28 Mart 2024 Perşembe / 19 Ramazan 1445

"Avrasya Jeopolitiği ve Türkiye-Türk Dünyası İlişkileri" paneli

"Avrasya Jeopolitiği ve Türkiye-Türk Dünyası İlişkileri" paneli - Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof.

25.10.2018 - 18:28
Dr. Seyit Aydın: - "Sovyetler Birliği dağıldığı zaman çok hazırlıksız yakalandık. Türkiye olarak o dönem Türk birliği fırsatını kaçırdık."

KASTAMONU (AA) - Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, "Sovyetler Birliği dağıldığı zaman çok hazırlıksız yakalandık. Türkiye olarak o dönem Türk birliği fırsatını kaçırdık." dedi.

Aydın, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Avrasya Jeopolitiği ve Türkiye-Türk Dünyası İlişkileri" panelinde yaptığı konuşmada, Avrasya konusunun herkesi ilgilendiren bir mesele olduğunu söyledi.

Avrasya ifadesini Türkler ve Rusların kullandığını hatırlatan Aydın, "Hem fiziki hem de gönül coğrafyası olarak biz normalde Avrasyalıyız. 3 kıtanın köprüsündeyiz." diye konuştu. Aydın, şöyle devam etti:

"Sovyetler Birliği dağıldığı zaman çok hazırlıksız yakalandık. Türkiye olarak o dönem Türk birliği fırsatını kaçırdık. 90'lı yıllarda ciddi hatalar yaptık. Çünkü biz bu sürece hazırlıksızdık. Bu fırsat belki bir iki nesil geriye gitti. Şahsi olarak kanaatimizi söylüyorum önce Türk birliği, sonra da İslam birliğinin olacağına inananlardanım. Dünyada 380 milyon civarında Türk nüfusu var. Türk dünyasının gönül olarak bir olması hepimizin arzusudur. Neticede 1 milyar 800 milyon civarında İslam dünyasının da bir araya gelmesinin inşallah kılavuzu olacaktır."

Gençlere önemli görevler düştüğünü kaydeden Aydın, "İnsanı donatırsak, bilgi ile ihya edersek, bilgiyi iyi yönetirsek, geçmişteki hataları tekrarlamazsak, daha iyi bir dünya bizi bekliyor demektir." dedi.

Kastamonu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Kavuncu da Sovyetler Birliği'nin dağılmasının bölgede yeni bir sürecin başlamasına neden olduğunu anlattı.

Bölgede yeni hakimiyet mücadelesinin başladığını kaydeden Kavuncu, "Sovyetler Birliği'nin bıraktığı boşluğu bir anlamda doldurmak isteyen çeşitli egemen güçlerin bölgede hakimiyet mücadelesi ortaya çıktı. Çeşitli iş birliği örgütleri, birlikler bunlara örnek verilebilir." ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çınar Özen de Türk dünyası ilişkilerinin önemli olduğunu dile getirdi.

Önümüzdeki süreçte dünyanın çok bölgeli olacağını vurgulayan Özen, "Bölgesel aktörlerin iş birliğinde ortaya çıkacak. Bu çok bölgeli ve yeni bölgesel aktörler ile ilişkiler kurması lazım. Burada da Avrasya önemli bir alan siyasi ve kültürel alan olarak ortaya çıkıyor. Yani burada Türkiye için Rusya ve Çin ile olan ilişkiler çok önemli. Türkiye'nin, Türk dünyasıyla, Orta Asya ile kurduğu ilişkilerin kültür ve kimlik üzerinden bütünleştirilmesi lazım." dedi.