19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

DSİ’den Fırat havzasında taşkın uyarısı

GAZİANTEP (AA) - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Fırat havzasında yüksek yağış öngörüleri nedeniyle Atatürk, Birecik ve Karkamış barajlarında taşkın yaşanmasına karşı bölge halkına uyarıda bulundu.

12.04.2019 - 22:45

DSİ Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 2019 yılında ülke genelinde görülen yoğun yagˆıs¸ların, Fırat havzasında da etkili olduğu hatırlatıldı.

Nisan ayı bas¸ından itibaren gerc¸ekles¸en yagˆıs¸lar ve buna bagˆlı olarak barajlara giren akımlar sonucu baraj seviyelerinin hızla yükseldiği ifade edilen açıklamada, Ku¨resel Hava Tahmin Merkezlerinin, nisan ayı sonuna kadarki yagˆıs¸ o¨ngo¨ru¨lerinin, Fırat havzası ic¸in yine oldukc¸a yu¨ksek mertebede olduğu kaydedildi.

Bugün itibarıyla 537,26 metre olan Atatu¨rk Barajı seviyesinin 15-22 Nisan tarihleri arasında muhtemel yagˆıs¸lara ve yan derelerden gelen akımlara bagˆlı olarak daha da u¨st kotlara c¸ıkma ihtimalinin gündeme geldiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Bu nedenle barajda bu¨tu¨n u¨nitelerin tam kapasite c¸alıs¸tırılması, yan derelerden gelen suların artması ihtimaline kars¸ın Atatu¨rk, Birecik ve Karkamıs¸ barajlarının mansaplarında gerekli uyarıların yapılması uygun olacaktır. O¨zellikle Karkamıs¸ Barajı mansap adasındaki can ve mal riski go¨z o¨nu¨ne alınarak, yerles¸ik nu¨fusun tahliye edilmesi gu¨ndeme gelebilecektir."

Muhabir : Adsız Günebakan
Yayınlayan : Hüseyin Gazi Kaykı