19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Aşureye giren malzemeler kaç çeşit olmalı?

Muharrem ayının onuncu günü olarak kabul edilen bu günde vatandaşlar Aşure pişirip komşularına ve yakınlarına ikram edecek. Peki Aşureye giren malzemeler kaç çeşit olmalı?

28 Ağustos 2020 Cuma 16:29 - Güncelleme:
Aşureye giren malzemeler kaç çeşit olmalı?

Muharrem ayının 10. günü olan Aşure gününde mutfaklarda aşureler pişirilecek ve komşulara, eşe dosta ve akrabalara dağıtılacak. Geleneksel tarife göre aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve kuruyemişlerden oluşur. Peki Aşureye giren malzemeler kaç çeşit olmalı? İşte detaylar...

Aşure malzemeleri nelerdir? Nefis aşure tarifi ve aşure malzemeleri!

AŞUREYE GİREN MALZEMELER KAÇ ÇEŞİT OLMALI?

Muharrem ayının 10. günü olan Aşure Günü bugün idrak ediliyor. Aşure yapmadan önce gözden geçirilen konular arasında aşure malzemeleri yer alıyor. Geleneksel tarife göre aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermesi gerekiyor. Fakat günümüzde aşure elde olan malzemelerle yapılıyor.

Aşurenin olmazsa olmazı elbette buğdaydır. Buğdayın haşlanırken suya verdiği kıvam, renk ve lezzet aşureyi aşure yapar.

AŞURE MALZEMELERİ NELERDİR?

500 gr buğday

1 kg şeker

1 su bardağı kuru fasulye

1 su bardağı nohut

1 çay bardağı portakal suyu

2 portakal kabuğu rendesi

1 çay bardağı pirinç

1 bardak süt

10 adet karanfil

2 kabuk tarçın

Tuz

Elma

Nar taneleri

Çiğ Badem

ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

500 gr kuru üzüm

500 gr kuru kayısı

250 gr gün kurusu kayısı

250 gr incir

250 gr ceviz

250 gr fındık

250 gr çiğ badem

1 su bardağı kuş üzümü

1 bardak kuru dut

Yenibahar

Toz tarçın

Susam

AŞURE YAPIMININ PÜF NOKTALAR

*Aşurenin beyaz olması için buğdayın iyice yıkanmalı

*Haşlanmış nohudun suyu süzülerek eklenmeli

*Kuru meyvelerin içinde iri kalması için önceden suda bekletilmemeli, yıkanıp doğranmalı, buğdaya eklenince çok kaynatılmamalı

*Aşurenin ekşi olamaması için buğday kaynamaya başlayınca köpüğü mutlaka alınmalı

*Şeker aşureyi sulandırır ve malzemeyi dirileştirdiği için en son eklenerek malzemeyle kaynatılmalı

*Üzeri, kaseler ılıdıktan sonra süslenmeli; aksi halde malzemeler aşurenin içine çöker

Kıvam ve lezzet verdiğini düşündüğü için aşureye haşlanmış kestane ekleyen, mısır katan, yöreye göre toz şeker yerine pekmez kullanan, aroma ve ürün çeşitliliğini arttırmak için bir kaşık da olsa bal ilave edenler de bulunuyor.