Sonuçları "Proceedings of the Royal Society B" dergisinde yayımlanan araştırma, Avrupa'da belirgin bir mamut nüfusunun bulunduğunu, neslin tükenmesinin başlıca nedeninin ise iklim değişikliği olduğunu gösterdi.
İsveç Doğal Tarih Müzesi'nden doktor Love Dalen'ın liderliğinde yapılan araştırmada, ekip ve diğer araştırma grupları tarafından toplanan 300 yünlü mamut DNA örneği incelendi.
Araştırmacılar, yünlü mamutların, 120 bin yıl önce neredeyse neslinin tükendiğinin, sayılarının birkaç milyondan onbinlere düştüğünün sanıldığını, ancak dünya Buzul Çağı'na girdiğinde sayılarının yeniden arttığını belirttiler.
Bilim adamları, neslin nihai biçimde tükenmesiyle sonuçlanan mamutların sayılarındaki düşüşün, daha önce sanıldığı gibi dünyanın yeniden ısınmaya başladığı 14 bin yıl önceden ziyade, Buzul Çağı'nın zirvede olduğu 20 bin yıl önce başladığını ortaya çıkardı.
Buzul Çağı sırasında mamutların beslendiği çimenlerin az bulunur hale geldiği, bu dönem sona erdikten sonra da çimenlik alanların yerine güneyde ormanların, kuzeyde de tundranın geçmesiyle, mamutların sayısındaki düşüşün hızlandığı tahmin ediliyor.
Bazı bilim adamları, mamutların neslinin, insanların avlanması nedeniyle tükendiğini var sayıyordu. Buzul Çağı'ndan sonra türler arasındaki rekabetin daha aktif hale gelmesi nedeniyle mamutların neslinin tükenmesinde avlanmanın da bir etken olabileceği belirtiliyor.