Yirmili yaşlarında yakalandığı motor nöron hastalığı Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) nedeniyle hareket edemeyen ve konuşamayan Hawking, BBC've verdiği röportajda "Hayvanların acı çekmesine izin vermiyoruz. Neden insanlar acı çeksin?" dedi.
Daha önce "yaşamın olduğu yerde umut da vardır" diyerek ötenaziye karşı çıkan 71 yaşındaki Hawking, bu kez belirli kurallar çerçevesinde tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle büyük acı çeken insanlara yaşamlarını sona erdirme hakkının tanınması gerektiğini söyledi.
Hawking, "Ölümcül bir hastalıktan muzdarip ve acı çeken insanlara, yaşamlarını sona erdirme hakkının tanınması gerektiğine inanıyorum. Ancak bu konuda kesin kurallar olmalı. Örneğin söz konusu kişilere seçim hakkı tanınmalı. Bu kişiler, bilgileri ya da rızaları olmadan ötenaziye zorlanmamalı" ifadesini kullandı.
Cambridge Üniversitesi'nde öğrenciyken 21 yaşında ALS teşhisi konulan ve 2-3 yıl ömür biçilen Hawking, zaman içinde hareket yeteneğini yitirmiş ve iletişim kurabilmek amacıyla kendisi için tasarlanan bilgisayar teknolojilerinden yararlanmaya başlamıştı.
"Zamanın Kısa Tarihi" adlı eseri tüm dünyada 10 milyondan fazla satan Hawking, 2006 yılında yaptığı bir açıklamada "Kişinin, eğer istiyorsa yaşamını sona erdirme hakkı olmalı. Ancak ben, bunun büyük bir hata olacağına inanıyorum. Yaşam, ne kadar kötü görünürse görünsün her zaman yapabileceğimiz bir şey vardır. Yaşamın olduğu yerde umut da vardır" demişti.
ALS, beyin ile omurilikte bulunan ve kasları kontrol eden sinir hücrelerine zarar veriyor. Henüz tedavisi bulunmayan ALS'ye yakalanan hastaların sadece yüzde 5'i, teşhisten sonra 10 yıldan uzun süre yaşıyor.