünyanın bilim çevrelerini Türkiye’ye çekmeyi başarmamız gerektiğini ifade etmektedir.”